Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Fındıkta Verim Ve Kaliteyi Artırma Projesinin 2. Dönemi Başladı

Fındıkta Farkındalık Ve Üretici Bilincini Oluşturmaya Çalışıyoruz

info@karadenizekonomi.com / 18.10.2014

Fındıkta Verim Ve Kaliteyi Artırma Projesinin 2. Dönemi Başladı

-Fındıkta İmece Toplantıları.

-Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi’nin ikinci dönemi başladı.

-Trabzon Valisi Öz; “Fındıkta farkındalık ve üretici bilinci oluşturmaya çalışıyoruz.”

Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB) koordinasyonunda geçtiğimiz yıl uygulamaya konulan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi’nin ikinci dönemi üreticilere yönelik İmece Toplantıları ile başlatıldı.

Trabzon’un Yomra ilçesine bağlı İkisu mahallesinde geçen yıl oluşturulan örnek fındık bahçesinde düzenlenen toplantıya Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Emniyet Müdürü Murat Köksal, Tarım İl Müdürlüğü, Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü yetkileri ile üreticiler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, bahçelerdeki verimsizlik ve kalitesizliği gözler önüne sermek ve yenileme yaparak çözüme ulaşılabileceğini göstermek için, sektörün tüm taraflarını da yanlarına alarak böyle bir proje başlattıklarını hatırlatarak, “Daha ikinci yılımızda konuya devletin de üreticinin de duyarlılığını sağlamaya başladığımızı düşünüyorum. Biz örnek olmaya çalıştık. Örnek bahçeler yaptık. Bundan sonrası devletin işi. Bahçelerin yenilenmesi için üreticinin teşvik edilmesi lazım. Öğrendiğimiz kadarıyla devletin bu konuda 2015 bütçesine ödenek koymak için hazırlıkları var. Hedef, bugün 80-90 kilo fındık alınabilen bahçelerden 5 yıl sonra bu rakamı en az 200 kiloya çıkarmak” dedi.

Tarım İl Müdürü Cahit Gülbay’da, söz konusu projenin verim ve kalitenin arttırılmasında önce olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Yaşlı bahçelerin yeniden tesis edilmesini sağlamak ve yeni türler dikmek gerekiyor. Fındık Araştırma İstasyonu’nun yaptığı çalışmalarda dayanıklı ve dönümde 400 kg’a kadar ürün veren çeşitlerde türetilmiş ve dikilmeye başlanmıştır. Başta don olmak üzere olumsuz hava şartlarından etkilenmeyen türlerin dikimi ve üreticilerimizin de bilinçli tarım yapması fındıkta verimi ve kaliteyi arttıracaktır.”

TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav da; fındıkta verimsizlikte devletin uyguladığı alan bazlı destekleme politikasının önemli oranda etkisi bulunduğunu belirterek, “Üreticiyi tembelliğe iten ve bahçelerden uzaklaştıran bu sistemin yerine mutlaka ürüne dayalı teşvik hayata geçirilmelidir. Üretici taşın altına elini koymadıktan sonra verim ve kaliteyi arttırma çalışmalarında istenilen sonuçlara varmak mümkün değildir” dedi.

Cirav; fındık fiyatının çok yüksek oluşunun ise gelecek için sürdürülebilir bir tarz olmadığını, örnek olarak ta fiyatın yüksek oluşu nedeniyle miktar bazında ihracatta yüzde 30 oranında bir azalmanın yaşandığını ifade ederek, Türkiye’nin 700 bin hektar alanda 1 milyon ton fındık üretip, bunu ihraç edebileceğini sözlerine ekledi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise, Trabzon’un fındığın yüzde 10’unu üretmesine rağmen tarihten gelen ticari özelliğinin de etkisiyle yüzde 40’ını ihraç ettiğine dikkat çekerek, üretene, çalışana destek verilmesi gerektiğini, büyükşehir belediyesi olarak da önümüzdeki süreçte bu konudaki projelere destek vereceklerini söyledi.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz’de konuşmasında, bu tür proje ve uygulamalarla toplumda, üreticilerde duyarlılık oluşturulduğunu ve bilincin arttırıldığını kaydederek şöyle dedi:

“Trabzon’un tarımdan sağladığı GSMH 1 milyar 200 milyon lira civarındadır. Fındığın hatırı sayılır yer tuttuğu bu alanda ciddi oranda da bir nüfus barınmaktadır. Borsanın önderliğinde, bakanlığımızın katkıları ile uygulanan bu projeler ve geçen yıl kurulan 9 bahçe örnek olmuştur. Devlet de bu konuya sahip çıkma adına gerekenleri yapmaktadır. Fındıkta farkındalık ve üretici bilinci oluşturmaya çalışıyoruz.”

İmece Toplantısı’nda daha sonra 20 üreticiye çekiliş yapılarak toplam 200 jüt çuval dağıtıldı ve İkisu’daki örnek bahçe gezilerek, uzmanlardan bilgi alındı.