Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Yine Bir Ziraat Odaları Klasiği

Kimse Bu Açıklamalara İtibar Etmiyor Artık

info@karadenizekonomi.com / 1.06.2015

Yine Bir Ziraat Odaları Klasiği

Ülkemiz’de özellikle Fındık sektöründe ziraat odaları ne iş yapar ..?Bu sorunun cevabını aslında manşetler,sayfa sayfa açıklamalar,yanıltıcı ve panik yaratıcı demeçler tamda bu soruyu cevaplar tarzda.

Dün ve bugünün gazete manşetlerine yansıyan bir kaç haber paylaşmak gerekirse ortaya çıkan fotoğrafı daha iyi anlatmış olacağız..

Ordu’nun Fatsa İlçe Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi İbrahim Ethem Kibar, herkesin kendi menfaatine uygun rekolte açıkladığını belirterek, fındık fiyatlarını düşürme amacında olanların başarılı olduğunu söyledi.
İbrahim Ethem Kibar konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Hasat sezonu yaklaşırken fındık fiyatlarında bazı dalgalanmalar olabilir fakat 1 hafta gibi kısa bir sürede fiyatların 22 TL’den 16 TL’ye inmesinin altında başka oyunlar var. Fındıkla ilgili her kurum ve kuruluş kendi menfaatini gözeterek bir rekolte açıklıyor en sağlıklı ve gerçekçi rekoltenin ziraat odaları birliğimizin yapacağı rekolte çalışması sonucunda ortaya çıkacaktır” dedi.

Bu açıklamaya fındıkla ilgili çok az bilgi sahibi olan vatandaş dahi itibar etmez.Neden...?Fındık 2009 yılı itibari ile serbest piyasa ekonomise geçti ve fiyat açıklama dönemi bitti.Şuanda hiçkimse’nin fiyat üzerinde etkisi yoktur,böyle bir güç yoktur.Çünkü söylemlerle değil arz ve talep dengesinde fiyatla oluşuyor.Böyle hedef göstererek sistemi yok saymak,oluşan fiyat dengesine saygı duymamak son derece üzücüdür.Sayın Kibar söylemlerinde maalesef rekolte konusunada değinmiş ve en sağlıklı ve gerçekçi rekoltenin ziraat odaları’nın yapacağını belirtmiş.Biz isteriz ki gerçekten üreticinin ihtiyaçlarını karşılamakla,mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmakla mükellef bir kurumun rekolte konusunda da en doğru açıklamayı yapan kurum olmasını.Ama gel görki durum farklı!Son 10 yılın bilimsel verilerine,rekolte fotoğrafına baktığımızda bu konuda tek başarı göstermiş kurum Karadeniz İhracatçı Birliği’nin olduğunu görüyoruz.Siz her sene üreticiyi bu konuda yanılttınız,kalkıp birde gözümüze baka baka neler söylüyorsunuz.

Ziraat odaları her yeni fındık sezonu öncesi korku tüneli yaratmak ,piyasaları ve üreticileri tedirgin etsek gibi muazzam bir uğraş veriyorlar.Hatırlayın Ziraat Odaları önce bu yıl fındık yok ,rekolte düşük diye çarşaf çarşaf açıklama yaptılar sonrada dallarda üzüm salkımı gibi fındıkları görünce şimdi de küllenme hastalığına sarıldılar. Bu haberde bikaçgün önce gazetelerde yayınlandı.

Külleme hastalığı fındığı tehdit ediyor
Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, "Külleme hastalığının fındık ürününe verdiği hasar afet boyutuna ulaştı. Hastalık nedeniyle oluşan hasarın boyutu giderek arttığından, biz 2015 ürünü fındığın acilen afet kapsamına alınmasını istiyoruz" dedi.

Küllenme hastalığı eğer bahçe güneş görmüyorsa,bilinçli budama yapılmadıysa ve havalarda çok yağışlı gittiyse oluşan, güneşi görünce de hemen dağılan bir hastalık türüdür.Uzmanlar,ziraat mühendisleri korkulacak bir şey olmadığını sürekli deklare ediyor. Ama ziraat odaları ısrarla hergün fındık üzerinden reklam yapmaya gündem oluşturmaya ,piyasalara zarar vermeye devam ediyorlar.Bakın Trabzon ziraat odası ve Batı Karadeniz bölgesinde ki Ziraat odalarına verimi artırmak ve üreticiyi bilinçlendirmekle meşguller.

Artık Ziraat odalarını asli işleri olan zirai konulara zaman ayırmaya davet ediyoruz.Biz siz tarafından yapılan söylemlerin iki gün sonra doğru olmadığını görüyoruz.Dileriz üreticimizde itibar etmez!