Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Murat Gürsoy’la KARADENİZ SOHBETLERİ

Hakan Poyraz, “Herkes kendi memleketine yatırım yaparsa işsizlik sorunu çözülür…”

info@karadenizekonomi.com / 28.04.2017

Murat Gürsoy’la KARADENİZ SOHBETLERİ

·Çamsan Poyraz A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Poyraz, “Ordu bizim en büyük sevdamız, biz memleketimizi bu ana kadar hep önde tuttuk'' dedi. Poyraz, sanayici olarak yatırım iklimine ilişkin yaklaşımlarını paylaştı.

Türkiye’nin ilk MDF üreticisi olarak 33 yılı geride bıraktıklarını hatırlatan Çamsan Poyraz A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Poyraz, aile olarak Ordu sevdalısı olduklarını söyledi. Poyraz, Çamsan’ın kurucusuYüksel Poyraz’ın Ordu aşığı bir insan olduğunu, aile olarak tüm yatırımlarını bugüne kadar hep burada büyüttüklerini ve neticesinde bölgeye yıllardır önemli bir istihdam sağladıklarını kaydetti.

Yönetici kesimi sanayicileri anlamalı

Hakan Poyraz, herkesin kendi memleketine yatırım yapması halinde işsizlik ve göçün mutlak suretle önleneceğini belirterek, “Sanayiciyi ili yönetenlerin, siyaset, yerel yönetici ve idarecilerin iyi anlaması durumunda istihdam ve yatırım artar. Sanayici rahat ettiği yerde büyür ve devamlı yatırım yapar, yatırım ortamını her zaman sıcak tutmalıyız” diye konuştu.

Ordu yatırımlarda önemli adımlar attı

Sanayici için pazara yakın olmanın önemli bir faktör olduğunu hatırlatan Poyraz, “Ordu Büyükşehir olduktan sonra yatırım anlamında önemli adımlar atılmaya başlandı. Ordu-Giresun Havalimanı, Karadeniz-Akdeniz yolu, Çevre yolu projesi ve Ordu Üniversitesi Ordu ilimiz adına kalkınma ve gelişme adına önemli başlıklardır. Ordu hızla ekonomisini büyüten geleceği parlak bir ildir. Yatırımcının yatırım yaptığı ilde Havalimanı gibi, diğer limanın olması da büyük önem arz ediyor. Çamsan Poyraz A.Ş için de liman çok önemli bir gerekliliktir’’ diye konuştu.

Sermaye ve ulaşım ağları önemli

Sanayiciyi iyi anlamak lazım, sermayenin kısıtlı ve maliyetinin yüksek olduğu ülkemizde kaynakların iyi kullanılması gerektiğini belirten Poyraz bunları şöyle özetledi:

“Sanayi tesisleri büyük sermayelerle kurulmaktadır. Bu nedenle, sermayenin, yani paranın biriktiği veya fazla olduğu bölgelerde sanayinin kuruluşu daha kolay olmaktadır. Sermaye birikimi fazla olduğundan Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sanayi yatırımları daha fazladır. Türkiye’de sanayinin gelişmesinde en büyük etken sermayedir. Sermayemiz yeterli olmadığından, ülkemizde yabancı sermayenin girmesi için kolaylıklar sağlanmaktadır. Sanayi tesislerinin çalışması ve üretimin artması yönünden iş gücüne ihtiyaç vardır. Ülkemizde iş gücü ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilmekte, hatta dış ülkelere bile gönderilmektedir. Fakat, ülkemizde bazı sanayi kollarında teknik eleman henüz tam olarak yeterli değildir. Sanayinin ihtiyacı olan hammadde ve mamül maddenin taşınması faaliyetlerine ulaşım denir. Hammaddenin fabrikalara taşınması ve üretildikten sonra pazarlara taşınması yaygın ulaşım ağıyla mümkündür. Ülkemizde, sanayi tesisleri, genelde önemli ulaşım yolları kenarlarında ve limanlara yakın yerlere kurulmuştur. İstanbul, İzmir, Mersin, Adana gibi merkezlerin çok gelişmesi ulaşımla çok yakından ilişkilidir.’’

Sanayi içi limanlar şart

Her ilde sanayici için limanların büyük önem arz ettiğini belirten Poyraz, “Hedeflerimiz için memleketimize liman şart çünkü yatırımcının önünü açmak açısından taşımacılık son derece önemli bir konu. Biz Ordu kalkındıkça büyüdükçe mutlu olan ve devamlı yatırım yapma düşüncesinde olan bir sanayiciyiz” diye konuştu.

Ülkemizde MDF’nin öncüsü

Türkiye’nin ilk Orta Yoğunlukta Lif Levha (MDF) üreticisi olan Çamsan Poyraz A.Ş. sektörünün öncü firmalarından birisi olarak dikkat çekiyor ve her geçen

Devamlı ihracat ağını büyütüyor. Çamsan Poyraz A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Poyraz, Türkiye’de MDF ihracatını yapan ilk firma oldukları ve her geçen yıl daha fazla ülkeye ulaştıklarını söyleyerek şunları kaydetti:

“Çamsan Poyraz A.Ş. olarak 32 yıldan bu yana sürekli gelişerek satış ağını genişletmemize katkı sağlayan en önemli unsur, sektörde ilkleri yaşatan firma olmamız ve kaliteden ödün vermememizdir. Bu nedenle yurtiçi genelinde ve yurtdışı pazarlarda Çamsan Poyraz ürünleri tercihen satın alınan ürünlerdir.''

İhracata İran ile başladık

ÇAMSAN Poyraz A.Ş. olarak yurt içi pazarlamaya yönelik kurmuş olduğumuz bölge satış bayiliklerinin yanı sıra Türkiye’den ilk MDF ihracatını gerçekleştirme başarısını elde ettiği ülke olan İran başta olmak üzere, Irak, K.K.T.C, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Libya, Sudan, Cezayir, Bulgaristan, Arnavutluk, Yunanistan, Bosna Hersek, Lübnan, Suriye, Ukrayna, Rusya Federasyonu gibi bir çok ülkeye yönelik ihracat potansiyelimizi yıldan yıla geliştirmekteyiz.

Fuarlara önem veriyoruz

Her yıl ekim ayında İstanbul TÜYAP Fuar merkezinde düzenlenen Türkiye’de sektörümüzün en büyük fuarı olarak bilinen INTERMOB Uluslararası Fuar etkinliğine katılıyoruz. Genel amacımız sadece ürünlerimizin tanıtım ve pazarlamasına yönelik bir katılım sağlamak değil yurt içi ve yurt dışı bayilerimizi standımızda ağırlayarak onlarla bir arada sohbet edebileceğimiz güzel bir ortam sağlamaktır. Fuar Uluslararası nitelikte bir etkinlik olduğu için çevre ülkelerden de ziyaretçi gelmektedir. Dolayısıyla gerek yurt içi gerekse yurt dışı piyasalarda tanınmamıza katkı sağlamakta ve yeni pazarlara kapı açmaktadır.”