9.12.2015
Hayatımıza TEDES girdiği günden bugüne trafik kurallarını çok çok konuştuğumuzu bir gazeteci olarak gözlemledim.
Öncelikle şunu açıkça söylemekte fayda var. En çok eleştirileri yapanlar dahi TEDES için büyükşehir belediye başkanına teşekkür ediyor ve yapıcı olarak bizimde katıldığımız hak verdiğim yapıcı eleştirilerini söylüyorlar.
Olumlu yönde destekleyenler arasında ve yapıcı bir şekilde eleştiri getirenler arasında Sanset Sagra Ordu Şube Müdürümüz Teoman Önsel beyde var. Sayın Önsel ile yaptığım röportajda konu TEDESE geldiğinde 2 yapıcı eleştirisi oldu. Bunlar öncelikli olarak hız sınırlarını gösteren tabelaların, parkların içinde değil gece gündüz gözükecek şekilde ışıklı şekilde trafik kurallarına uyun yazısının yanında olmalıdır. Ayriyeten tünellerde hız sınırı 80 iken çıkınca 70'düşmek sıkıntısını sürücüler yaşıyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'ın bilgi alması Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'ın açıklaması Trafik Elektronik Denetleme Sistemi'nin (TEDES) 18 Kasım Çarşamba gününden itibaren kentte devreye gireceğini bildirmişti. Öylede oldu. Bizim insanlarımız istisnalar kaideyi bozmaz dişi ağrımadan doktora gitmezler. Zaten yakında Ordu ve ilçelerindekiler değil bu trafik cezalarının dışından gelenlerin yediğini de görebiliriz. Uygulama ile Karadeniz Sahil Yolu'nda büyük bir alanı kapsıyor.
Başkan Yılmazın TEDES ile ilgili yaptığı açıklamayı kısaca hatırlayalım:
Can ve mala bağlı kazaların da önüne geçileceğini vurgulayan Yılmaz, "TEDES'le birlikte şehir merkezlerindeki trafik yoğunluğu azalacak. Sistem ayrıca trafiğin yoğunluğuna göre geçişleri kendisi düzenleyecek" dedi. Proje'nin, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait olduğunu anlatan Yılmaz, "Bu sistem sadece kırmızı ışık ve hız ihlalinde ceza uygulayacak. TEDES'le birlikte hız sınırı, bölünmüş yollarda 110, tünellerde 80, şehir içerisinde ise 70 kilometredir. Bu hız sınırlarını aşan sürücülerimiz ceza yiyecek. Sistem devreye girmeden önce, gerek basın yoluyla, gerekse billboard ve duyurularla halkımız bilgilendiriyoruz. TEDES 18 Kasım'da devrede olmuş olacak" diye konuştu.
Uygulamanın asıl amacının ceza yerine trafiğin düzenlenmesi olduğuna işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti: "TEDES'te amaç ceza değil, trafiğin düzenlenmesi, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanmasıdır. Sistem devreye girdikten sonra trafikte ışıklardan kaynaklanan yüzde 40'a kadar daha rahat geçiş imkanı, kazalarda ve diğer alanlarda da ciddi bir tasarruf yapılacak. Bu sistem araçlara keyfi ceza yazmıyor. Kurallara uymayan sürücülere yazıyor. Zaten Türkiye'nin her yerinde kurallara uymayan sürücüye çeşitli maddelerden ceza yazılmaktadır. Burada cezaları polis değil kameralar tespit edecek."
Yılmaz, TEDES'in kent merkezinin yanı sıra Ünye, Fatsa, Altınordu ve Gülyalı ilçelerinde de uygulanacağını sözlerine ekledi.
TEDESin hayatımıza giriş öyküsü ve yapıcı eleştiriler bunlar. Her şey daha güzel bir Ordu için.