Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Gören: Fındık üreticisi bilerek yanıltılıyor

Rakamlarla oynamak iktisadi yıkımlara dönüşür

info@karadenizekonomi.com / 27.07.2015

Gören: Fındık üreticisi bilerek yanıltılıyor

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören yaptığı açıklamada, 2014 tahmini fındık rekoltesinin...

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören yaptığı açıklamada, 2014 tahmini fındık rekoltesinin 514 bin ton olduğunu, birilerinin rekolteyi bilerek düşük göstermeye çalıştığını söyledi.

Gören yaptığı açıklamada, rekolte tahminlerinin bilimsel metodlar uygulanarak yapılmasını gerektiğibi belirterek, birilerinin rekolteyi düşük gösterme çabasının üreticiyi yanıltmaya yönelik olduğunun altını çizidi. Gören açıklamasında şu görüşlere değindi; “ Biz İhracatçı Birlikleri olarak yıllardır bu çalışmayı son derece bilimsel yöntemlerle yapıyor, piyasaya açıklıyor ve sezon sonunda tahminlerimizin tutmuş olduğunu gururla görüyoruz. Zira esas aldığımız kriter mutlak olarak bilimsel metotlardır.

2014 rekoltesi 514 bin ton

Karadeniz ve İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliklerinin oluşturduğu Sektör Kurulunca açıklanması kararlaştırılan 2014 ürünü rekolte tahmini 514.000 tondur diyen Ali Haydar Gören,” rekolte tahminlerinin, piyasayı düzenlemek maksadıyla manipüle edilmesinden kimseye hayır gelmez. Yanlış hesap Bağdat’tan, yanlış rekolte tahmini mutlaka piyasadan döneceğini “ belirtti.

Sun’i krizler kimseye fayda sağlamaz

Düşük rekolte tahmini kısa vadede birilerini yanıltsa da orta vadede, fındık fiyatını yükseltmez diyen Gören, “ yüksek rekolte tahmini de fındığın fiyatını düşürmez. Bu tür spekülasyonlar arz ve talep ilişkisinde zamanlama krizi yaratır. Oysa ki, bu tür sun’i krizlerin kimseye fayda sağlamadığı da aşikardır.

Rakamlarla oynamak iktisadi yıkımlara dönüşür

Yanlışın başta fındık üreticimiz olmak üzere fındığın tüm paydaşlarına en ufak bir hayrı yoktur. Spekülatif rakamlar üzerine kurulu beklentiler spekülasyona inananlar için hayal kırıklıklarına ve iktisadi yıkımlara, dönüşür. Piyasa uzun ve orta vadede spekülasyonla yönetilmez.

Rekolte tahminleriyle oynamak kimseye yarar sağlamaz

Bugün geldiğimiz noktada rekolte tahmini ile oynayarak piyasaları düzenlemeye çalışmak, 2014 Türkiye’sinde kabul görmeyecek bir davranıştır. Rekolte tahmininde spekülasyon yoluyla, fındığın paydaşları arasında gerilim ve çatışma çıkartmak çok eski moda bir reflekstir “ dedi.