Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

ARICILAR SORUNLARINA ÇÖZÜM İSTEDİ

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın ve yönetim kurulu üyeleri, Vali İrfan Balkanlıoğlu’nu ziyaret etti.

info@karadenizekonomi.com / 12.11.2016

ARICILAR SORUNLARINA ÇÖZÜM İSTEDİ

Türkiye arıcılığında Ordu’nun söz sahibi bir il olduğunu belirten Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, karşılaştıkları sorunlarla ilgili Vali İrfan Balkanlıoğlu’na bilgi verdi.

Bal üretiminin fındıktan sonra Ordu’nun en önemli gelir ve geçim kaynağı olduğunu ifade eden Necati Aydın, “Ordu şehri, hem fındık üretiminde, hem de bal üretiminde Türkiye birinciliğini elinde bulunduruyor. Türkiye’nin ilk ve tek Arıcılık Araştırma Enstitüsü ise Ordu’da bulunuyor. Kısacası Ordu, Türkiye arıcılığında söz sahibi bir il konumundadır. Ancak, gezgin arıcılarımızın karşılaştığı bazı sorunlar, sıkıntılar var. Bu konularda sayın valimizi hem bilgilendirmek, hem de destek ve yardım talep etmek üzere ziyarette bulunduk. Sağolsun sayın valimiz her zaman olduğu gibi bizlere yakın ilgi ve alaka göstererek, kendisine ilettiğimiz sorunlarla yakinen ilgileneceğini ifade ettiler. Tüm arıcılarımız adına kendilerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulacak akredite laboratuvar sayesinde bal’da güven unsurunun artacağını kaydeden Vali Balkanlıoğlu, “İlimizde Arım, Balım, Peteğim’ diye çok güzel bir AB projesi yürütülüyor. Yaklaşık 10 milyon Avro’luk bir proje. Bu proje bitme noktasında. Bu proje, bölge arıcılığı, Türkiye arıcılığı için son derece önemli bir proje. Bal, insan besini olarak en değerli, en doğal besin. Fakat bu işin bazı sahtekârları bu besini maalesef hileli üretip, hakiki, gerçek üreticilere karşı avantajlı duruma geliyor. Üretilen ballar, Ordu Arıcılık Enstitüsü bünyesinde kurulan akredite laboratuvarlarda, güzel ve çok gelişmiş tahlil laboratuvarıyla tahlil edecek ve onaylanacak. Böylece baldaki sahtekârlığın önüne geçilecek ve düzgün üreticilerin hakkı korunmuş olacak. Bir de orada arı ürünlerini ticari anlamda pazarlayacak hale getirecek paketleme tesisleri de var. Bir çok insan sadece arının balını biliyor. Halbuki arıda polen var, arı sütü var, propolis var, petek var, hatta arı zehri bile var. Bunların her biri çok kıymetli ve insan sağlığı acısından son derece önemli besin maddeleri. Şimdi bunların üretilmesi konusunda da hem çiftçiye eğitim verilecek, hem de bunları bizzat arıcılar balını getirecek orada üretecek yani paketleyecek. Cüzi bir para ödemesi karşılığında tesisten istifade edebilecek. Arıcılık için son derece önemli olan bu tesis bitme noktasında. Arı yetiştiricileri birliğimizin yöneticileri bizden destek istiyorlar. Bir de arıcıların karşılaştığı çeşitli sorunlar var. Bir de seyyar arıcılarımızın gittikleri yerlerde karşılaştıkları farklı sorunlar var. Bu konularda kendileriyle bu konularda da karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Bu sorunların çözümü noktasında kendilerine yardımcı olacağız. Arıcılığın gelişmesi, bizim açımızdan son derece önemlidir. Çünkü, fındıktan sonra Türkiye’de en çok bal üreten il konumundayız” diye konuştu.