Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Medikalciler limitin çok altında

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Ali Çelik, pandemi döneminde büyük sıkıntılar yaşayan medikal sektörü temsilcileri ile görüştü. Görüşmede pandemiyle geçen yaklaşık iki yıllık dönemde medikalcilere bir kuruş para ödemesi yapılmadığını ifade eden Çelik, “bu insanlar batınca mutlu mu olacaksınız" uyarısında bulundu.

info@karadenizekonomi.com / 15.06.2021

Medikalciler limitin çok altında

Covid-19 salgını döneminde bile tüm kamu hastanelerinin malzeme ve hizmet desteğini devam ettiren sektörün artık durma noktasına geldiğini ifade eden Çelik, “Son iki yıl kendi olanaklarıyla malzeme tedarik eden medikal firmaları, bankaların kredi limitlerini askıya almaları ve kredi limitlerini düşürmeleri nedeniyle ürün temin ve tedarikinde zorlanıyor. Medikal firmalarının kamudan alacaklarının vadesi 540 günü (18 ay) aştı. Geriye dönük ödemeler yapılamadığından daha önce hastaneler alacaklı firmalara alacaklarının yüzde 25’inden feragat etmeleri halinde ödemelerini alabilecekleri belirtti. Kamu hastanelerinin bu tutumlarına karşılık birçok firma çaresiz kalıp feragatı kabul etti ancak buna rağmen alacaklarını alamadılar” dedi.

Kamu hastanelerinin olumsuz yaklaşımları

Kamu hastanelerinin sözünü tutmayarak halk sağlığını riske attığını söyleyen Çelik, “feragat sürecinden sonra ödeme vadelerini düzelteceklerini beyan etmelerine rağmen hiçbir adım atılmadı ve sektör bu belirsizlikle iflasın eşiğine geldi. Hastaneler artık tıbbi malzeme ve hizmet alamaz duruma geldiklerinden hastalar mağdur ediliyor, çok ciddi bir halk sağlığı sorunu ortaya çıkıyor. İdarelerin sözleşme hükümlerinde yer alan ödeme vadelerine uymamalarından dolayı malzeme teminindeki sıkıntılar çığ gibi büyüyor. Tıbbi malzemelerin tümü dövize endeksli olduğundan üstlenici firmaların zararı da her geçen gün artıyor. Sağlık Bakanlığı ödemelerle ilgili vadeyi en son 6 aya çekeceğini belirtmesine rağmen henüz somut bir adım atılmadı, gerekçe olarak da ödemelerin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılmadığı gösterildi. Tıbbi cihaz üretici ve tedarikçi firmaların bu mağduriyetlerinin giderilmesi için medikal firmalarının 2020 yılından kalan bütün alacaklarının acilen ödenmesini, bundan sonra yapılacak mal ve hizmet alım sözleşmelerine riayet edilerek ödeme vadelerinin makul süreye çekilmesini talep ediyoruz” dedi.

Batınca mı mutlu olacaksınız?

Pandemi döneminde medikalci esnafın yalnız bırakıldığını belirten Çelik, “geçmediğimiz oto yolların, köprülerin, kullanmadığımız havaalanlarının parasını beş iş günü içerisinde ödüyorsunuz. Son bir yıl içerisinde fiyatlar iki kat arttığı halde iki yıldır medikalcilere bir kuruş ödeme yapmadınız. Bu insanlar batınca mutlu mu olacaksınız? Bunun izahı nedir? Aklı selim biri çıksın açıklasın” diye konuştu. HABER MERKEZİ