Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Fındıkta Sorun Fiyat Değil üretim

Yeni pazarlar bularak Türk fındığını 120 ülkeye değil, tüm dünyaya yedirmeliyiz

info@karadenizekonomi.com / 2.09.2014

Fındıkta Sorun Fiyat Değil üretim

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi  Şükrü Güngör Köleoğlu Fındıkla ilgili yapmış olduğu açıklama da son dönemler de çok konuşulan arz ve talep konusuna değindi.

Güngör bununla birlikte Fındık da yaşanan diğer sorunlar ile birlikte çözüm önerileri konusunda da öneriler de bulundu.

Devlet ve Üretici Gereken Çabayı Göstermiyor

"Türkiye fındıkta dünya üretim ve ihracatının büyük kısmını karşılıyor"  Ama, sanıyoruz ki;"Bu iş bu tablo hep böyle gider, gidecek" Oysa fındık ekonomik bir ürün.. Her ekonomik üründe olduğu gibi, mutlaka başka üretenler vardır ve olacaktır.

Türkiye, üretim ve ihracatta sahip olduğu yaklaşık yüzde 75'lik oranı 700 bin hektarı aşkın fındık bahçesinden sağlıyor. Ama, bu kazancı sağlam bir zemine oturtmak, istikrarlı bir şekilde kalıcı hale getirmek için başta devlet ve üretici olmak üzere herkes üzerine düşeni, tam olarak gereken çabayı, fedakarlığı maalesef göstermiyor.

Bunun göstergesi ise son yıllarda normal şartlarda dahi fındıkta yaşanan verim ve kalite sorunu.. Daha açıkçası, Türk fındığında son yıllarda verim ve kalitede büyük bir düşüklük söz konusu.. Bunu rakamlarda görebilmek mümkün.

Fındık da Sorun Fiyat Değil Üretim

Güngör yapmış olduğu açıklamalar da fındık da yaşanan asıl sorunun fiyattan ziyade üretim olduğuna dikkat çekti;

Türkiye'nin 2004-2013 arasındaki 10 yıllık dönemdeki fındık üretimi toplam 6 milyon ton civarında. Bu da yıllık ortalama 600 bin tonluk kabuklu fındık üretimi demektir. Üretim anormal şartlarında etkisiyle 600 bin ton civarında seyrederken, 2000’li yılların başından itibaren ihracatçılarımızın büyük çabaları ile artmaya, özellikle de 2009'de devlet tarafından serbest piyasa sisteminin uygulanmasına izin verilmesiyle 2012-2013 sezonunda 305 bin ton iç, yani 610 bin ton kabuklu fındığa kadar yükselen dış satımımız ve buna ilave 100 bin tonu aşan iç tüketim 700bin ton civarında bir fındığın tüketilmesini sağlamıştır. Bu süreç 122 ülkeye fındık ihraç eder hale gelen sanayici ve ihracatçımızın çabalarıyla, sürekli bir yükseliş trendi göstermektedir.

İşte bu tablo ortada iken, yani istikrarlı piyasalar ve fiyat ile Türk fındığına talep artarken olumsuz hava şartlarının de etkisiyle yaşanan rekolte azalması sadece fiyattan söz edilir bir durum yaratmıştır.

Oysa sorun, fiyattan çok üretim azalmasıdır. Bu da şu demektir; talep var, ama üretim yetmiyor. O zaman yapmamız gereken önce kaliteli üretimi arttırmaktır. 700 bin hektarlık alanda 1 milyon ton üretip satabilmektir. İstikrarlı fiyatlar, istikrarlı piyasalarla, verim ve kalitenin artması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi ile daha çok satıp, daha çok kazanabilmek demektir.

Önceliği bu anlayışa vermeliyiz. Yoksa az üretip çok fazla paraya satmayı tercih etmekle bir yere varılamaz. O zaman sizin yerinizi yeni üreticiler alır, yeni ülkeler alır. Pazar payınız sürekli azalır.

Bu demektir ki, Türkiye'ye % 100 net döviz kazandıran ürünlerin başında gelen fındıkta, öncelikle sorunu iyi tespit edip, ona göre politikalar oluşturup, uygulamamız gerekiyor. Bu da, verimli ve kaliteli üretimle hem mevcut  pazarların tamamını elinde bulundurmak, hem de yeni pazarlar bularak Türk fındığını 120 ülkeye değil, tüm dünyaya yedirmek olmalıdır.

Güngör son olarak , biz Trabzon Ticaret Borsası olarak bu gerekçelerle, fındıkta verim ve kalitenin artırılması ile ilgili projeleri yıllardır uyguluyor, bu konudaki tüm çalışmalara destek veriyoruz diyerek sözlerini bitirdi.