Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Tüm borçlar birleştirilsin

Ekonomik kriz ve pandemiden dolayı milyonlarca vatandaş devlete karşı olan sorumluluğunu yerine getiremedi. Nisandan bu yana birçok şirket kredilerini erteledi ve bu ödemesiz dönemlerin de sonuna gelindi. Vergi ve SGK prim borçlarına gelecek olan yapılandırma esnafa can suyu olsa da, sicil affının gündemde olmayışı bir başka yara. TESK Başkanı Palandöken, sicil affının gelmesi gerektiğini vurgulayarak, “Pek çok kişi kredi alamıyor. SGK, Bağ-Kur, tüm kamuya olan borçların hepsi bir arada kümülatif bir şekilde olursa esnaf rahat eder.” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 25.10.2020

Tüm borçlar birleştirilsin

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş salgın sonrası yoğun biçimde talep edilen vergi ve SGK prim borçlarına yapılandırma geleceğini açıkladı. Yapılan açıklamada, teklifte 43 madde bulunuyor ve bu teklifin içinde sicil affı yer almıyor. Konuyla ilgili olarak TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Gümüşhane TSO Başkanı İsmail Akçay, Ordu TSO Başkanı Servet Şahin ve Tokat TSO Başkanı Ali Çelik Karadeniz Ekonomi’ye açıklamalarda bulundu.

“Borçların tamamını kapsayacak bir sistem olmalı”

Esnafın vergi ve prim borçlarını umutla beklediğini ancak sicil affının da yapılandırmada yer alması gerektiğini kaydeden TESK Başkanı Palandöken, “Bu işten devletin kârı olacak, esnafın da ödeme kolaylığı olacak. Ancak sicil affının da düzeltilme koşulunun getirilmesi lazım. Çünkü bazı bankalar halen kredi alırken fizibilite notlarını düşürüyor. Bu sebeple pek çok kişi kredi alamıyor. SGK, Bağ-Kur, tüm kamuya olan borçların hepsi bir arada kümülatif bir şekilde olursa esnaf rahat eder. Geçtiğimiz dönemde devletin 70 milyar lira bir tahsilatı oldu. Esnafın yeni kredi alabilmesi için önündeki engel kalkmış oldu. Esnafa bu anlamda can suyu oldu. İnşallah bu süreç şekillenirken esnafın, vergi cezasından tutun da trafik cezasına kadar, beyaz bir sayfayla işlerini idame ettirmeye çalışsınlar. Salgından en çok etkilenen esnaf oldu ve hala etkilenen bazı kesimler mevcut. Dolayısıyla zor durumda olan esnaf için böyle bir yapılandırmanın tam da zamanıydı. Yeni yıla girmeden tüm borçların hepsini birleştirerek tek pencereden yapılması lazım. Yani vergi dairesine oradan da elektrik dairesine gitmek olmaz. Tüm borçları kişinin kimliği üzerinden birleştirip tek borca indirilmesi gerek. Özetle; borçların tamamını kapsayacak bir sistem olsun.” ifadelerine yer verdi.

“Faizler tamamen silinmeli, uzun vadeli taksitlendirme yapılmalı”

Pandemi sürecinde yapılandırmanın çok önem kazandığını ifade eden Gümüşhane TSO Başkanı Akçay, “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerimizin yüzde 90’ı şu anda ekonomik sıkıntı içerisinde. Vergileri, SGK primlerini ödemekte zorlanıyor. Ülkemizde istihdam üzerindeki yükler çok fazla, bugün ekonomik şartlar altında bu ağır yükleri kaldırmak çok zor. Özellikle salgından etkilenen esnaflarımızın tamamı şu anda borç batağına girmiş durumda. Yapılacak olan yapılandırmanın gerçekçi olması kanaatindeyim. Faizlerin tamamen silindiği, ana paraların ise uzun vadeli taksitlendirilmesi gereken bir yapılandırma olmalı. Sicil affının da gündem de yer alması şart. Sicil affının çıkmaması, banka kredilerinin kullanım oranlarının yüzde 50 düşmesi demektir. Faizleri ne kadar indirirseniz indirin, hedeflenen kredi kullanım oranlarını yakalayamayız. Çünkü esnaf kesiminin ticari sicili bozuk, hiçbir bankadan kredi alma şansı yok. Kredi alamayan esnafın yaşama şansı gün geçtikçe azalıyor. Sicil affının uygulanabilir bir şekilde çıkması gerekiyor.” dedi.

 “Sicil affının gelmesi gerekiyor”

Sicil affının gelmesi gerektiğine vurgu yapan Ordu TSO Başkanı Şahin, “Gelişime açık sektörleri devletin sicil affı çıkartarak tekrar piyasaya kazandırması lazım. Hem istihdam açısından hem de sektörün batmaması için devletin desteklemesi gerek.” ifadelerini kullandı.

“Ödeme planı geç başlasın”

Vergisini peşin ödeyenlere SSK’da olduğu gibi indirim yapılmalı diyen Tokat TSO Başkanı Çelik, şunları söyledi: “Tek taksitte ödemek isteyenlerden de faiz alınmamalı. 1 Kasım 2020 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında müracaat alınıp 36 ayda ödeme yapılsın. Ödeme planı geç başlatılıp bir daha yapılandırma ve af çıkmayacağı da açıklanmalı. 1 yılda 3 taksit veya arka arkaya 3 taksit ödemeyenin yapılandırmasının bozulması gerekir. Resmi kurumlardan alacağı olup bekleyenlerin alacağı vergi ile mahsup edilebilir. Öteleme ve yapılandırmanın iş insanının sorununu çözmeyeceği asıl çözümün ticari hareketliliğin sağlanması olduğunu düşünüyorum. Üretim ve ihracat yapan firmaların veya ithal edilen ürünlerin yurt içinde üretimini yapabilecek firmaların ayrıca desteklenmesi gerekir.” dedi. HAZAL PALAVAR / KARADENİZ EKONOMİ