Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Fındık Sektör Temsilcileri Yeni Sezonu Değerlendirdi

Samsun,Ordu ve ilçelerinde faaliyet gösteren fındık sektör temsilcileri sezonla ilgili fındık ekonomi yazarı Murat Gürsoy'un sorularını cevaplayarak yeni dönemi değerlendirdi.

info@karadenizekonomi.com / 26.08.2016

Fındık Sektör Temsilcileri Yeni Sezonu Değerlendirdi

‘’Fındık kimsenin tekelinde değil.’’

Çarşambada faaliyet gösteren Özyılmaz Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Avni Özyılmaz yeni sezonu değerlendirerek:''Her yeni sezon öncesi birtakım provokatörler çıkıp fındık 15-16 TL olsun deyip sektörü sürekli beklentiye sokarak üreticimizi,sanayicimizi yanıltıyorlar.Piyasa arz ve talep doğrultusunda kendi fiyatını oluşturuyor.Ne yükselen nede düşen fındık fiyatları birilerinin söylemleriyle değil az önce söylediğim gibi arz ve talep dengesinde oluşan fiyatlardır’’dedi.

Üreticileri de uyaran Özyılmaz ‘Üreticiler fındıklarını çok iyi kurutup teslim etmeliler. Çünkü , bu ürün sayesinde ihracat yapılıyor döviz giriyor onun için kalitesini düşürmeden getirmemiz çok önemli’ ‘diye konuştu.

‘’Yine zor bir yıl’’

Özyılmaz Fındık Yönetim Kurulu Üyesi Avni Yılmaz:’’2015 ürünü bu sene sıkıntılı geçti. Bir çok farklı durumlar yaşadık, fındık fiyatları indi çıktı. İhracatçının ,üreticinin, sanayicinin herkesin beklentisinin farklı olduğu bir dönemde fiyat karmaşası yaşadık.2016’da da bizi zor zamanlar bekliyor gibi gözüküyor. İnşallah serbest piyasaya bırakılır ve iyi bir yıl olur.’’

‘’’Avrupada ki kriz ihracatı etkiliyor’’

Fatsa’da faaliyet gösteren Yahşi Fındık Yönetim Kurulu Başkanı ve eski Fatsa Borsa Başkanı Cemil Yahşi: Bu seneki rekolte bir çok kesimde %5 ,%3 ,%2 azlığından dolayı daha düşük olacaktır.. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda da yine belli bir kesim üreticiyi beklentiye sokmaya çalışıyor. Bu kuruşlularında eski fındıktan dolayı üreticiyi beklentiye sokmamalarını istiyorum. Üretici ihtiyacı olduğu kadar fındığını satmalı.Avrupada da kriz olduğundan fiyat yükseldiği zaman ihracatında yüksek seviyelere çıkmadığını hep birlikte görüyoruz. Şuanda bizdeki fiyatlar 15 TL, eski fındıklar 13 fındıklar .Fiyatların biraz daha yükseleceğini tahmin ediyorum ama uzun vadede bekletmek büyük risk .

‘’Ziraat Odaları işini yapsın’’

Çarşamba’da faaliyet gösteren Karaçuha Fındık Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı: Şuanda yeni fındık 14 TL. Âmâ maalesef fındık piyasası dedikodunun hakim olduğu ,fındık ihracatçısıyla üreticisinin karşı karşıya geldiği bir platform oldu. Sosyal medya artı Ziraat Odaları bu spekülasyona sebep verdi. Fındığın kalitesi konuşulması gerekirken fiyatını konuşur olduk. Ben hiçbir Ziraat başkanından verim kalite yönünde üreticisini yönlendiren bilgilendiren açıklamalar duymadım. Varsa da yoksa da fiyat .Halbuki asıl mevzuları, kurum olarak hizmet ettikleri konu çok farklı.

‘’Fındıkta her sene yeni bir dünya kuruluyor’’

Ünye’de faaliyet gösteren Dost Fındık Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Atik:’’Fındık bu sene eksik gözüküyor. Fındıkta her sene yeni bir dünya kuruluyor. Bakalım bu sene nasıl gelişmeler bizi bekliyor hep birlikte göreceğiz.’’

‘Fındık fiyatı dünyanın dengelerine göre oluşuyor’’

Ordu merkez ‘de faaliyet gösteren Karimex Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak: ‘Son yıllarda çok fazla suçlama, itham ve hedef gösterme oldu ve bu sektör içinde ki üniteleri kendi arasında ayrıştırdı. Üreticiler ve tüccar savaşları meydana geldi. Sistemsizlik yüzünden bu kavga ve karmaşa devam ediyor. Bu senede geçen yıllara göre daha az bir rekolte var. Biz tüccar ve sanayiciler pahalı mal alır pahalı satarız, ucuz alır ucuz satarız. Üreticiler en yüksek fiyattan fındığını satmak isteyeceklerdir, bizde en düşük fiyattan almak isteyeceğiz. İki tarafta bir araya gelip bir fiyat çıkacak. Fakat özellikle bazı siyasetçilerin söylediği gibi düşük rekolte oldu diye yüksek fiyat oluşmaz. Fiyat sadece buna endeksli değildir, ekonomi bunu böyle söylemez. Fiyatı etkileyen çok daha fazla şey vardır; Örneğin dünyadaki kriz, finans yapımız, ihtiyaçlar gibi. Piyasada oluşan fiyatları biz alır ve işleriz ve ihracatımızı yaparız. Geçen sene fındığınızı satmayın diyen insanlar bir sürü insanlara zarar verdiler. İnsanlar ihtiyaçları doğrultusunda fındıklarını satmalılar ve o şekilde yönlendirilmelidir.