Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

19.02.2022

YATIRIM İKLİMİNİN OLUŞTURULMASI GEREKİYOR

Ülke ekonomisinde son 3 yıldır, özellikle Covit 19 sürecinin başlamasıyla beraber ekonomik anlamda önemli sıkıntılar baş gösterdi. Enerjide yapılan zamlar reel sektörü derinden etkiledi.

Maliyetlerin en az yüzde 50 artması sonucu durgunluk yaşanan piyasada, bir de üst üste gelen elektrik, doğalgaz zamları iş insanlarını çare ve finansman arayışlarına itti. Reel sektörün tüm olumsuzluklara rağmen yatırım iştahına Hükümet yatırım ortamına iklimini oluşturarak cevap vermesi gerekiyor. Ekonomi yönetimi ülke genelinde topyekün iş dünyasıyla çok sıkı bir mesaiyle bu zor günlerin az hasarsız geçmesi için iç içe olmalıdır. Ekonomi yönetimi Türkiye’nin yeni ekonomi modelindeki başarısı büyük ölçüde bankalardaki ve yastık altındaki dolar ve altınların Türk Lirası’na (TL) dönüşmesine bağlı gibi gösterse de çıkış yolu devamlı söylemiş olduğumuz dolara bağımlı ekonomiden kurtulup üretim ekonomisine geçmemize bağlıdır.

Hükümet bu süreci atlatmak için ekonomi yönetimini ülke genelinde ortaya çıkan ekonomik tabloyu TOBB aldığı raporlar sonucunda Ekonomik paketlerle ekonominin açmazda oldukları konular için nefes aldıracak, önünü açacak ekonomik paketleri açıklamaya devam ediyor. Daha öncede yazmış olduğumuz gibi bu raporlar ekonomi düzlüğe çıkana kadar devam edecek. Bu paketlerin ekonomik kriz dönemlerinde artması çok normaldir. Ancak paketin kredibilitesi yoksa sürekli yeni paketler açılmasına rağmen uygulama imkânı olmaz.

Karadeniz Ekonomi olarak Anadolu’da iş dünyasına yaptığımız ziyaretlerde işletmelerin maliyetlerinin özellikle oynak kurdan dolayı maliyetlerine gelen zamlardan yüzde 50 artarken işlerinin ise yüzde 40 düştüğünü özellikle belli başlı sektörlerde görmekteyiz. 

Bu olumsuzluğun sıralandığı haberde görüşlerine başvurulan iş insanları, yapay teşviklerle piyasanın canlanmayacağını, teşvik mekanizmasının sahadaki uygulamayı kolaylaştırıcı özellikler taşımasını, tüketici kredilerinin makul koşullu ve uygun taksitli hale getirilmesi konusunda önerilerini dile getirerek, yapılması gerekenleri sıralıyorlar.             

Ekonomik sıkıntıların daha kolay aşılması için özellikle kamu yöneticileri, Valilerimiz, milletvekillerimiz, Belediye başkanlarımız iş dünyasını çok daha fazla ziyaret etmeli ve çözüm için merkezi Hükümete sahadaki sorunları rapor olarak ülke genelinde sunmalı, çözüme yönelik adımları attırmalıdırlar. Piyasaların canlanması için bir şeyler yapılmasının gerektiği açıkça ortadadır. Bir şeyler yapabilecek olan da ekonomi yönetimidir. İllerdeki yarım kalan OSB’ler acilen yatırımcıya sunularak yatırımcıların arz, taleplerine ve finansman isteklerine cevap verilmelidir.

 

İş Dünyasının Acı Kaybı

Fındık Sektörünün köklü firmalarından Yavuzkan Hazel Gıda’nın Sahibi ve Yavuz Koleji’nin kurucusu iş insanı Cihangir ve Mahmutcan Yavuz’un sevgili babaları Kenan Yavuz’un ölümü Giresun’da ve Fındık sektöründe büyük üzüntü yarattı.

Kenan amcayı 1992 yılından bugüne tanırım herkesin çok sevdiği renkli bir sanayici ve iş insanı Giresun aşığı Giresunspor’u ve Beşiktaş’ı çok seven değerli bir iş insanıydı. Mekânı cennet olsun. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

 

HAFTANIN SÖZÜ

Siz konfor alanınızdayken asla harika sonuçlar ortaya çıkmaz.

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi