Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

İmalat sektörü fiyat veremiyor

İnşaat sektörünün yanı sıra ağır sanayi, makine imalatı ve daha pek çok sektörün ihtiyaç duyduğu demir çelik malzemelerinin tedarikini üstlenen Veliefendioğlu Metal A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanı Vehbi Yüksel, “sanayi sektörlerinde kullanılan hammaddelerin fiyatlarında yüzde 100’ü geçen artışlar rahatsız edicidir” uyarısında bulundu.

info@karadenizekonomi.com / 3.06.2021

İmalat sektörü fiyat veremiyor

Spor salonlarından şehirlerarası otobüs terminaline, depolama alanlarından otel veya konuta kadar pek çok sektörde çözüm ortaklıkları sunan bu yönüyle de sektörün öncü isimlerinden olan Veliefendioğlu Metal A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel’in gözüyle işte son süreçte yaşananlar: “Genel tabloya baktığımızda ithal hammaddeye bağımlı sanayi sektörleri, zor durumdalar. Bazı ürünlerde, lojistik sorunlardan kaynaklı olarak ürünleri temin süreleri bir hayli uzadı. Sektör paydaşlarının ortak görüşü bir süredir kurda yaşanan yükselişin negatif etkisinin görülmeye başladığı yönündedir. Salgın sonrası açılmalara hazırlanan dünyanın en büyük üreticileri hammaddelere olan aşırı talebi ve lojistiklere yaşanan konteyner krizi gibi sorunlar emtialara zam olarak yansımıştır.”

İmalat sektörü fiyat veremez halde

Makine sanayisinin, demir çelikten doğrudan beslenen, imalat yapan bir sektör olduğunu belirten Yüksel, hammaddenin cevher ya da hurda olarak yurtdışından geldiğine işaret ederek arz ve talep noktasında yaşanan sıkıntılara şu sözlerle vurgu yaptı. “ Şu an dünyada çok ciddi bir talep olduğu için hammadde sıkıntısının had safhaya ulaştı. Yurtdışından gelen zamların üstüne yurt içinde de çok daha fazlası konuyor. Bunun da kontrol edilmesi ve denetlenmesi gerektir. Elimizde malzeme olsa dahi yerine yenisini kaç paraya koyacağımızı bilemediğimiz için fiyat teklifi vermekte zorlanıyoruz. İş yapmak da zarar getiriyor, yapmamak da. Firmalar bu ikisi arasında git-gel yaşıyor. Ne ilave yatırımı gündeme alabiliyor ne de küçülmeyi.” REŞAT GÜNGÖR / KARADEMİZ EKONOMİ