"Krizler siyasi olunca minimum üç yıl, terör olunca minimum bir yıl sürer ama ülkemizde şu an bunların ikisi de olduğu için, gelecek üç yıl daha sıkıntılı görünüyor" diyen Bodrum Torbalı Zeytinada Otel Genel Müdürü Alişir Şahin, "Pozitif olmak çok önemli
info@karadenizekonomi.com / 20.12.2016
"Bu kriz aslında 2015'ten itibaren görünüyordu; sektörün ve hükümetin ortaklaşa tedbir alması gerekirdi. Krizi aşmak için turizme daha fazla önem verilseydi sanırım 2016'yı bu kadar kötü geçirmezdik" diyen Bodrum Torbalı Zeytinada Otel Genel Müdürü Alişir Şahin, TurizmdeBuSabah'a şu açıklamaları yaptı:
POZİTİF OLMAK ÇOK ÖNEMLİ AMA BİR DE GERÇEK VAR
Şahin, "Krizlere ilişkin genel bir algı var, bu da krizlerin siyasi olunca minimum üç yıl, terör olunca minimum bir yıl süreceği yönündedir. Ama bizim ülkemizde şu an bunların ikisi de olduğu için önümüzdeki üç yıl sıkıntılı görünüyor. 2016'yı zaten kaybettik, 2017 içinde çok pozitif konuşamayacağım. Pozitif olmak çok önemli ama bir de gerçek var ve şu anda görünen o ki kriz, 2018'e kadar devam edecek.
Tabii bir de siyasi söylemler meselesi var. Eğer hükümetimiz politik söylemlere böyle devam edersek maalesef bu süre daha da uzayabilir. Hükümetimizin söylem olarak daha yapıcı ve olumlu olması bir turizmci olarak temennimdir. Kriz bu şekilde devam ettiği sürece personel çıkarmalar devam edecek ve turizmci elindeki yetişmiş eleman istihdamını da başka sektörlere kaptırmış olacak. İşler yoluna girdiğinde ise aynı kalitede hizmet sunamadığı için yine müşteri kaybetmeye devam edecek.
Turizm Acil Eylem Planı Destek Paketi yayınlanalı çok oldu ama hiçbir sorunumuzu çözmedi. Ecrimisil bedellerinin yüksek oluşu hala bizi çok zorluyor. Bu konuda bir düzenleme ve destek bekliyoruz. Şu anda turizm yapılamıyor. Çevreye duyarlı tesislere su, atık su gibi bedeller için en düşük tarife uygulanacağı Yeşil Yıldız Sertifikası kapsamında vurgulanmıştı. Fakat kriz dönemini atlatmak için Bakanlık, yeşil yıldıza bakmadan tüm otellere enerji, su ve tüm giderlerde destek olmalı. Tesisler için en önemli kalemler olan elektrik ve yakıt giderleri bizi çok zorluyor.
Bir diğer önemli konu istihdam yönelik tedbirler meselesi. Bu süreçte istihdamın desteklenmesi oldukça önemli ve bunun içinde SGK desteği bekliyoruz Bakanlığımızdan."
TURİZM BAKANI SEKTÖRÜN İÇİNDEN GELMELİ
"Turizm Bakanının daha genç, daha dinamik, vizyon sahibi ve kesinlikle sektörü bilen, sektörün içinden gelen birisi olması lazım" diyen Şahin sözlerine şöyle devam etti: "Turizm sektöründe hele ki kriz ortamında zamanı iyi kullanmak gerek. Bunun için genç, dinamik ve sektörü bilen birinin Turizm Bakanlığı koltuğunda oturmasının daha olumlu olacağını düşünüyorum. Turizmcilerin, Turizm Bakanına sorunlarını iletmesi o sorunların çözüleceği anlamına gelmiyor şimdiki işleyişte. Kriz ortamlarında bu işleyişin hızlandırılması gerekliliğinin ortada."
VAR OLAN PAZARLARI KORUMAK ÖNCELİĞİMİZ OLMALI
Uzun yıllardır emek harcayarak yaratılan pazarların korunması gerektiğinin altını çizen Şahin, "Yeni pazarların yaratılması takibi önemli ama öncelikli hedefimizin var olan pazarları korumak olmalı" dedi.
Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "Kültür ve Turizm Bakanlığımız, turizmdeki krizi aşmamız için yeni pazarların yaratılması gerekliğini belirtti. Doğru bir tespit ama yeni pazar yaratmak 3-5 günlük iş değil. Uzun yılları kapsayacak bir şey. Bizimse ayakta durmak için o kadar uzun bekleyecek gücümüz yok. Bence önceliğimiz var olan pazarlarımızda tanıtıma ağırlık vermek olmalı. Var olan pazarları ek olarak tabiî ki yeni Pazar arayışlarımızda devam etmeli."
OTELLER FİYAT DÜŞÜREREK AYAKTA KALIYOR
Otellerin ayakta kalmak için şu anda fiyat düşürdüklerini belirten Şahin, "Krizlerde otel sahipleri ekonomik olarak güçlü ise, kaliteden hiç taviz vermediyse, kalite standartlarını koruduysa bu krizi fırsata çevirebilir. Ama otel kira, maddi sıkıntı varsa tek çaresi fiyat düşürmek oluyor. Bunu da kalite ile eşdeğerli düşürürse, zaten kendi sonunu hazırlamış olacak. Bu da maalesef şu anda ki durumu özetleyen çok üzücü bir durum" diye konuştu.
Kaynak:Turizmdebusabah