Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Fındıkta Don Yoktur

''Fındıkta Belgelenmiş Bir Zarar Yoktur''

info@karadenizekonomi.com / 6.04.2015

Fındıkta Don Yoktur

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk'' 2015 yeni fındık sezonu öncesi, maalesef iyibir rekolte çıkmasından rahatsız olanlar bölgemize yağan karın henüz sonuçları ortaya çıkmadan olumsuz tablo yaratmaya çalışıyorlar''diyerek Karadeniz Ekonomi'ye şu açıklamalarda bulundu:

Her Yağan Karda Don Beklemek Yanlıştır

Fındıkta konuşan herkesin sorumlu davranması gerekir diyen Arslantürk'' Konuştuğunuz yada iddia ettiğiniz bir durum için eğer belgelendirme 

yapamıyorsanız bu durum sizin gerçek veriler dışında öngörünüzü ifade ettiğinizin bir göstergesidir.Her yağan karda don beklemek  yanlış bir durumdur''ifadesini kullandı.

Fındıkta olumsuz konuşmayı seven, piyasaları olumsuz yönde etkilemek için kasti açıklama yapanların olduğunu ifade eden Arslantürk'' Makamlarında  oturan herkesin fındığa karşı sorumluluğunu unutmadan belgelerle  konuşması gerekir.Kar yağması demek don olması anlamına gelmez.Kaldı ki bu tarz olayların sonucu akşamdan sabaha belli olmaz.En az 10 gün bir çalışma yapılır ve buna göre yapılan çalışma sonucu belgelerle açıklanır.''dedi.

Yazıktır ,üreticiyi böyle tedirgin etmeye kimsenin hakkı yoktur diyen Arslantürk,üreticimiz rahat olsun bizlere  şuan için ulaşan sonuçlanmış bir durum yoktur diyen diyerek olumsuz söylemlerin gerçeği yansıtmadığına dikkat çekti.

Üreticiye Hasar Raporu Çıkartın,Belgelerle Konuşun!

Fındık üreticisi yağan kar ve hava sıcaklığının düşmesi ile  geçen yıl yaşanan zirai don olayının bu yılda yaşanabilme ihtimaline karşı endişe duyması gayet  normaldir. Şuan için don olayı ile karşılaşılmadığını ,kısmi zararlar olsa da kesin sonuçların 4-5 gün içerisinde  ortaya çıkacağını belirten Arslantürk''Don olmuştur fındık yanmıştır demenin bu üreticiye bu memlekete faydası yok.Gerçek manada varsa bir şey  hasar raporu çıkartır, belgelerle konuşursunuz''dedi.

''Sis'in Olması Fındığı Don Olayından Koruyacaktır''


Arslantürk son olarak sözlerini şöyle tamamladı:''Yüksek rakımlı  bazı ilçelerde  hafif zarar görülmesi'nin sebebi zayıf gelişen karanfillerin soğuğa dayanamamış olmasıdır. Şunuda belirtelim ki   bazı ilçelerde sis olduğu belirtiliyor. Sisin olması fındığı don olayından koruyacaktır bu olumlu bir gelişmedir. Fındık dallarının karla kaplı olması da karanfilleri soğuktan koruyan bir diğer etken olacaktır" açıklamasında bulundu.