Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Gören''Ziraat Odaları popülist yaklaşımlardan uzak dursun''

''Söylemlerim saptırılmıştır ,Edip Sevinçle her konuda aynı düşünüyoruz''

info@karadenizekonomi.com / 29.07.2015

Gören''Ziraat Odaları popülist yaklaşımlardan uzak dursun''

İstanbul Fındık İhracatcı Birliği Başkanı Ali Haydar Gören'' Karadeniz Fındık ve Mamülleri Fındık İhracatcı Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu Başkanımız değerli büyüğümüz Edip Sevin'cin yapmış olduğu açıklarımın  sonuna kadar arkasındayız.Her konuda aynı düşünüyoruz.Mücadelemiz Türk fındığını daha fazla ülkeye ihracat etmek ve ülkemiz fındık dikim sahalarında verimliliği artırmaktır''diyerek kamuoyunda geçen fındığın merkezi Doğu mu,Batı mı?söylemlerine Karadeniz Ekonomi'ye konuşarak son noktayı koydu.

Ali Haydar Gören, TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan'ın''Fındığın merkezi Doğu Karadenizdir,bunu elimizden kimse alamaz'' söylemlerine  cevap vererek şunları kaydetti;''Ziraat Odaları benim ülke genelinde fındık dikim sahalarında ,verimiliği rakamlarla ortaya koymamı yanlış değerlendirerek, açıklamamı farklı taraflara kanalize ederek Doğu ve Batı ayrımı yapmaya kalkmıştır.Bizim böyle bir düşüncemiz yoktur.Biz sadece ülkemiz fındık dikim sahalarında yaşanan verim farklılıklarını ortaya koyduk.Ziraat Odalarından uzlaşmacı ve popülist politikalardan uzak yaklaşımlar bekliyoruz''diye konuştu.

Bir Masa Etrafında Rekolteleri Karşılaştıralım

2015 fındık rekoltesinide değerlendiren Gören,şunları söyledi;''İhracatçı Birliklerini'nin açıkladığı 733 bin ton rekolte  bilimsel bir öngörüdür.Burada Ziraat Odaları, n ülkemize 3 milyar dolar döviz getiren ,ihracat yapan Türk fındık ihracatcısını itham etmek yerine uzlaşmacı ve işbirliğine yönelik tavırlar içinde olup bu tarz politikalara son vermelidirler.İsterlerse kendi rekolte ekibiyle, ihracatcıların rekolte ekipleri bir masa etrafında toplanarak yaptıkları çalışmaları bilimsel olarak ortaya koyarlar.Birbirimize karşı saygılı ve hoş görü içinde olmalıyız''dedi.

2014 yılında Doğu Karadeniz'de geçen yıl zirai  don nedeniyle fındığın az olduğunu anımsatarak, fiyatların birden yükseldiğini 2014 yılının şartları özel bir yıl olduğunu vurguladı. Gören, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen yıl üreticiye 'fındık 9-10 lira olacak' desek kimse inanmazdı. Fakat fındık 22 lira seviyelerine kadar ulaştı. Ürünün az olması talebin fazla olması fiyatları tavan yaptırdı. Bu yılda ürünün 11 lira seviyesinden başlayacağını düşünüyorum. Üreticimiz oluşacak fiyattan memnun kalacağı kanaatindeyim. Beklentiler daha yüksek olabilir fakat dünya'da fındık tüketimi 900 bin ton civarında. Bu yıl üretim 1 milyon 200 bin ton civarında olacak. İhtiyacı karşılayacak bir üretim söz konusu. Yani fiyatı tüketici belirliyor. Dünya'da bu yıl üretim tüketimi karşılayacağı için, 11 lira gibi oluşacak fiyatın uygun olacağı düşüncesindeyim."

Gören, Türkiye'de 700-800 hektar civarında dikim alanı olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ortalama 100 kilogram ürünle 700 bin ton olması gerektiği konuşuluyor. Fakat rakip ülkelerde Azerbaycan ve Gürcistan'da dönüm başına 200-250 kilogram, Amerika'da 300 kilogram ürün çıkarılıyor. Dolayısıyla daha fazla verim verecek alanlarda üretim yapılması gerekiyor.Ziraat odaları popülist politikalar son vererek verimi artırma noktasında çalışma yapması ülkemizin menfaatine olacaktır''şeklind ekonuştu.