Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Fındık Sektöründe Acı Tablo

OTB:''Fındıkçı Olmak İçin Kantar ve Kasa Yeterli Değildir''

info@karadenizekonomi.com / 28.02.2015

Fındık Sektöründe Acı Tablo

Ordu’da 1936 yılından bu yana fındık ticareti ile uğraşan bin 630 fındık tacirinin ‘kaydının silindiği’ ortaya çıktı.

Ordu Ticaret Borsası raporunda, “Bunların bir kısmı ölüm sebebiyle olsa da, diğer çok önemli bir kısmı batmıştır. Tacirlik mesleği nesiller boyu devredilebilir bir değer olmamıştır. Ne acıdır ki, fındık sektörünün geçmişi batık firmalarla doludur" denildi. 
Hazırlanacak fındık kanunu ile fındıkla iştigal edecek tacirlere ve tacirlik mesleğine kanun hükmünde standartlar getirilmesi gerektiği belirtildi.
Ordu Ticaret Borsası'nın 2014 yılı Faaliyet Raporu'na göre, borsanın kurulduğu 1936 yılından bu yana fındık ticareti ile uğraşan bin 630 kişinin ölüm ya da iflas sebebiyle fındık sektöründen çekildiğine yer verildi.Raporda, "Bunların bir kısmı ölüm sebebiyle olsa da, diğer çok önemli bir kısmı batmıştır. Tacirlik mesleği nesiller boyu devredilebilir bir değer olmamıştır. Ne acıdır ki, fındık sektörünün geçmişi batık firmalarla doludur" denildi.

Fındık ticareti yapmaya standart getirilmeli 

Fındık sektöründe marka olmanın ve sürdürülebilir bir işletme haline gelmenin bazı standartları olması gerektiği belirtilen raporda, "Basit bir yumurtanın bile üzerine numara basılmak suretiyle belli standartlara sahip olması sağlanırken, fındık gibi müstesna bir ürünün ticaretini yapmaya soyunanlar için bir kantar ve bir kasanın yeterli görülmesi doğru değildir" denildi.

 Fındıkta marka olmak zor 

Fındık sektöründe aile işletmeciliğinin öne çıktığını, çalışma hayatının ise daha çok örf, adet ve teamüllerle sürdürüldüğü vurgulanan raporda, bu tablo ile marka haline gelmenin oldukça zor olduğuna dikkat çekildi.

Raporda şu bilgilere yer verildi:

"Marka haline gelip de nesiller boyunca yaşamış işletmecilik kültürü gelişmemiştir. Bugün birer dünya markası olan 'Coca Cola' ya da 'Ford' kaç nesildir varlığını devam ettirmektedir. Marka olmak ticari faaliyetinin kolay ulaşılabilir olmamasıyla da ilgilidir. Belli standartlar taşımalı, ekonomik değeri yüksek olan sertifikaya bağlanmalıdır. Bugünkü Coca Cola yöneticilerinin ya da sahiplerinin ilk kurucularla kan bağı yoktur. Çünkü Coca Cola bir markadır. O markaya sahip olmanın standartlarını taşıyanlar devam ettirmektedir. Dolayısıyla hazırlanacak fındık kanunu ile fındıkla iştigal edecek tacirlere ve tacirlik mesleğine kanun hükmünde standartlar getirilmelidir."