5.03.2022
Fındıkta kişi olarak hatırlı bilgi ve deneyimi olan, özellikle iç piyasa da sahiplerinden olduğu Gürsoy Fındık ile istikrarlı bir şekilde mamul üreterek ivmeyi hep yukarıya taşımaya çalışan Dursun Oğuz Gürsoy ile detaylı bir söyleşi de bulunduk. Önümüzdek
Ama öncesinde fındıklı mamuller ve bunlardan beklenen tüketim artışı konusunda fiyat istikrarının ne anlama geldiğini kısa ve net ifade eden tespitini paylaşalım istedik:
“Bu gün bizden naturel fındık alan ülkeler ve firmalar bunları değişik mamuller içinde kullanarak 3-5 katı fazla fiyatla dünyaya satmaktalar. Son 10-15 yıl içinde ülkemizde de çikolata, bisküvi, gofret, kahvaltılık ürünler imal eden çok modern büyük işletmeler kuruldu. Ancak bu firmalar fındıklı ürün kullanımlarını maalesef çok artıramadılar. Bu artışın gerçekleşmemesinin en önemli sebeplerinden biri fındık fiyatlardaki ve üretim miktarındaki aşırı dalgalanmalar ve mamullerinde kullanabilecekleri alternatif ürünlerin piyasa şartlarının ise daha güven verici ve istikrarlı olmasından kaynaklanıyor. Sanayici ar-ge yapıp geliştireceği yeni mamulünde kullanacağı hammaddelerde fiyat istikrarı ve sürdürülebilir bir arz arar. Bunları bulamazsa alternatif ürünleri kullanır.”
TMO’nun fiyatı…
Ordu Gölköy ilçesinde fındık alım satım işletmeciliği ile iştigal eyleyen Yusuf Ziya Erkoç, TMO depolarındaki fındığı 20 bin tonluk kısmını kilosu 39 TL’den satışa çıkarıp da satamadığını hatırlattıktan sonra; “Alıcı çıkmayınca beklenen talep olmadı” şeklindeki açıklamaya dikkat çekti.
Ardından da tespitleri ve cevap istediği sorular sektörde bazı kendini “Her şeyi bilen” sananlara ders gibiydi:
Hiç yoruma girmeden açıklamanın son kısmını paylaşalım:
“Talep gelmedi açıklamasının ardından piyasanın ilk tepkisi fiyatların yönünün aşağı dönmesiydi. TMO, piyasa yapmak, üreticinin serbest piyasa kuralsızlığı içinde ürününü ‘yok’ pahasına satmasını önlemek gibi bir takım ‘kamusal yarar’ maksadıyla piyasaya girmişti. Bu kamusal amacından dolayı bizim de kafamızda bazı sorular oluştu. 39 TL fiyatı neye göre belirlendi? Serbest piyasada 34-35 TL olan fiyatın üzerinde bir fiyatla kim neden TMO’dan fındık alsın?
Fındığı oyun yapanlar…
O ki TMO’nun fındık satışı konusundan dem vurmaya devam ettik. Gerçekleri görme yerine ters yüz etmeyi yeğlemeyi tercih ederek, iddialarına düzdükleri senaryolarla cevap aramayı da ihmal eylemede usta olanlardan biri yine aynı teraneden şöyle dem vurmasını da hatırlatalım:
“39 liralık fiyat yüksek değildir. Satışın olmaması tekelleşmenin ve işbirlikçilerinin oyunudur.”
İşin ilginç tarafı TMO’nun satış ihalesi öncesinde tacirin adeta fındığı satın almak için saldıracağını cümle alemin gözünün içine baka baka söyleyenler, sonuç istedikleri gibi olmayınca, “Yeni bir oyun oynanıyor” diyerek sahne almaktan geri durmuyorlar.
Sanırım bu zevat fındığı çocuk tiyatrosunda bir oyun aracı olarak görüyorlar ki sahneden hiç indirmek istemiyorlar!