TTB Başkanı Köleoğlu; "Üretimi de, ihracatı da arttırmak için çaba sarf ediyoruz."
info@karadenizekonomi.com / 7.01.2015
2.3 Milyar dolarlık 2014 ihracatının 824 Milyon liralık kısmı Trabzon'dan gerçekleştirildi.
2014 yılında gerçekleştirilen Türkiye fındık ihracatında il olarak en büyük payı Trabzon elde etti.
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nden (KFMİB) yapılan açıklamaya göre, 2014 yılında 252 bin 528 ton iç fındık ihraç edilerek karşılığında 2 milyar 314 milyon 253 bin dolar döviz sağlandı. Söz konusu döviz yıl bazında Türkiye fındık ihraç tarihinin rekorunu teşkil etti.
Türkiye fındık ihracatını gerçekleştiren büyük firmaların da üyesi olduğu Trabzon Ticaret Borsası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, 2014 fındık ihracatının içinde Trabzon'un 824 milyon 509 bin dolar ile yüzde 35.6 oranında paya sahip olduğunu belirterek, "Trabzon tarihte fındık ihracatının da ilk yapıldığı şehir olarak bilinir. Tarihten gelen ticaret kenti özelliği ile Trabzon az üretmesine rağmen çok ihracat yapmaktadır" dedi.
Trabzon'un fındık ihracatındaki liderliğinin uzun yıllardır sürdüğüne, il düzeyinde halen 6 entegre fındık işleme tesisi ile 10 fındık kırma fabrikasının bulunduğuna dikkat çeken Köleoğlu üretimde de verimliliği arttırarak pay sahibi olmak istediklerini ifade ederek şunları söyledi:
"Trabzon'da yaklaşık 64 bin hektarlık bir alanda fındık üretilmektedir. Bu Türkiye genelinin yüzde 8'ine tekabül etmektedir. Biz Trabzon Ticaret Borsası olarak, fındığın üretimden tüketime kadar bir bütünlük içinde elinde alınması gerektiği ilkesinden hareketle bahçelerimizde üretim ve kalitenin, dış ticaretimizde de satışının artması için çaba gösteriyoruz. Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi'ni uygulayarak, dekarda 80-90 kiloya kadar düşen üretim miktarımızı 200-250 kiloya çıkarmaya çalışıyoruz. Hedefimiz çok üretip, çok satarak üreticimizden ihracatçımıza kadar herkesin kazanmasına vesile olmaktır."