Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

10 Milyonluk Bir Projeyi Hayata Geçireceğiz

Fındık Sektörü Herkezin Ayakta Durabileceği Bir Sektör Değildir

info@karadenizekonomi.com / 24.10.2014

10 Milyonluk Bir Projeyi Hayata Geçireceğiz

Gündem yaratan konu ve konuklarıyla Ekonomi de ve İş dünyasın da Söz sahibi olan kişileri ekrana taşıyan Murat Gürsoy ,dün akşam KARADENİZ Ekonomi programıyla yeniden izleyici karşısına geçti.

Her Perşembe akşamı Altaş Tv de yayınlanan KARADENİZ Ekonomi Programı’nın dün akşamki konuğu Turan Seramik A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Burhan ÇAKMAK’ dı.

Uzun yıllardır sektörde söz sahibi olan 200 Kişilik istihdam sağlayarak bölge ekonomisine katkıda bulunan Çakmak, şehrimizin Ekonomik ,Kültürel,Turistik ve Siyasi konularına değinerek önemli açıklamalar da bulundu..Bunla birlikte önemli bir ekonomik potansiyele sahip olan İş Adamı tesisleri projeleri,yatırımları konusunda Murat Gürsoy’un sorularını cevapladı..

Çakmak sözlerine Ordu ekonomisiyle başladı ve bölge olarak önemli adımların atıldığını fakat süreç ve ilerleme konusunda zayıf olduğumuzun altını çizerek ‘’Sanayi şehri olmaya uzak,Turizm kenti olmaya yakın ‘’olduğumuzu söyliyerek sözlerine şöyle devam etti;

Ordu dünden bugüne bir adım daha ilerde ama beklediğimiz hızda ve toplum beklentisine yeterli derece de cevap veremiyor.Ancak son 10 yılda Ordu’nun kaderini ve sosyal yapısını değiştiricek önemli adımlar atılmıştır.Ordunun dokusuna katkıda buluna bilecek bir Üniversite kurulmuştur.Bunun yanında kısa süre sonra havaalanı hayat geçecek .Bunlar katkıda bulunan unsurlar fakat olumsuz yanları da mevcuttur.

Arazi Fakiriyiz

Ordunun en büyük talihsizliği Arazi sorundur.Resmen arazi fakiriyiz.Mesela yatırım yapmak için 10-15 dönüm yer arasan 5-6 Milyondan aşağı yer bulamıyorsun.Ben Çorumda 5 dönüme 100-150 Dönüm arazi yer alırım.Arazinin topoğrafik yapısı ve hemde değerlerin çok yüksek olması yatırımcıları caydırmaktadır.

Organize Sanayi Bölgesi

Bana göre Ordu da ki Organize Sanayi Bölgesi özellikleri itibariyle yetersiz sanayi özelliği taşımayan küçük bir alandayız.Düşünin ki Organize Sanayinin içinden kamu yolu geçiyor.Etrafımızı çeviremiyoruz,sahip çıkamıyoruz.Güvenlik yok her isteyen bu bölgeye girip çıkıyor.Dolayısıyla Büyük Şehir Belediyesinin çalışmalarıyla bu durumun değişeceğini düşünüyoruz.

Ordu dan Sanayi Şehri Olmaz

Havaalanı Ordunun tablosunu değiştirecektir.Bunu hep söylüyoruz Ordudan Sanayi şehri olmaz ancak bir Turizm şehri olabilir.Çünkü sanayi şehri için;uygun arazi,gerekli ulaşım şartları ve pazara yakın olmak lazım.Bunlar için yeterli olmadığın dan kimse Orduya gelip büyük bir yatırım yapmaz.

Devlet Bizim Gibi Sanayicilerin Yazılı Olmayan Ortağıdır

Devletin bu durumda itici rol edinmesi gerekir.Yatırım yapan sanayiyle uğraşan insanları desteklemesi lazım.Devlet teşvik verdiğini söylüyor.Emin olun sanayici için bu okadar önemli bir şey değil.Çünkü asıl mühim olan gerekli finansman kaynağını bula bilmek.Sanayici için önemli olan budur.Devlet bu finansman için uygun koşulları sağladıktan sonra yatırımını yapar istihdamını sağlar.Devlet bizim gibi sanayicilerin yazılı olmayan bir ortağıdır.Bu ortaklığın da gerektirdiği şeyleri yerine getirmelidir.Devlete olan vergi borcumuzu bir kuruş eksik verince devlet bizim canımızı okuyor.Ama biz de zor duruma düştüğümüz zaman bizim elimizden tutmalıdır.Dürüst vergisini ödeyen istihdam sağlayan sanayiciyi devlet desteklemeli,gereksiz mevzuatlarla bizi uğraştırmamalıdırlar.

Bürokratik Engeller Bizi Yoruyor İş yapamıyoruz

Bürokratik engeller bizim hızımızı kesiyor .1-2 adım da hallolacak meseleleri bize uzatıyorlar.Türkiye de yatırım yapmak balta girmemiş ormanda yürümeye benziyor.Torba yasasında bile okadar cok detay varki diyebilirim ki hukukçu bile zorlanıyor bu meseleleri çözmek için.

Ben Devletim demek Bürokrata ayrı bir kibir getiriyor.Ve siyasetçiyi gelip geçici bir insanlar olarak görüyor.Bunun acilen değişmesi lazım.

Şu anda Kamu kuruluşlarının 2500 yan gel yat tesisleri var.Mesela kamp yerleri,eğitim tesileri..Neyin eğitimi ni alıyorlarsa ,yan gelip tatil yaptıkları yer de diyebiliriz biz buna..Burdan şu çıkıyor..Bürokrat Kamu kurumlarını istediği gibi yönlendiriyor.

Türkiye’nin Güneydoğu Meselelerin den Dolayı Yatırım Konusunda Çekimser Kalıyoruz

Bu yıl biz 8-10 Milyonluk bir yatırımı revize etme aşamasına geldik.2015 yılın da bu yatırımı tamamlamayı düşünüyoruz.Ancak ,Güney Bölgemiz de kontrolümüz dışında bir takım gelişmeler var .Bu gelişmeler kendiliğinden olan gelişmeler de değildir.Mesela sıcak gündem IŞID..Kimdir nedir kaynağı kimlerdir..Burada köy kasaba demeden modern silahlarla heryeri ele geçiriyorlar.Türkiye 1200 km sınırı bulunan bu sıkıntılı bölgede bir adım atmak üzereler..Bizler de yatırım yaparken biliyosunuz sanayicinin yatırımı cebin de olmaz.Yatırımları bakarken çeşitli finans temin edebileceğimiz yöntemlere başvurmak zorunda kalıyoruz.Tabi bu borçlanma diyebileceğimiz hadise ekonomi’nin istikrarın ve Türkiye’nin gelecekte ne olacağıyla doğru orantıda olmak zorundadır.Yani bir risk görüldüğü zaman ister istemez çekimser kalıyoruz.Dileriz Güneydoğudaki tüm sorunlar çözülür..Türkiye ‘nin bu konuda çözümsel ve kararlı davranışlarını görüyoruz.

Fındık Sektörü Kaygan Zeminlidir Herkesin Ayakta Durabileceği Bir Alan Değildir

Fındık Ticaret herkesin bu alanda oyuncu olabiliceği bir alan değildir.Kaygan zeminli,çamurun bol olduğu,ayakta durmanın zor olduğu bir alandır.Ben fındığı alırım satarım kar ederim…Böyle bir kar yoktur çünkü kar marjları çok düşüktür.

Tabi dünden bugüne değişen şeyler oldu.Köylünün finansman ihtiyacını karşılayacak belli alanlar oluştu mesela bankalar..Çeşitli kredilerle köylünün çok daha uygun kullanabileceği faiz olanaklarıyla köylüye ciddi bir kaynak oluştu.Köylüde bunun farkında olunca; manav dediğimiz fındık ticaretini yapan kesimle irtibatı zayıfladı.Bugun itibariyle köylü artık fındığı istediğine götürüyor.Dolayısıyla fındık işi ticaretini yapanlar için çok daha zor hale geldi.

Fındık Kaderine Teslim Edilmiş Bir Üründür

Türkiye Dünya Fındık Fiyatlarını dengeleyen bir ülkedir.Türkiyedeki fındık azlığı emin olun Avrupaya hemen yansıdı.İspanya İtalya gibi ülkeler en başından itibaren maliyetler çok yüksek fındık fiyatları da yüksek olmalıdır düşüncesinde oldular ama maalesef Türkiyede bu olamadı.Neden? Ülkemizde gerçek üretici ,sadece fındıkla birebir ilgilenen aile sayısı okadar çok azki..Fındık Tarım alanları araziler okadar çok parçalanmış ki..Artık kimsenin geçim kaynağı olamayacak duruma gelmiş.Bunun neticesin de üretici olan kesimin aynı zaman da farklı bir işle de meşgul olduğuna şahit oluyoruz.

Fındık kaderine teslim edilmiş bir üründür.Tarım Odalarının ve Ziraat Odalarının bir takım çabaları var ama köylünün fındık bahçelerini yenilemek,verimi artırmak gibi bir gayretlerinin olduğunu düşünmüyorum.Arz ve talebe göre oluşan Fiyatlara herkez saygı duymamlı,sanayicimizi,ihracatcımızı yıpratmamalıyız.

Ordu da İşsizlik Yok İş Beğenmeyenler Var

Ben Ordu da işsizlik olduğunu düşünmüyorum.Belli bir kesim iş bulmuş ,bulmayanlar da iş beğenmiyor.Mevcut rakamlar %5 oranında gösteriyor işsizliği.Bu yüzdelik kısım iş beğenmeyenlerden oluşuyor.İş yasasına uygun işci çalıştırmamıza rağmen çalışan zor buluyoruz.

Orduda Turizm Gelecek Vaad Ediyor

Sanayi olarak bölgesel şartlarımız çok müsait değil ama Turizm konusunda gelecek vaad eden bir şehiriz.Oteller ,Kongreler,Yayla Turizmciliği gibi.Keza güneşten kumdan bıkmış Arapların bu bölgeye ilgisini görüyoruz.İyi bir altyapıyla Bu talepleri karşılamamız gerekiyor.Sadece deniz güneş olarak bakmayalım bölgeye bu zaten Ege ve Akdeniz de var bizi farklı kılan Eko Turizm,Yayla Turizmi ve İklim Turizmini değerlendirmemiz lazım.

Çambaşı Yolu ve Dere Yolu Projesinin Tamamlanması Gerekiyor

Çambaşına yapılan karayolu bu anlamda önemlidir.Ve maalesef ordaki yollarda gidip görüyorum ki ciddi bir gelişme yok,yetkililerin bunu görmesini bekliyoruz.Bitmeyen Projeler arasın da Dereyolu da önemli bir konudur.Maalesef gelişme kaydedemedik.Bu konuda Sivil Toplum Örgütleri de zayıf kalıyor.Projeleri bizzat ziyaret edip iktidara hatırlatmak,baskı yapmak gibi bir tutum ve davranış içinde değiller.

Ordu Bu Ana Kadar İktidarla Belediyeyi Buluşturamayan Bir İl Oldu

Ordulu bu ana kadar İktidarla Belediyeyi buluşturamayan bir İl olduğu için zannediyorum bunu ciddi şekilde farkına vararak ilçeler de dahil olmak üzere bütün Belediyeleri iktidar Partisine teslim etti.Toplum daima kendi lehine olucak herşeyi gören bir millet bunu bu dönem de daha iyi gördük.

10 Milyonluk Bir Projeyi Hayata Geçireceğiz

Şuan bizim 200 civarında bir istihdamımız var.Yeni yatırımımızla birlikte bu sayı 250-300 bulacaktır.Turna suyunda bir arazimiz var orda banyo dolapları üretiyoruz.Orayı da biraz daha modernize hale getirip araç ve ekipman açısından donatıcağız.Ordada yine 40-50 kişilik bir istihdam yaratma çabamız olucak.Keza Önümüzde 10 Milyonluk bir projemiz var.Bunu en hızlı şekilde hayata geçireceğiz.Çünkü bir yatırımın bır kısmını borçlanarak yapıyorsanız bunu hızla yatırıma çevirmeniz gerekir.İlerde gelir ve faaliyet alanlarımızı çeşitlendirmek istiyoruz.

Rekabet Kurumu 2 tane Seramik fabrikası kuran bir işletme görünce hemen huylanıyor.Hemen yapılan işleri sorgulamak rakamları gözden geçirmek gibi denetim içersine gidiyorlar ve diyebilirim ki çok da yüksek cezaları var.Bu açıdan ciddi rekabet altındayız.