Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

“Yılda 150 milyon dolar faiz ödeniyor”

İş adamı Albayrak, “Ülkemize her yıl 2 milyar dolar dövizin girmesi için Türk fındık sanayisi bankalara 150 milyon dolar faiz ödüyor. Sanayici bu yükü taşıyamaz.”

info@karadenizekonomi.com / 9.07.2019

“Yılda 150 milyon dolar faiz ödeniyor”

Sanayici bu yükü taşıyamaz

Fındık sektörünün mevcut durumu üzerine gazetemize özel açıklamalarda bulunan sanayici ve iş adamı Mehmet Albayrak Türk fındık sanayisinin ülkemizde 50 bin aileye iş ve aş olmuş önemli bir istihdam alanı olduğunu belirtti. Yerel sanayicimizin güçlü tutulmasını gerektiğini söyleyen Albayrak, “Ülkemize her yıl 2 milyar dolar dövizin girmesi için Türk fındık sanayisi bankalara 150 milyon dolar faiz ödüyor. Fındık sanayisi bu yükü taşıyamaz. Bu durum ortaya haksız rekabet çıkartıyor. Bu nedenle mutlaka yeni bir modele geçilmeli üreticiden fındığı 45 gün vadeli alacak bir yol açılmalıdır. Biz yabancı sermayeye karşı değiliz, haksız rekabete karşıyız. Ülkemizi yönetenler, politikalarıyla dengeleme sürecini oluşturmalıdır.” dedi.

“Fındık araştırma enstitüsü kurulmalı”

Fındıkta istikrar için hep birlikte çaba gösterilmesi gerektiğini belirten Albayrak,“Fındıkta her bakımdan piyasa istikrarının sağlanmasında etkili olan lisanslı depo ve borsanın Ordu'ya kazandırılması şarttır. Ayrıca fındıkta,  üniversite-sanayi işbirliğide sağlanıp geliştirilmeli. Mesela fındıklı kurabiyeler, tatlı, yaş pasta, kakaolu fındık, kozmetik sanayi ve dondurma gibi alanlarda Ordu Üniversitesi bünyesinde yüksek lisans yapılmalı ve Fındık Araştırma Enstitüsü kurulmalıdır." diye konuştu.

“Yatırımcı araziye ayrıca para ödeyemez”

Karadeniz –Akdeniz yolunun tamamlanmasıyla Ordu’nun ekonomik yönden yükseleceğini söyleyen Albayrak aynı şekilde Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) hayata geçmesinin de Ordu ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirtti. Albayrak,“Ordu için merkeze OSB , Ünye OSB ve Fatsa’ya ek OSB acilen kamulaştırma yapılarak hayata geçirilmelidir. Yatırımcı zaten yatırımı için en az 2 milyon harcayacak ayrıca bir arsa parası vermek istemez. Çözüm  OSB’lerin acilen kamulaştırılarak yatırımcıya arazinin ücretsiz tahsis edilmesinden geçmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Fındığın tarihini fındık fabrikası yansıtabilir”

Konuşmasının sonunda son günlerde tartışma konusu olan Fındık müzesi haberlerini değerlendiren Albayrak, “Kahraman Sagra Fındık Müzesi için Furtun’ların eski fındık fabrikasının olduğu yer daha uygundur. İş adamımız sayın Ergin Karlıbel’in düşüncesi doğrudur. Fındığın tarihini gerçek manada fındık fabrikası yansıtabilir bu nedenle bu fikir fabrikada hayata geçirilmelidir.” dedi. MURAT GÜRSOY/KARADENİZ EKONOMİ