Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Fındık peşkeş çekilmemeli

·Fındık bahçelerinin kiralanması ile ilgili konuşan Sanset Gıda Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. Şube Müdürü Teoman Önsel, “Karadeniz fındığı peşkeş çekilmemelidir” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 20.11.2017

Fındık peşkeş çekilmemeli
  • Fındık bahçelerinin kiralanması konusunun büyük firmaların amacına ulaşmak için yürüttüğü bir politika olduğunu belirten Sanset Ordu Şube Müdürü Önsel, bu politikaya aracı olunmaması gerektiğini söyledi.

Önsel sözlerini şöyle devam ettirdi: “Eskiler şöyle derlerdi, ‘Şüyu vukuundan beterdir.’ Yani bir olayın, bir konunun dedikodusu gerçekleşmesinden daha kötüdür.Çünkü bu konu görüldüğü kadar masum değildir. İleride çok sıkıntılar yaratacak ve hatta hükümetleri karşı karşıya getirecektir. Karadeniz fındığı peşkeş çekilecek bir ürün değildir. Ayrıca bahse konu yabancı firmanın, Türkiye’de olup olmamasının da hiçbir önemi yoktur. Eğer ihtiyacı fındıksa bedelini öder, dünyanın her yerinden alır diye düşünüyoruz. Ancak gençlerin, köylerden şehirlere gelip bir gelecek kurmak istemeleri ayrı bir konudur. Bahçelerin yaşlanması, verimin düşmesi, ekonomik sıkıntılar buna neden olabilir. Bunu konuşalım ve çözmeye çalışalım. Bu verimsizliklere, bu işsizliklere ne yapılabilir tartışalım. Tersine göç için neler yapılabilir bu konuda fikirler oluşturalım. Fındık bahçeleri devlet güvencesi ve koruması altına alınmalıdır. Çünkü 2 milyar 8 milyon dolar gelir getiren bir ürün, yabancıların eline verilmemelidir. Böyle bir lüksümüz olamaz, olmamalıdır. Tarım İl Müdürlükleri daha fazla desteklenmeli ve varsa ziraat mühendisi ihtiyaçları karşılanıp, köylere daha fazla bilgi desteği sunulmalıdır. Ayrıca ziraat fakültesi öğrencileri de bu maksatla görevlendirilebilir.” KARADENİZ EKONOMİ