Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Fındık fiyatı rafta eti geçti

Fındık içi, piyasada 100 lirayı gördü

info@karadenizekonomi.com / 24.02.2015

Fındık fiyatı rafta eti geçti

Geçen yıl yaşanan don olayları nedeniyle rekoltesi düşen fındık, et fiyatlarını ikiye katladı. 

İki yıl önce kilosu 12 liraya kadar düşen fındık fiyatları 2015 şubat ayıyla birlikte rekor kırdı. Market rafında doğalı, organiği, kavrulmuşu derken 100 liraya kadar çıkan fındık, ortalama 50 lirayı bulan bir kilo et fiyatını da ikiye katlamış oldu. Fındık Tanıtım Grubu (FTG) Başkanı İlyas Edip Sevinç, geçen yıl yaşanan don olayının rekolteyi yarıya düşürdüğünü bunun üzerine spekülatörlerin devreye girdiğini belirterek, "100 liraya kimse fındık yiyemeyeceğine göre fiyatlar düşer. Fiyatların böyle gitmesi mümkün değil" dedi.

SANAYİYE AĞIR MALİYET YÜKLER 


Türkiye, fındık üretiminin yüzde 15'ini şu anda iç piyasaya sürüyor. Yıl sonunda 3 milyar dolara ulaşması öngörülen fındık ihracatında ise rekor bekleniyor. İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören köylünün yüzde 95'inin mahsulünü elden çıkardığını, yüksek fiyatın çikolata sanayisine de ağır bir maliyet yükü getirdiğini söyledi.

FINDIK UCUZ DİYE 1981'DE SÜTLÜ NURİYE'Yİ İCAT ETTİK


GüllüoğluYönetim Kurulu Başkanı Nejat Güllü, Sütlü Nuriye'yi 1981'de fındık fiyatları çok düşük olduğu için fıstıklı baklavaya alternatif olarak icat ettiklerini dile getirdi. Güllü, "O dönemde bu fiyatlar olsaydı Sütlü Nuriye icat edilmemiş olurdu" dedi. Bu yıl fındık fiyatlarında bir düşüş beklemediklerini kaydeden Güllü, "Mahsulün olmadığı söyleniyor ama tüccarlar da uyanık davranıyor. Piyasadan malı çekip fiyatları artırıyorlar. Bir gün fındık fiyatlarının fıstık fiyatlarına yetişeceği söylenseydi güler geçerdik. Geldiğimiz durum inanılır gibi değil" diye konuştu.

SATIŞLAR %60 DÜŞTÜ, EN ÇOK KAJU ALINIYOR


Peyman'ınYönetim Kurulu Üyesi Ayhan Güneş, yüksek fiyatlar yüzünden fındık satışının tonajda yüzde 60 düştüğünü söyledi. Tüketicinin fiyatlardan dolayı alternatif ürünlere kaydığını belirten Güneş, "Fındıktan ucuz olduğu için ithal kaju satın alınıyor. Fiyatlarda yeni hasat belirleyici olacak" dedi.