Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Biz İhracatçıların Mevzusu Üretim ,Ziraat Odaları’nın İse Popülizm

Fındığın Piyasada Vazgeçilmez Bir Ürün Değeri Var

info@karadenizekonomi.com / 2.06.2015

Biz İhracatçıların Mevzusu Üretim ,Ziraat Odaları’nın İse Popülizm

Murat Gürsoy’un hazırlayıp sunduğu ‘’Karadeniz Ekonomi’’Programı’nın bu haftaki konuğu fındık sektörü ‘nün köklü firmalarından Durak Fındık AŞ. Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Duraktı.Yaptıkları son projeyle çocuk işçiliğine dikkat çeken Durak Fındık A.Ş. ses getiren projesinden sektördeki tüm gelişmelere kadar tüm soruları bütün açıklığıyla cevapladı.

Çikolata Sektörü Çocuk İşçiliği Konusunda Çok Hassas

Çocuk işçiliğini önlemek adına Ordu ili genelinde ilk ve ortaokul dereceli sınıflarda 400‘okul ve 60 bin öğrenciyi kapsayan ‘’Fındık değil oyun bahçesine’ ‘konulu resim yarışması düzenleyen Durak Fındık A.Ş. her İlçe’nin dereceye giren öğrencilerine ödüller vererek Proje’nin önemine dikkat çekti.

Çikolata tüketicisinin çocuk işçiliği konusunda çok hassas olduğunu, gelebilecek tepkilere karşı sanayi piyasasının da tedirgin olduğunu belirten Durak, bizim çıkış noktamız burasıdır. Bundan yola çıkarak çocuklarımızı nasıl eğitebiliriz bunun derdine düştük diyerek anlattı.

Fiyatların Yüksek Seviyelerde Olması Yeni Rakip Ülkeler Yaratıyor

2014 yılı yaşanan don hadisesi nedeniyle yükselen fındık fiyatları’nın sektör açısından çok büyük fiyatlar olduğunu ifade eden Durak, yaşanan zirai dondan bu yılın mahsulünün etkilenmediğini ifade ederek ,21 TL’yi gören fındığın bu sezon bu rakamın 4-5 TL altında olsa bile üretici açısından son derece tatmin edici bir fiyat olacaktır şeklinde konuştu. Bu fiyatların üretici açısından iyi olmakla beraber tehlikelide olduğuna dikkat çeken Durak, fiyatların yüksek seviyelere ulaşması yeni rakip ülkeler yaratıyor. Bununda önüne geçebilmenin tek yolu üretimi artırmaktır. Böylelikle diğer ülkelerin bizde ki sanayi ve satış pazarlama ağı ile rekabet etme şansları kalmayacaktır dedi.

Fındığın Piyasada Vazgeçilmez Bir Ürün Değeri Var

Fındığın bu fiyatlardan alınıyor olması, fındığın çok makbul bir ürün olduğunu gösterir. Fındığın piyasada vazgeçilmez bir ürün değeri var. Avrupa ülkeleri bu fiyatlardan mağduriyet yaşadıkları için bir an önce fındık dikim sahaları oluşturmaya çalışıyorlar. Türk fındığının rekabet gücünü ve liderliğini kaybetmemesi açısından maliyetlerimizi düşürerek üreticilerimizin ülkemizde verim ve üretim çalışmalarına katılıp bu sürecin hızlanmasını sağlamalıyız.

Biz İhracatçıların Mevzusu Üretim ,Ziraat Odaları’nın İse Popülizm

Fındık sektörümüzün temel gövdesi.Fındık olmazsa bu sektörün hammadde ihtiyacını hiçbir şey karşılayamaz. İhracatçılar bu konuya mesai ve para harcarken bu konuyla ilgili muhatap olan Ziraat Odaları fiyatın dışında hiçbir erguvanla ilgilenmiyor. Her konuşmanın temelinde fiyat var, yükselirken kendilerine mal ediyorlar düşürken ihracatçıya mal ediyor. Bugün 20 Tl piyasa için doğru bir fiyatsa ,yarın 13 Tl olmasıda doğru fiyat kabul edilmeli.Çünkü arz ve talep dengesine saygı duymak lazım.Biz ihracatçıların mevzusu üretim ve sanayi. Ziraat Odalarının mevzusu ise Popülizm. Müstahsili doğru bilgilendirmemiz ve doğru yönlendirmemiz lazım..Ziraat Odaları’nın verimin düşmesi ,kalitenin düşmesi, fındık bahçelerinin yenilenmesi, maliyetlerin düşürülmesi gibi konularda hiçbir şekilde sahada yoklar,nebir proje ne bir eğitim söz konusu. Sanayici tüm bu sorumlulukları tek başına yerine getirmeye çalışıyor.

İhracatçılar Birliği şuanda 10 tane proje ortaya koymaya çalışıyor. Fındık Tanıtım grubundan bunu fonlamaya çalışıyoruz ama Ziraat Odaları bırakın yardımcı olmayı köstek olma noktasında bir tavır ve davranış içerisindeler. Sanayici olarak Ziraat Odalarına çok doluyuz.

Rekoltede Yanılmayan Tek Kurum İhracatçı Birlikleri

2015 yılı bizim Durak Fındık olarak rekolte beklentimiz 600-630 bin ton civarında. Haziran ayının sonu itibariyle daha net ortaya koyulacaktır. İhracatçı Birlikleri’nin geçmişte rekolte ile ilgili yaptığı çalışmalar bizi hiç yanıltmadı. Bunu rakamsal tablolar ortaya koyuyor. Âmâ Ziraat odaları geçen yıl 300 bin ton fındıktan bahsediyordu. Burada üreticileri yanlış beklentiler içerisine sokmak piyasayı maalesef geriyor..

Lisanslı Depoculuğun Bu Şartlarda Yaşama Şansı Yok

Lisanslı depoculuk mutlaka bölgeye kazandırılmalıdır. Âmâ teslim şartları, ücretlendirmeler deki şartlar değişmezde Lisanslı depoculuğun burada yaşama şansı yoktur.