Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

Altında iki önemli düzenleme!

Altın ithalatına ilişkin mevzuatta son günlerde birbiri ardına gerçekleştirilen değişiklikler yaşandı.

info@karadenizekonomi.com / 22.02.2021

Altında iki önemli düzenleme!

Dahilde İşleme Rejimi (DİR) çerçevesinde yılda yaklaşık 5 milyar dolarlık standart ve standart dışı altın ithal edip işleyerek ihraç eden sektörde, ithalat şartları ile ilgili 3 gün arayla iki önemli mevzuat değişikliği yapıldı. Yaklaşık yüzde 40 ile Türkiye’nin önemli katma değerli ihracat kalemlerinden birisini oluşturan sektöre yönelik mevzuat değişikliği ile ilgili, sektör yetkilileri yorum yapmaktan kaçındılar.

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’ın kıymetli maden ithalatıyla ilgili maddelerinde 19 Şubat’ta yapılan değişikliğin ardından, bu karar ilişkin 2008-32/34 numaralı uygulama tebliği de de benzer doğrultuda düzenlendi.

Tebliğin “Kıymetli maden ve taşlar” başlıklı 6’ncı maddesinin yolcu beraberinde getirilebilecek altın miktarı ile ilgili düzenlemeler içeren 4, 5 ve 6’ncı maddelerinde önemli değişiklik yapıldı.
Başka bir ifade ile bu hükümler tebliğden tamamen çıkarılırken, aynı fıkralarda başka konular düzenlendi. 4’üncü fıkra ile kamu kurum ve kuruluşları ile TSK Güçlendirme Vakfı şirketlerinin standart dışı işlenmemiş kıymetli maden ithal edebileceğine ilişkin bir hüküm getirildi.

5’inci fıkra, işlenmemiş kıymetli madenlerin sadece peşin, mal mukabili veya bedelsiz ödeme şekilleriyle ithal edilebileceğini hükme bağlarken, 6’ncı fıkra ile bedelsiz ödeme şekliyle yapılan ithalatın nasıl yapılacağına açıklık getirildi.

Buna göre bedelsiz ithalat DİR kapsamında yapılabileceği gibi, Türkiye’de yerleşik bir tüzel kişinin sermayesine eklenmek üzere, kıymetli madenler aracı kuruluşları aracılığıyla da bedelsiz ithalat yapılabilecek.

 

Bunun yanı sıra, mevzuatta belirlenen ihracat bedellerinin yurda getirilme süresi içinde kalınması kaydıyla ilgili ihracat bedellerinden mahsup edilmek üzere de aracı kuruluşlar aracılığıyla bedelsiz ithalat yapılabilecek. Fakat bu işlemin yapılabilmesi için fiili ihracatın kıymetli madenin ithal edilmesinden önce gerçekleştirilmiş olma şartı bulunuyor.