Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Fındıkta Aflatoksin Ve Külleme Paneline İlgi Büyüktü

Yapmış olduğumuz çalışmalarda ülkemizi, kalite ve verimlilikte de lider konuma getirmektir

info@karadenizekonomi.com / 5.08.2015

Fındıkta Aflatoksin Ve Külleme Paneline İlgi Büyüktü

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, Ordu Üniversitesi ve Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü organizasyonu ile İl Müdürlüğümüz konferans salonunda 04 Ağustos 2015 tarihinde "Fındıkta Aflatoksin ve Külleme" konulu panel düzenlenmiştir.

Düzenlenen panele Ordu Valisi İrfan BALKANLIOĞLU, Ordu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Metin KARA, İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürümüz Kemal YILMAZ, Artvin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İshak HACIKAMİLOĞLU, Ziraat Odaları temsilcileri, tarım danışmanları ve çok sayıda üreticimiz katılmıştır.

Programın açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Kemal YILMAZ; "Dünya üretiminin %75'ini gerçekleştirdiğimiz ve ülkemize yılda yaklaşık 2,5 milyar dolar getirisi olan fındık, ilimiz için son derece önemlidir. İlimiz ölçeğinde değerlendirecek olursak; 120.000'i aşkın kayıtlı çiftçimizin gelir kaynağını oluşturan ve tarım arazilerimizin %88' ini kaplayan fındıkta Türkiye üretiminin %25-30 unu tek başına İlimiz karşılamaktadır. Böylesine önemli bir tarımsal ürünün yetiştirildiği ilimizde İl Müdürlüğü olarak fındık konusunda güzel ve önemli çalışmalar yapıyoruz. Yapmış olduğumuz çalışmalarda amacımız fındık üretiminde lider olan ülkemizi, kalite ve verimlilikte de lider konuma getirmektir. Fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için kısa, orta ve uzun vadeli sorunların çözümlerine yönelik çalışmalar yapmaktayız. Özellikle kısa ve orta vadede çözebileceğimize inandığımız fındıkta budama ve gübreleme konusundan kaynaklı verim kaybının önüne geçmek amacıyla önemli projeler başlattık ve şu an bu projeler devam etmektedir. Bir yandan da ziraat odaları ile kimyasal kullanımını azaltan, sınırlayan olması gerektiği gibi kılan iyi tarım uygulamalarını da fındıkta yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalarımız bulunmaktadır. Son bir yılda çok yol kat ederek iyi tarım uygulaması yapan üretici sayısını 300 üreticiden 1.100 üreticiye ulaştırdık. Ayrıca fındık ihracatında önemli bir sorun olan aflatoksin ve fındık yeşil kokarcası zararının önlenmesine yönelik önemli çalışmalarımız bulunmaktadır. İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli teknik personellerimizle bu konularda sahada üreticilerimize sürekli eğitim vermekteyiz. Bugün burada düzenlemiş olduğumuz panel ile son iki yıldır ilimizde büyük bir sorun teşkil eden küllemeye ve her zaman bir sorun olan aflatoksine dikkat çekmek ve üreticilerimizi bilgilendirmek istedik. Ben panele katkı veren tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyor, üreticilerimizin ürünlerinin bol kazançlarının bereketli olmasını temenni ediyorum" demiştir.

İl Müdürümüzün konuşmasının ardından Vali İrfan BALKANLIOĞLU da bir konuşma yaparak şunlar değinmiştir. "Fındık dünyada en fazla Türkiye'de , ülkemizde ise Ordu'da üretilmektedir. İlimizde geçim fındık üzerine kurulu olduğu için fındık varsa herkes mutlu, yoksa herkes mutsuz oluyor. Bu mutluluk veya mutsuzluk üreticiyi, esnafı, manavı, bankacıyı bile etkileyebiliyor. Fındık stratejik bir ürün olduğu için dünyadaki söz sahibi pozisyonumuzu korumamız gerekiyor. Bu kadar zahmet ve emekle üretilen fındığın daha kaliteli olması için gerekli çalışmaları yapmalıyız. Fındığı hastalık ve zararlılardan koruyabiliriz. Bugün burada fındığı nasıl daha kaliteli hale getirebileceğimiz adına bir çalışma yapılıyor. Düzenlenen panelin faydalı olması temennisiyle saygılar sunuyorum" demiştir.

Konuşmaların ardından Panel Başkanı Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İSLAM " Fındık Yetiştiriciliğinde Aflatoksin Oluşumu" , Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Gökçe MAZI "Aflatoksin ve Fındık", Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Arzu SEZER " Fındıkta Külleme" , İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz GÜRSOY " Aflatoksinin Fındık İhracatına Etkileri" konulu sunumlarını gerçekleştirmişlerdir.

Yapılan sunumların ardından üreticilerin soruları cevaplandırılmıştır. Panelin ardından panelistlere plaketleri takdim edilmiştir.