Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Fındıkta tekeliz

Müşterinin alternatifi yok

info@karadenizekonomi.com / 28.03.2017

Fındıkta tekeliz
  • ·Karadeniz Fındık İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç, Hollanda ve diğer AB ülkeleri ile yaşanan sıkıntıların fındık ihracatını olumsuz yönde etkilemediğini tam tersine bu süreçte ihracatın arttığını söyledi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç Avrupa ülkeleri ile yaşana sıkıntıların fındık ihracatına olumsuz etki etmeyeceğini söyledi. Sevinç, “Öncelikle bu tarz siyasal mahiyetli krizlerin ekonomiye etkileri öyle herkes tarafından hemen değerlen dirile bilecek hususlar değil” vurgusunu yaparak, “Bunlar devletler boyutunda ele alınacak meseleler. Daha önce bu kriz Rusya ile de yaşanmış, ilişkiler bir daha düzeltilemeyecek zannedilmiştir. Devletler siyasal krizleri kendi aralarında hallederler” diye konuştu.

Adı geçen ülkelerin alternatifi yok

“Bugünkü Hollanda ile aramızda devam eden siyasal krizin özellikle fındık ihracatıyla ilgili olan kısmına deyineyim. Bir defa Türkiye hala daha dünya da fındık tüketiminde fındık kullanıcıları için tekel konumundadır. Bu nedenle fındıklı ürünler kullanan Hollanda ve diğer sorunlu olduğumuz ülkelerin sanayiler için başka bir alternatif olamayacağına göre fındığın bu sıkıntıdan etkilenmesi söz konusu değildir.”

İhracatımız iyiye gidiyor

“Türk fındığını kullanan Avrupalı sanayiciler uzun yıllardır hatta neredeyse yüz yıldır bu ürünü Türkiye’den ithal edip kullanmakta olduklarından çok özel ilişkileri olan, Türkiye’nin şartlarını iyi bilen tanıyan yani ülkemizi kendi ülkelerinden daha iyi bilen çevrelerdir. Yani onların da ihtiyaçları çerçevesinde herhangi bir kriz beklemiyoruz. Zaten söz konusu da değil. Ben kendi şahsım adına konuşayım şahsımın başında olduğu firmam adına konuşayım; bu kriz söylentilerinden bu yana ihracatımızda satışlarımızda azalma değil artma var.”

Referandumdan sonra ikazlarımız var

“Teslimatlarımızla ilgili herhangi sıkıntı duymadık ihracatçı arkadaşlarımızdan. Onun için fındık ihracatı açısından herhangi bir sıkıntımız yok. Fındık üretimi genel olarak fındık ihraç politikaları olarak daha farklı düşüncelerimiz var farklı beklentilerimiz farklı ikazlarımız var. Bunları da referandumdan sonra ilgili yerlerle konuşacağız.”

FTG’nin kapatılması devletin takdiri

“Şimdi bu tanıtım grubu Karadeniz ve İstanbul ihracatçılar birliğinin oluşturduğu bir fondur. Biz kapatılmasına karşıydık ama devletin takdir edeceği bir durumdur. Şu anda kapatılmıştır ancak fındık ihracatçı birlikleri kendi bünyelerinde tanıtım konusunu değerlendirmeye devam edecektir.''

 KEMAL ÇEKÜÇ/KARADENİZ EKONOMİ