Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Ziraat Odaları Piyasalara Müdahale Etmeye Çalışıyor

Karslıoğlu''Fındığın gerçekleri bunlar değil''

info@karadenizekonomi.com / 20.07.2015

Ziraat Odaları Piyasalara Müdahale Etmeye Çalışıyor

Ordu Ziraat Odası ilin 2015 fındık rekoltesini resmi olarak henüz açıklamadı fakat basında 600 bin ton açıklanacağı yönünde çıkan haberler ,şimdiden yeni sezonun rekolte tartışmalarını gündeme taşıdı.Konuyla ilgili Karadeniz Ekonomi'ye açıklamada bulunan Düzce Borsası yönetim kurulu başkanı Nurettin Karslıoğlu ''Ziraat odalarının 600 bin ton fındık olur dediği yerde arşivler bize en az 750 bin ton fındık olduğunu gösteriyor.Her yıl olduğu gibi bu yılda Ziraat Odaları  kamuoyunu yanıltmaya devam ediyorlar.Bizim ise ülke genelinde beklentimiz en az 700-750 bin tondur''şeklinde konuştu.

 Karslıoğlu Ziraat odaları'nın her yıl fındık fiyatları çıksın diye ortaya attıkları bu rakamlarla manipülasyon yaptıklarına dikkat çekerek''Ziraat Odaları'nın fındık fiyatları çıksın diye birtakım olumsuz tabiat koşularını fırsat bilerek  dondan,kuraktan ve doğal afetlerden medet uman, bilimden uzak  popülist politikalarla kamoyuna yanlış rekolteler açıklayan kurumlardır''olduğunu ifade etti.

Piyasalara Müdahale Etmeye Çalışıyorlar

Nurettin Karslıoğlu sözlerine şöyle devam etti:''İtalya, İspanya, Azerbeycan, Gürcistan ABD ve diğer ülkelerin toplam fındık üretimi Türkiye'nin yaklaşık yüzde 30’u kadardır. 250-300 bin ton arası. Dünya fındık üretim ve ihracatının yaklaşık yüzde 70’ini Türkiye tek başına gerçekleştiriyor. Ancak Türkiye'de arzda yaşanan dalgalanmalara bağlı olarak fiyatta meydana gelen istikrarsızlık nedeniyle oluşan güvensizlik sonucunda önemli fındık alıcı firmalar, özellikle güney yarımkürede yer alan Arjantin ve Şili gibi ülkelerde fındık üretimi yapılması için özendirici ve teşvik edici faaliyetlerde bulunuyor.Ziraat Odaları fındık fiyatları üzerinden,rekolte üzerinden gündem yaratacağına zirai konulara zaman ayırması gerekir ,bunlar fındığın gerçekleridir ''diye konuştu.