Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

TÜRMOB Başkanı: Ek gümrük vergisi enflasyona neden olacak

TÜRMOB Başkanı Kartaloğlu üretimin arttırılmasına yönelik genel bir politika geliştirilmeden atılan ek gümrük vergisi hamlesinin enflasyona neden olacağını söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 31.05.2020

TÜRMOB Başkanı: Ek gümrük vergisi enflasyona neden olacak

Türkiye'de giderek artan bütçe açığı nedeniyle hükümet, pek çok alanda vergileri yükseltiyor. Resmi Gazete'de yayımlanan  Cumhurbaşkanlığı kararı ile 800'den fazla ürüne ek gümrük vergisi getirildi. İnşaat, demir çelik ve otomotiv sanayinde kullanılan ürünleri kapsayan ilave vergiler, yüzde 2 ile yüzde 30 arasında değişiyor. Nisan ayında da yaklaşık 3 bin farklı ürünün ithalatına ek vergi getirilmişti. Yerli üretimi teşvik etmek amacıyla getirildiği söylenen bu vergiler sonrası tüketicilerin ürünleri daha pahalıya alacak olması kalitesiz üretim ve enflasyon göz ardı ediliyor.Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Emre Kartaloğlu gazetemize özel yaptığı açıklamada üretimin arttırılmasına yönelik genel bir politika geliştirilmeden gümrük vergilerinin artırılmasının olumlu sonuç doğuracağını beklememek gerektiğini belirterek şunları söyledi; “Getirilen bu ek vergiler iç üreticinin korunması, dövize olan talebin azaltılması ve döviz fiyatlarındaki artışın yavaşlatılması açısından olumlu bir adım olsa da üretimin arttırılmasına yönelik genel bir politika geliştirilmeden olumlu sonuç doğuracağını beklememek gerekir.”

Fiyatlar gökyüzüne çıkacak

Tüketicilerin  ürünleri pahalıya alacak olmasının enflasyona neden olacağını vurgulayan Kartaloğlu, “Koruyucu gümrük politikaları, ülke içinde üretimin artması sonucunu doğurabilir ancak bu tüketicilerin daha pahalı ürün almaları pahasına olacaktır. Cari açığın kapanması olumlu etkilenebilir. Ancak bu ürünün Türkiye’de alternatif üretiminin olup olmamasına bağlıdır. Nihai olarak tüketiciler bu ürünleri daha pahalı satın alacak bu da ülke içinde enflasyona neden olacaktır. Bu politika ithal edilen ürünlerin yerine ülke içi üretimin artması sonucunu doğurabilir mi açısından konuya yaklaşıldığında ise üretimi artırmak için tek başına gümrük vergilerin arttırılmasının yeterli olmadığını, bireylerin temel ve özgürlüklerinin korunduğu bir hukuk ve adalet sisteminin önemli olduğunu ve istikrarlı iktisadi politikalar uygulamanın da öncelikli ve belirleyici olduğunu belirtmek gerekir.” dedi

Türkiye’nin aleyhine sonuçlar doğurabilir

Bu hamle karşısında bazı ülkelerin misilleme yapmasının Türkiye’nin aleyhine bir sonuç ortaya çıkaracağını aktaran TÜRMOB Başkanı, “Ülkelerin karşı önlem alması, ihracat ürünlerinin pahalılaşması ve dolayısıyla ihracatın olumsuz etkilenmesi sonucu ortaya çıkar. Ayrıca Türkiye’de ek vergi getirilen ürünler, başka bir ürünün imalatında kullanılıyorsa, bu yolla da fiyatların artması sonucunu doğurur. Teorik olarak ithalatı ihracatından fazla olan bir ülke olduğumuz için misilleme uygulaması, Türkiye’nin aleyhine sonuç doğurur.” diye konuştu.

Kısa vadede döviz tasarrufu amaçlanıyor

Son olarak gümrük vergilerinin bütçe içerisindeki payının yüksek olmadığına değinen Kartaloğlu, “Gümrük vergileri 2020 yılı için yaklaşık 20 milyar TL dolayında öngörülmüştü. Bu düzenlemelerin gelir sağlama amacından ziyade ekonomiyi yönlendirme ve özellikle kısa vadede döviz tasarrufu sağlama amacının daha öncelikli olduğunu değerlendirmek gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu. NAZAN BEDİR/ KARADENİZ EKONOMİ