Ordu Müteahhitler Derneği Başkanı Fatih Titiz, Kriz 2018’in ortalarında başladı.Ülkenin en fazla ihtiyacı olan inşaat sektörünü ise çok fazla etkiledi.” İfadelerini kullandı.
info@karadenizekonomi.com / 21.05.2019
Konu hakkında yaptığı açıklamaların devamında inşaat sektörünün ekonominin en güçlü çarkı olduğunu belirten Titiz, konut kredilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Bizim sektör etkilendikten sonra otomatikman bizim alt branşlarımız da etkilenmiş oluyor. Doğal olarak da bu durumdan bütün ülkenin ekonomisi etkileniyor. Sektörü etkileyen en büyük etkense faizlerin ve konut kredilerinin bir anda artması. Örneğin kriz öncesinde 100 bin liralık bir konut kredisini, 0,90 gibi faiz oranlarıyla kullandırıyorduk. 100 bin liralık kredinin geri ödemesi ise aylık 1100 - 1200 aralığına denk geliyordu. Kriz başladıktan ve etkisini hissettirdikten sonra faiz oranları 2,40 – 2,50 seviyelerine kadar yükseldi. Bir anda 2,40 faiz oranıyla kullanılan 100 bin liralık kredinin aylık ödemesi, 2500-3000 lira aralığında oldu. Bu nedenle de sektörde satış azalması yaşadık. Biz konut kredisini ne kadar düşürebilirsek sektörümüzü de o kadar canlandırabiliriz diye düşünüyorum şuan için.” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının devamında müteahhitliğin bir standardı olması gerektiğine vurgu yapan OMDER Başkanı Titiz, “Öncelikle sektörü inşaat ve işi müteahhitlik olanların bu işi yapması gerektiğini her ortamda söylüyorum. Biz nasıl doktorluğu veya eczacılığı diplomamız olmadan yapamıyorsak, müteahhitliğinde standartları ve kriterleri olması gerekiyor. Devlet tarafından da konu üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Son dönemde müteahhitlikle ilgili sınıflandırmalar oluşturuluyor. Bunu da yakından takip ediyoruz.” dedi.
‘Kolay yapılabilir’ ve ‘kolay kazanılabilir’ bir sektör
İnşaat sektörünün, dışarıdan bakıldığında ‘kolay yapılabilir’ ve ‘kolay kazanılabilir’ bir sektör olarak algılandığına, ekonomik durumu yeterli olanların ek gelir elde etmek için sektöre girmesiyle vasıfsız binaların ortaya çıktığına değinen Titiz, “Öncelikle sektörümüz üzerinde bazı algıların kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Kriz başladığında, televizyonlarda inşaat sektörüne çok büyük darbe vurdu gibi haberler yer almaya başladı. Peşinden Ordu’da müteahhitler sıkıntılı, müteahhitler dokuzuncu ayı göremez, dokuzuncu ayı geçirdik on ikinci ayı göremezler dediler. İkinci ayı geçirdik, üçüncü ayda kesin müteahhitler sıkıntıya girilecek denildi. Biz bunların Ordu insanına bir fayda getirmediğini görüyoruz.” dedi.
Sektörünün canlanması için gerekli olan şartlar hakkında da açıklamalar yapan Titiz, “Sektörün canlanmasını istiyorsak öncelikle hem konut faizlerini hem de mevduat faizlerini düşürmemiz gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.