Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

‘’10 bin ton kivi üretimi yapacak alanımız var’’

Yılmaz,‘’Şuan mevcut kivi üretim alanlarımızın 10 bin tonluk kurulu kapasitemiz var ve en az 10 bin ton kadar daha üretim yapabileceğimiz alanımız mevcut.’’

info@karadenizekonomi.com / 6.11.2019

‘’10 bin ton kivi üretimi yapacak alanımız var’’

Ordu Valiliği himayesinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Türkiye’nin coğrafi işaretli tek kivisi olan Ordu Kivisi için, “Hasat Şenliği” düzenlendi.

 

Türkiye’de 17 yılda tarım, sanayi ve turizm alanı başta olmak üzere birçok alanda büyük değişimler olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin bugün dünyada adından söz ettiren, her alanda dünya ile yarışan ve rekabet eden bir ülke olma yolunda hızla ilerlediğine vurgu yapan Vali Seddar Yavuz, ‘’Dünya ile yarışabilmek için teknolojik anlamda zenginleşmenin yanı sıra tarım alanında da toprağın en iyi şekilde değerlendirilerek üretim yapılması gerek. Karadeniz’in toprağın verimi bakımından zengin bir bölge değil ancak kritik ürünler üreterek piyasa değeri olan ve kar elde edilebilecek ürünlerin yetiştirilmesi için alan mevcut ve bunlardan bir tanesi fındık ürünü. Ordu’da yılda 220 bin ton fındık üretildi. Fındık bahçelerindeki verimin 80 ila 85 kg arasında olduğunu ancak bu üretim miktarı ile dünyayla rekabet etmek mümkün. Fındık üretiminin artması için Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından birim alanda verimi yükseltecek çalışmaların yapılıyor. Özellikle modern tarım tekniklerinin kullanılmasını, budama, gübreleme dahil olmak üzere çalışmalara devam ediyoruz. Bununla ilgili örnek bahçeler oluşturduk. ‘Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada Projesi’ hazırlayarak, proje kapsamındaki timleri sahaya indirdik. Ziraat odalarımızla iş birliği yapıyoruz ve çiftçilerimize buradan çağrıda bulunuyoruz. Lütfen bahçelerimize bakalım. Nitekim 80-85 kg ile rekabet edemezken, aynı bahçelerden biz 300 kg kadar verim aldığımızı da memnuniyetle görüyoruz. Biz 300 kg hadi çok abartı bulalım. 80 kg’mı 150 kg’ma çıkarmış olsak bugün daha karlı bir ortamda bulunacağımız çok açık ve net. Dolayısıyla bu alanı çok ihmal etmeden yolumuza devam etmemiz gerekiyor. Raf ömrü olmayan ürünlerden çok para kazanmak mümkün değil çünkü satmak zorundasınız, kullanmak zorundasınız. Ne yapabilirsiniz bunları? Meyve suyu yapabilirsiniz. Kivide olduğu gibi, fındıkta olduğu gibi para kazanmanız mümkün değil. Dolayısıyla bizim stratejik alanlara yatırım yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

 

‘’Kivi ve balda Türkiye ikincisiyiz’’

 

Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma büyük önem verdiklerini belirterek, nitelikli tarım, turizm ve teknolojiyi de kullanarak Ordu’yu dünyanın sayılı şehirlerinden birisi yapmak için çalıştıklarını ifade eden Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, ‘’Tarım olmazsa kendinizi doyuramazsanız ve doğduğunuz yerde doymazsanız, gurbet türküleri söylemekten kendimizi kurtaramayız. Onun için yapacağımız şey doğduğumuz yerde doymak ve fazlasını da satarak zenginlikleri kazanmak. Bunun için gece gündüz çalışıyoruz ve burada 3 sihirli “T” var. Birincisi nitelikli tarım dediğimiz tarım, ikincisi turizm, üçüncüsü de teknoloji. Bunların üçünü kullanarak Ordu’muzu dünyanın sayılı şehirlerinden biri yapmak üzere gece gündüz çalışıyoruz ve burada da başta fındık olmak üzere çalışmalar yapıyoruz. Ordu fındıkta dünya şampiyonu. Kivi ve balda da Türkiye ikincisiyiz. Ordu kivisi gibi marka olan bir kivinin sadece Ordu’da değil, bütün Türkiye’de hatta dünyada tanınması lazım. Biz bunu fazlasıyla hak ediyoruz’’ dedi.

 

‘’10 bin ton kadar üretim alanımız var’’

 

Kivi Hasat Şenliğinde Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz da bir konuşma yaparak, Ordu’da 25 yıldır kivi üretimi yapıldığını hatırlatarak, ‘’25 yılın sonunda Ordu’da daha büyük alanlarda modern kivi bahçelerinde kivi üretimi gerçekleşti. Vali Seddar Yavuz’un talimatları ile Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonucunda Ordu Kivisinin bugün coğrafi işaret tescili alarak, Türkiye’nin tek coğrafi işaretli tescilli kivisi olma unvanını da elinde bulundurdu. Şuan mevcut kivi üretim alanlarımızın 10 bin tonluk kurulu kapasitemiz olduğunu belirttiğimizde, bu en az 10 bin ton kadar daha üretim yapabileceğimiz alanımızın da mevcut olduğunu ifade etmek istiyorum. Tüm bu çalışmaları yaparken bizlere her zaman desteğini esirgemeyen, bizlere destek olan, bizleri cesaretlendiren, bizleri proje üretmemiz noktasında talimatlandıran, teşvik eden Sayın Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza ben üreticilerimizin ve şahsım adına teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

Fatsa ilçesi Ilıca mahallesinde Yusuf Hayta isimli çiftçinin bahçesinde gerçekleştirilen 'Ordu Kivisi Hasat Şenliği'ne, Vali Seddar Yavuz, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Fatsa Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran, Perşembe Kaymakamı Levent Yetgin, Fatsa Belediye Başkan Vekili Okyay Sarıhan, Perşembe Belediye Başkanı Mustafa Sayım Tandoğan, Ak Parti İl Başkanı Halit Tomakin, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, daire müdürleri, ziraat odaları başkanları ve kivi üreticileri katıldı.