Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

Fındıkta ‘Hamburg Borsası' Efsanesi

“FINDIK FİYATI KOMŞU ÜLKELERİ İŞTAHLANDIRIYOR”

info@karadenizekonomi.com / 3.04.2015

Fındıkta ‘Hamburg Borsası' Efsanesi

Ulusal Fındık Konseyi (UFK), uzun yıllardır fındık fiyatını ‘Hamburg Borsası’nın belirlediğine ilişkin görüşlerin bir efsane olduğunu vurgulayarak, artık fındık tacirlerinin bu etiketten kurtarılması gerektiğini açıkladı.

UFK tarafından hazırlanan ‘2014 Fındık Raporu’nda, fındık sektörününün yıllardır rahatsız olduğu ‘Hamburg Borsası’ konusuna dikkat çekildi. Almanya’nın Hamburg kentinde fındık fiyatını belirleyen bir borsa bulunmadığına dikkat çekilen raporda, şu bilgilere yer verildi: “Hamburg, jeopolitik öneme haiz bir liman kentidir. Tarihin hemen hemen her çağında da bu jeopolitik önemini korumuştur. Avrupa’ya dağılacak olan emtialar yoğun olarak bu liman kentine inmekte ve alıcıyla ilk bu noktada temas etmektedir. İşte, bu durum, fındık için de böyledir. Bu kadar basit bir izahı olan Hamburg gerçeği bu gün fındık ticareti yapan tacirleri ‘vatan haini’ yaftasıyla karşı karşıya getirmiştir. ‘Doğru’ kabul edilen bu ‘yanlış’ ın resmen ortaya konulması, fındık ticareti yapan tacirlerin imajı noktasında bir milat olacaktır.”

“FINDIK FİYATI KOMŞU ÜLKELERİ İŞTAHLANDIRIYOR”
UFK’nin raporunda ayrıca fındık fiyatının bu yıl beklentilerin üzerinde çıkmasının diğer komşu ülkeleri ‘iştahlandırdığına’ dikkat çekildi. Raporda bu konuda, “Fındıkta yaşanan istikrarsız fiyat trendi, rakip ülkeleri teşvik ve tahrik etmektedir. Bu gün yüksek seviyede olan müstahsil fiyatlarının yanı başımızdaki ülkelerde fındık plantasyon alanlarının genişletilmesi hevesini ortaya çıkardığı da bir gerçektir. Orta ve uzun vadede bu ülkeler, bizim pazarımızda ürün pazarlıyor olacaklar ve ortaya çıkan büyük resim şu olacaktır; pazardan aldığımız pay küçülecek, daha etkin rekabet etmek zorunluluğu doğacaktır” denildi.