Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Doğuş Çay ''Toprak Yoksa Çayda Yok''dedi ve TEMA Vakfı ile Anlaştı!

Doğuş Çay, TEMA İşbirliği ile Çay Tarımına Sahip Çıkıyor

info@karadenizekonomi.com / 26.03.2016

Doğuş Çay ''Toprak Yoksa Çayda Yok''dedi ve TEMA Vakfı ile Anlaştı!

Doğuş Çay Tema Vakfı ile anlaşarak verimliliği artırma çalışmaları yapacak.Ordu’dan Türkiye’nin en büyük ilk 500 sanayi kuruşu arasına 245. sıradan üretimden satışlara net 364.072.994 TL ciro yaparak giren Doğuş Çay ,Ordu’nun gururları arasında yerini aldı.Özel Sektörde Dökme Çay’da Türkiye lideri olan Doğuş Çay 52 çeşit ürün yelpazesi ile Ülke ve bölge ekonomisine yaptığı yeni yatırımlarla katkısını sürdürüyor.Firmanın yaptığı yatırımlarla ilgili konuşan Ordu fabrika müdürü Hamit Mamati ''Doğuş Çay olarak Tema Vakfıyla anlaşarak''her dem toprak için''projesine imza attık.Böylelikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 774 bin dekar alanda yapılan çay tarımının daha etkin ve verimli sürdürülebilmesini sağlayacağız''dedi.

Doğuş Çay, TEMA İşbirliği ile Çay Tarımına Sahip Çıkıyor

Dünyanın sayılı çay üretim merkezlerinden biri olan Rize’de, sürdürülebilir çay tarımının temelini oluşturan toprak sağlığının korunması konusunda önemli bir proje başlatıldı. Türkiye’de toprak varlığının korunması alanında referans sivil toplum kuruluşu olan TEMA Vakfı, bu alandaki uzmanlığını Türkiye’nin en büyük özel sektör çay üreticisi Doğuş Çay ile birleştirdi. Doğuş Çay’ın ‘Her Dem Toprak İçin’ adıyla TEMA Vakfı ile hayata geçireceği farkındalık projesinin tanıtım toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi.

Rize’nin doğal zenginliği ve en önemli geçim kaynağı olan çayın en iyi şartlarda yetiştirilmesi, aynı lezzet ve kalitede üretilebilmesi için Türkiye’nin en büyük özel sektör çay kuruluşu olan Doğuş Çay, doğduğu topraklarda önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attı.Projeyle ilgili konuşan Doğuş Çay Ordu Fabrika Müdürü Hamit Memati,Doğuş Çay’ın temellerinin 1985 yılında Rize’de atıldığını, bu topraklarda doğup bu topraklardan marka çıkarmış bir kuruluş olarak çayın yaşamlarının merkezinde olmaya devam ettiğini belirtti ve şunları söyledi;

“Doğduğumuz topraklarda çayın ilelebet yetişmesi hem hayalimiz hem de sorumluluğumuz.Türkiye’nin dünyada çay tüketiminde birinci, üretiminde beşinci sırada. Çay, bölge insanı ve ekonomisi için adeta yaşamsal değerde bir ürün. Bir asra yakın geçmişi olan çay, aynı zamanda sosyolojik bir unsur. Türkiye’de toplam siyah çay üretimi miktarı 250 bin ton. Bu ise, yaklaşık 4 milyar TL’lik bir pazar anlamına geliyor. Doğuş Çay olarak bu üretimin yaklaşık 28 bin tonunu biz karşılıyoruz. Üçü dünyanın en büyük çay fabrikaları arasında yer almak üzere; Rize’de 5 adet yaş çay işleme, Ordu’da ise 1 adet çay paketleme tesisimiz bulunuyor. Bu tesisler yıllık 35 bin ton üretim kapasitesine sahip. Genel merkezimizle birlikte, fabrikalarımızda 1100 kişiyi istihdam ediyoruz.Çoğu Rize ve çevresinden olmak üzere mevsimsel istihdamın da eklenmesiyle beraber bu rakam 2 bin 500 kişiye kadar ulaşıyor. Çay, bizim işimizin merkezinde. Bizle birlikte binlerce kişi de çay bitkisinden ekmek yiyor. Bu yüzden çay tarımının sürdürülebilirliği, etkin ve verimli olması tüm kesimler için son derece önemli bir öncelik” dedi.

“Çay tarımı yapılan topraklar sertleşiyor, acil tedbir gerekiyor”

Doğuş Çay olarak, TEMA ile başlattıkları ‘Her Dem Toprak İçin’ projesiyle, bir yıl boyunca üreticilerin ve üreticiyi etkileyen tüm kesimlerin toprakla ilgili farkındalığını artırmayı, topraklarında yaşanan sıkıntının çözüm yollarını görmelerini sağlamayı hedeflediklerini belirten Doğuş Çay Ordu Fabrika Müdürü Hamit Memati şöyle devam etti: “Biz Doğuş Çay olarak, üreticilerle sürekli temas halindeyiz. Saha eksperlerimiz, alım uzmanlarımız, mühendislerimizin çay tarımı yapan kişilerin sorunlarını, topraktaki ve çayın kendisindeki verim seyrini çok yakından takip ediyor. Rize’de ve genel olarak Doğu Karadeniz’de üreticilerle konuştuğumuzda, artık neredeyse hepsi topraklarının giderek daha da sertleştiğini söylüyor. Çoğu üretici, uzun zamandır ‘Toprakta solucan bile yok’ diyor. Bu da, topraktaki mikroorganizma yapısında dahi değişimler olduğunu, toprağın fiziksel özelliklerinin kötüye gittiğini ortaya koyuyor. Tedbir alınmaması durumunda, Doğu Karadeniz’de gelecekte çayın veriminin ve kalitesinin giderek düşmesi tehlikesiyle karşı karşıyayız.”

“600 üreticinin yanı sıra kadınlara, çocuklara, öğretmen, din adamı ve eksperlere de eğitim verilecek”

Bir yıl sürecek projenin merkezinde her biri birer ‘mikro aile işletmesi’ olarak tanımlanan çay üreticilerinin bulunduğunu belirten Ordu Doğuş Çay Fabrika Müdürü Hamit Memati proje süresince, 600 üreticinin özel olarak kurgulanan bir eğitim programından yararlanmasının öngörüldüğünü açıkladı. Bu eğitim programından yararlanacak kesimler arasında üreticilerin yanı sıra onların sosyal çevresinde yer alan kadınlar ve çocuklar ile etki lideri olarak tanımlanan öğretmen, din görevlisi ve eksperlerin de bulunduğunu ifade eden Batallı, “Projenin hedef kitlesindeki tüm kesimlere çay bitkisinin ekolojisine uygun toprak koşulları, bitki besleme, gübreleme, budama, hasat ve toprak yönetimi konusunda bilgilendirme çalışmaları teorik ve pratik yöntemlerle TEMA tarafından sunulacak. Projede Doğuş Çay profesyonelleri ve uzmanları da aktif olarak görev alacak.

''Verimlilik Artacak''

Doğuş Çay olarak verimliliğe çok önem veriyoruz.Daha fazla çay üretimi için tema Vakfı ile anlaştık,verimliliği artırarak daha fazla çay üreteceğiz.Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu içine her yıl düzenli olarak Ordu’dan giren vergi rekortmeni olan Doğuş Çay merkez üssü olarak Ordu’dan büyümeye ülke ekonomisine ve bölge ekonomisine katkılarını artırarak sürdürüyor. Bu yıl Türkiye’nin en büyük ilk 500 sanayi kuruşu arasına Ordu’dan girme başarısı göstererek 364.072.994 TL ciroyla 245’ci sırada yer almıştır. Doğuş Çayın devamlı yatırım yaparak büyüdüğünü söyleyen Doğuş Çay Ordu fabrika müdürü Hamit Mamati Doğuş Çay ve yatırımlar hakkında şu açıklamaları yaptı:

‘’Doğuş Çayın merkez üssü Ordu ilidir. Tüm Türkiye’ye dağılımı Ordu’dan yapıyoruz. Tüm resmi evraklarımız yazışmalarımız hep Ordu’dur. Sadece Ordu ekonomisine lojistik ve hizmet bedeli olarak yılda 12 milyon sıcak para girdisi sağlıyoruz. 260 kişilik istihdamı Ordu fabrikamızda sağlıyoruz. Doğuş Çay Rize’deki 5 üretim fabrikamızda ve Ordu’daki paketleme fabrikamızda, her yıl 35.000 ton çay üretiyoruz. Lezzetini Karadeniz’den alan bu taze çaylar, yüksek teknolojiyle harmanlanıyor ve hayatı güzelleştiren anlara eşlik etmek için Türkiye'nin dört bir yanına doğru Ordu’dan yola çıkıyor. Doğuş Çayın yıllara göre yaptığı yatırımları kısaca hatırlasak;

Doğuş Şeker 1994 yılından bugüne ISO 22000 ve ISO 9001 belgelerine sahip Gebze paketleme fabrikalarımızda, el değmeden üretiliyor.

2000'e geldiğimizde kolay kullanımlı poşet çaylar üretim bandımızdaydı. 2000 yılından itibaren TSE, İSO 9001,İSO 22000,ISO 14001 ve OHSAS 18001 belgelerini aldık.

2002 de yeşil çay ve bitki çayları üretmek için kolları sıvadık.

2008 yılında 70 bin metre kare alan üzerine kurulu 7500 metre karelik fabrikada üretilmeye başlayan Doğuş Bahçe salça 2008 yılında 70 bin metre kare alan üzerine kurulu 7500 metrekarelik fabrikada üretilmeye başlamıştır.

2013 yılında Kraft Gıda'yı satın alarak Cipso, Patos ve Çerezos markalarını ailemize kattık.

Doğaya ve insana duyduğumuz saygıyla, yeniliğe ve gelişime olan tutkumuzla, yüksek standartlardaki üretim ve paketleme tesislerimizde Türkiye'nin en güzel çayını en kaliteli şekerini ve en lezzetli domates salçasını üretmeye devam ediyoruz.

Çay sektöründe Dünyanın en modern teknolojisiyle donatılmış bir tesise sahibiz

Doğuş Çay Rize’deki 5 üretim fabrikası ve Ordu’daki paketleme fabrikamızda, her yıl 35.000 ton çay üretiyoruz.

Doğuş Çay olarak ürün yelpazemizde 52 çeşit çay var. Özel sektörde dökme çayda Türkiye lideriyiz. Çay sektöründe Dünyanın en modern teknolojisiyle donatılmış bir tesise sahibiz. Doğuş Çay olarak Türkiye de üretim yapan 197 üretim sektöründe ki yerimiz toplam özel sektörün dörtte biri yani Türkiye’de yaklaşık 220 bin kuru çay tüketiliyor. Bunun %50’si devlete ait geriye kalan firmaların dörtte bir kapasitesine sahibiz. 25 bin ile 30 bin ton arası çay satıyoruz. Dökme Çayda Doğuş Çay olarak Türkiye lideriyiz. Türkiye’nin en zengin ürün çeşitliliği yelpazesine sahibiz. 52 çeşit ürünümüz var. Ülke ve Ordu ekonomisine önemli katkılar sağladığımız için Doğuş Çay ve Gıda maddeleri üretim pazarlama ithalat, ihracat A.Ş olarak gururluyuz.