Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Arıcılar Bu Yönetmeliği Bekliyor

Konaklama İzni Bekleniyor

info@karadenizekonomi.com / 4.05.2015

Arıcılar Bu Yönetmeliği Bekliyor

Ordulu yaklaşık 4 bin arıcının gözü yeni çıkacak olan ‘Arıcılık Yönetmeliği’nde. Mayıs ayı içerisinde çıkacak olan yönetmelikte, arıcılık sektörüyle ilgili birçok tedbir alınacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürürlüğe girecek olan ‘Arıcılık Yönetmeliği’ birçok arıcının rahat nefes almasını sağlayacak. Arıcılıkta yetiştiricilik, araştırma, gen kaynaklarının tespiti, muhafazası, ıslahı, suni tohumlama, yeni hatların oluşturulması, damızlık materyalin ithalat ve ihracatı, ticari maksatla ana arı yetiştiriciliği temel esaslarının belirlenmesi, yaygınlaştırılması ve arı sağlığının korunmasına yönelik tedbirlerin alınmasını kapsıyor.

Arıcıları Zora Sokacak Maddeleri İstemiyoruz

Yeni çıkacak olan yönetmelikle ilgili açıklamalarda bulunan Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, yönetmeliğin gezgin arıcılara yarayacağını söyledi. Aydın, bahar mevsiminde il ve ilçelere göç eden arıcıların, gittikleri yerlerde fazla istenilmediğini söyledi. 2011 yılında çıkan yönetmelikte bazı değişikliklerin yapıldığını kaydeden Aydın, bu yılda arıcıları zora sokacak maddelerin olması halinde tekrar değişiklik yapılacağını ifade etti.

Başkan Aydın yaptığı açıklamada, “Bu yönetmelik 3 yılda bir değişiyor. Bizim en çok sıkıntı çektiğimiz konu, gezginci arıcılarımızın bir başka il veya ilçeye gittiğinde yaşanıyor. Örneğin, gezginci arıcılarımız Güney Doğu Bölgesine gittiğinde, gezecek, yerini bulacak ve daha sonra bağlı bulunduğu Tarım İl Müdürlüğüne gidecek, ben burada konaklayacağımız diyecek. Eğer orası müsaitse konaklama izni verilecek, değilse izin vermeyecek. Sonra buraya gelecek İl Müdürlüğüne müracaat edecek, ben Diyarbakır’ın şu ilçesine gideceğim diyecek. Oradan sevk raporu alacak. Bu en az 5 gün sürüyor. Bu 5 günlük kayıp, ekonomide büyük kayıp yaşatıyor. Bu konuda arıcılarımızın aleyhinde bir yönetmelik çıkarsa, bunu tekrar iptal ettireceğiz” dedi.