Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Ahilik Bir Halk Üniversitesidir'

Ordu’da Ahilik ve Ahilik Kültürü Haftası nedeniyle kutlamalar başladı.

info@karadenizekonomi.com / 14.05.2015

Ahilik Bir Halk Üniversitesidir'
1200 yıllık mirastır

Düz Mahalle Fidangör Caddesi’nde Ordu Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın gösterisiyle başlayan kutlamalara başta Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Altınordu Belediye Başkan Vekili Aydın Şaşmaz, Ordu Esnaf Sanatkarlar ve Odalar Birliği Başkanı Aydın Bostancıoğlu, Ordu Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Yüksel Kaya olmak üzere kalabalık bir topluluk katıldı. Kutlamaların yerel ve yöre kültürüne uygun 

olması amacıyla Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu Esnaf Sanatkarlar ve Odalar Birliği Başkanı Aydın Bostancıoğlu kutlamalara geçmiş yıllarda yöresel köy yaşamında giyilen kıyafetlerle katıldılar.

“AHİLİK ÖĞRETMENSİZ BİR HALK ÜNİVERSİTESİDİR”
Mehter gösterilerinin coşkuyla karşılandığı yürüyüş Atatürk Anıtı’nda son buldu. Burada düzenlenen törende bir konuşma yapan Ordu Esnaf Sanatkarlar ve Odalar Birliği Başkanı Aydın Bostancıoğlu, Ahilik teşkilatının kişilere bir meslek, bir sanat öğretirken aynı zamanda toplum hayatını düzenleyen kuralları benimseten, kişilere kendi kazançlarıyla onurlu, ahlaklı, erdemli yaşamayı sunan bir teşkilat olduğunu söyledi. Sanatla ahlakı bütünleştiren bir teşkilat olan Ahilikte, zaviyelerde ahlaki eğitim yapılırken iş hayatında da mesleki eğitim, kişiye bir meslek kazandırma çabası sürdürüldüğünü kaydeden Bostancıoğlu, “Ahilik öğretmensiz bir halk üniversitesidir. Ahilik günümüz evrensel değerleriyle uyum gösteren bir kültür medeniyet hazinesidir. Ahilikte dünya için ahreti ve ahiret için dünyayı terk etmeme anlayışı vardır. ‘Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalış’ hadisi de bu görüşü desteklemektedir” dedi.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, yaptığı konuşmada, Türk-İslam geleneğinde bin yıldır kutlanılan Ahilik kutlamalarının geçmiş yıllarda yapılan klasik kutlamaların dışına çıkılarak yerel kültürün ve yöresel değerlerin ön plana çıkarıldığını belirtti. Yılmaz, “Her il kendine özgü kutlamalar yaparken biz klasik kutlamaların dışında Ordu’yu ve kültürel değerlerini ve yöresel figürlerin kullanılmasını istedik. Büyükşehir olarak yöre kültür ve değerlerinin korunması ve desteklenmesi yönünde tüm çalışmaların yanındayız” diye konuştu.
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu da Ahiliğin ahlak maneviyat ve dayanışma örgütü olduğunu hatırlatarak, “Ahiler ahlak ve maneviyat sahibi insanlardır. Bu teşkilattan öğreneceğimiz çok şey var” şeklinde konuştu.
YILIN AHİSİ TÜRKAY YAVAŞ
Konuşmaların ardından yılın ahisine şed kuşanma töreni yapıldı. Ordu’da 2015 yılı Ahisi Türkay Yavaş seçildi. Türkay Yavaş’ın plaketini ve hediyesini Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu takdim etti. Daha sonra etkinliğe katılanlara Ahi pilavı ikram edildi. Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, davetlilere elleriyle ‘Ahi pilavı’ dağıttı.