Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

''Hedefimiz ihracat yapılan ülke sayısını artırmak''

'' İhracatçıda Ziraat Odaları gibi üreticiden yana bir kurumdur''

info@karadenizekonomi.com / 6.10.2015

''Hedefimiz ihracat yapılan ülke sayısını artırmak''

Poyraz Poyraz Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Poyraz katıldığı Murat Gürsoy'un sunduğu Karadeniz Ekonomi programında, hayata geçirilen sanayi,hizmet ve yatırım faaliyetleri konusunda  açıklamalarda bulundu.

Murat Gürsoy ile Karadeniz Ekonomi programı'nın konuğu olan Mustafa Poyraz fındık sektörü ve Ordu ekonomisinde yaşanan sorunlar ve gelişmeler hakkında da görüşlerini paylaştı.

Türkiye'nin hızla büyüyen sanayi,hizmet ve yatırım gruplarından biri olan Poyraz Poyraz Grubu Ordu'da geniş bir alanda faaliyetlerini sürdürüyor.Poyraz Poyraz Fındık Entegre A.Ş. ile fındık sanayi,Poyraz Petrol A.Ş olarak akaryakıt,Balıktaşı City Otel ile turizm sektörlerinde hizmet veren firma ,Poyraz Poyraz Yalıtım A.Ş.(POYTHERM)ile de ısı yalıtım alanlarında Ordu iline ve Türkiye'ye değer katıyor.

Ordu ekonomisine yaptığı yatırımlarla önemli katkılar sağlayan Poyraz ''Türk fındık sektörü çok büyük bir aile,üreticimizin daha fazla kazanması biz sanayicilerinde en büyük arzusu.Sektörde ötekileştirmek ve ayrıştırmak son derece yanlış.İhracatçısıda,Ziraat Odalarıda üreticiden yanadır''diyerek şu ifadelere yer verdi.

Fındıkta Bilim Çağrısı

Fındık ülkemizde yılda yaklaşık  3 milyara varan bir döviz girdisi sağlıyor.Hep birlikte yaşanan altyapı eksiklikleri için çaba göstererek birlik içinde hareket etmeliyiz.Üniversiteler fındıkla ilgili daha fazla araştırma yapmalı,ilimi her alanda kullanmalız.Ülkemiz fındık dikim sahaları üzerinde etkili olan iklim değişiklikleri,üretimde yaşanan düşüklük,kalite sorunları,ve hastalıklarla mücadele konusunda Üniversitemizle beraber işbirliği içerisinde çalışma grubları kurarak, fındıkta üretimi artırmak adına mali kaynak ayırmaya hazırız.

'' İhracatçıda Ziraat Odaları gibi  üreticiden yana bir kurumdur''

 Sanayiciler ve ihracatçılar olarak fındık sektöründen sanayicimizin,ihracatcımızın hedef olarak gösterilmesi bizleri çok üzmektedir.Türk fındık ihracatcısı ülkemiz de 50 bin aileye istihdam sağlamakta, dünyanın 100’den fazla ülkesine ihracat yaparak ülkemize 3 milyar dolar döviz girdisi sağlamaktadır.Ziraat Odaları gibi bizde fındığın para etmesini ,üreticimizin yüzünün gülmesini istiyoruz.Hep beraber birlik ve beraberlik içinde olmalı birbirimizi suçlamak,ötekileştirmek,ayrıştırma yanlışına düşmemeliyiz. Unutulmaması gereken şey fındık fiyatlarının arz ve talebe göre oluştuğunu hatırlamaktır.Piyasada kimsenin ne fiyat düşürmeye nede çıkarmaya gücü olmadığını bilmeliyiz.Eğer böyle bir  güç olsaydı ,2014 yılında fiyatlar 22 TL olmazdı.Her şey arz ve talebe göre oluşmaktadır.

''Üreten Üreticimiz daha fazla desteklenmeli''

Fındık üreticisi bilinçlendirilmeli, fındık ocaklarının arasına eski köklerden arındırılmış yeni dikimlere teşvik edilmeli, bahçesine bakan üreticiye daha fazla teşvik destek verilmeli, ancak %99’u meyilli arazi olan Ordu, Giresun, Trabzon ve Batı Karadeniz’in yüksek kesimi de bugün dünya fındığının yaklaşık %50’sini Türk fındığının %70’ini üretmektedir. Bu meyilli arazi üretici yapısı ile düz ovadaki üreticiyi aynı kefeye koyarak bakmamak gerekir. Yamaç ve meğilli arazide yaşayan fındık üreten üreticimize daha fazla verilmesini sağlamalıyız.

Üreticimizin 2014 yılı gibi zor bir yıldan sonra bu sene yüzü gülüyor.Herkesin iyi kötü fındığı oldu.2015 yılında bu sağlanmıştır ve  güzel bir rekolte vardır.Fındığın yetiştiği heryerde üreticinin ihtiyacı kadar mal satması, var olan fiyatları yükseltecektir.

Poyraz Poyraz Fındık ihracatını her yıl düzenli olarak arttırdığı Türkiye'de, 1 Eylül 2014-31 Ağustos 2015 ihracat döneminde 101 ülkeye 217 bin 427 ton fındık ihraç ederek, karşılığında 2 milyar 799 milyon 529 bin 618 dolar gelir sağladı.Türkiye'nin 2014-2015 ihracat döneminde en fazla fındık ihraç ettiği ülkeler arasında ilk sırayı Almanya aldı. Bu ülkeyi İtalya ve Fransa izledi. Geçen yıl toplam fındık ihracatının yaklaşık yüzde 25'lik kısmı Almanya'ya gerçekleştirildi. Almanya'ya 53 bin 789 ton fındık ihraç eden Türkiye, bunun karşılığında 684 milyon 88 bin 461 dolar gelir elde etti.

Fındık İhracat Ettiğimiz Ülkeler Arasında İkinci İtalya, üçüncü Fransa

Son 5 sezondur Türkiye'nin en fazla fındık ihraç ettiği ülkeler sıralama değişmedi. Türkiye'nin fındık ihraç ettiği ülkeler sıralamasında Almanya'nın ardından ikinciliği 48 bin 817 tonla İtalya, üçüncü sırayı ise 20 bin 418 ton ile Fransa aldı. Türkiye geçen sezon en az fındığı, 3 kilogramla Cibuti'ye sattı. Bu ülkeyi 14 kilogramla Fildişi Sahilleri ve 40 kilogramla Moğolistan takip etti. Bu üç ülkeden ihracat karşılığı elde edilen gelir 860 dolar oldu. Türkiye 2014-2015 ihracat sezonunda, Avrupa ve Asya ülkelerinin yanı sıra Afrika ve Güney Amerika'da yer alan birçok önemli ülkeye de fındık ihracatı gerçekleştirdi.

''Hedefimiz ihracat yapılan ülke sayısını artırmak''

Sanayici Mustafa Poyraz Avrupa ülkelerinin Türkiye'nin en önemli fındık ihracat pazarını oluşturduğunu söyledi. Avrupa ülkelerinde çikolata ve pastacılık sektörünün geliştiğini, buna bağlı olarak Türk fındığının kullanımının buralarda yaygın olduğunu dile getiren Poyraz "İlerleyen yıllarda da Avrupa ülkeleri Türkiye için ciddi pazar oluşturmaya devam edecek" dedi.

Poyraz , hedeflerinin her yıl ihracat yapılan ülke sayısını artırmak olduğunu vurgulayarak, "Şu anda ihracat yapılan ülke sayısı 100'ün üzerinde. Bu ülkelerin sayısını birden bire artırma şansınız yok. Belli bir plan ve program dahilinde Fındık Tanıtım Grubu olarak ülkeler bazında tanıtım çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önemli mesafeler de aldık. Önümüzdeki yıllarda pazar bölgelerimizi daha da artıracağımıza inanıyoruz"

''Ordu Karadenizin Yükselen Kutup Yıldızıdır''

Karadenizin incisi Ordu ilimizin son yıllarda aldığı ulaşım yatırımları ile geleceğini garanti altına aldığını belirten Poyraz,Havalimanı,Karadeniz-Akdeniz yolu,Çevre yolu projesi,gelişen Ordu Üniversitesi,yeni kurulacak Ordu merkez ve Fatsa,Ünye OSB’ler Ordu ve ilçelerimizin kalkınmasını sağlayacaktır.Ordu’nun geleceğini ağırlıklı olarak turizimde görmekteyiz.Ordu Yatırım A.Ş olarak Çambaşına otel yatırımı için Ordu Valimizin ve siyasilerimizin desteğini bekliyoruz.Bugüne kadar bize herşey yolunda raporu sunuldu,güzel haberler bekliyoruz.Yatırımlar için Ordu merkez, Fatsa,Ünye ilçelerimize yeni organize sanayi bölgeleri kurulmalıdır.İstihdam için sanayiciler ve işdünyası ile ili yönetenler,siyasiler sık sık biraraya gelmelidir.Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Enver Yılmaz Ordu ve ilçeleri için 52 proje açıkladı.Bu projeler hayata geçtiğinde kazanan Ordu ekonomisi olacaktır.Ordu Çikolatanın merkezi olabilirdi ama olmadı. Bunda geçmiş Hükümetlerin ve Ordu iş dünyasının da  kusuru vardır.Öz eleştiri yapmamız gerekir.