Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Çelik sektörü gaza bastı

Hurda fiyatlarının son günlerde birçok nedene bağlı olarak düşmesi ve geçen yılın son çeyreğinde çelik talebine yönelik yüksek talep, sektördeki yatırım iştahını artırdı.

info@karadenizekonomi.com / 16.02.2021

Çelik sektörü gaza bastı

Hurda ve cevher fiyatlarının ocak ayından itibaren gerileme başlaması ile çelik sektörü, yatırımda hız kazandı. Cevher fiyatları 175 dolardan 156 dolara, hurda fiyatları ise 485 dolardan 405 dolara kadar geriledi. Demir-çelik sektörünün girdi fiyatlarında gözlenen gerileme, nihai ürün fiyatlarına da yansımaya başladı. Yılın ikinci çeyreğinden itibaren piyasalarda daha istikrarlı bir yapının oluşması tahmin ediliyor. Gelen taleple beraber çelik sanayiinde üreticiler üretimini artırmaya başladı.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, ocak ayında gerek hurda gerekse cevher fiyatlarında yaşanan gerilemenin, ABD ve AB’deki korumalı fiyatlara pozitif bir biçimde yansımamış olsa da, iç ve diğer piyasalarda nihai ürün fiyatlarında 50 dolara varan düşüş sağlandığının altını çizdi. Türkiye’nin ham çelik üretiminin nisan ve mayıs aylarında düştüğünü kaydeden Yayan, “Haziran ayından itibaren pandeminin kısmen kontrol altına alınması ve ekonomik istikrar tedbirleri çerçevesinde, canlanma eğilimi içine girildi. Sektörde üretim kapasitesi 51.9 milyon tona çıktı. 2020 yılında en büyük ihracat partnerimiz olan AB’ye çelik ürünleri ihracatımız yüzde 19 gerileyerek 5,6 milyon tondan 4,6 milyon tona düştü.” dedi.