Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

Tokat’ın ekonomisi Erbaa’dan geçiyor

4 bin kişilik istihdamı ile dünya standartlarında üretim yapan firmaları bünyesinde barındıran Erbaa Organize Sanayi Bölgesi, her geçen gün adından daha fazla söz ettirirken tekstil sektöründen gıdaya ve orman ürünlerine dış pazarda çok önemli ağırlığa sahip.

info@karadenizekonomi.com / 16.07.2019

Tokat’ın ekonomisi Erbaa’dan geçiyor

1997 yılında 170 hektar alan üzerinde faaliyete geçen Erbaa Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Tokat’ta merkez OSB’den sonra parsel büyüklüğü olarak ikinci sırada yer almasının yanı sıra dış ticaretteki ağırlığı ile bölgenin ekonomisine katkısı büyük. Erbaa’nın verimli topraklarında tarımsal üretimin ilçeye sağladığı katkının yanında tekstil, toprak sanayi ve orman ürünleri alanında giderek gelişen bir ekonomik güçten bahsedebiliriz. İlçe ekonomisi hakkında bilgi veren Erbaa Ticaret ve Sanayi Odası’nın Başkanı Gökalp Coşkun, “Erbaa OSB’de bölgesinde global ölçekte tekstil ve hazır giyim fabrikaları var. Yurt dışı ihracatı olan 4 bine yakın istihdam sağlayan firmalar bir anlamda ilçe ekonomisine yön veriyor. İkinci sırada toprak ve sanayi gelir ki geçmişi 80 yıl kadar geriye gider. Halen aktif 16 tuğla fabrikası ile Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun tuğla ihtiyacı buradan karşılanıyor. İzmir Turgutlu ve Sinop Boyabat’dan sonra ülkenin en gelişmiş toprak sanayisine sahibiz. Bu sektörde de bin 500 kişilik istihdamdan söz edebiliriz. Üçüncü sırada ise orman ürünleri sanayi var. Okul sıra tahtası üretiminin yarıdan fazlasını Erbaa karşılıyor. Faaliyette olan 5 ayrı fabrikanın yanı sıra Türkiye’nin en büyük plywood tesisine sahibiz.” diye konuştu.

Üretim ve ihracat için ilçe bazlı teşvik sistemine geçilmeli

Ticaret yolları üzerindeki avantajlı konumuyla dikkat çeken Erbaa’nın 2023 hedeflerine odaklanıp üretimi ve ihracatı artıracak hamleler yapılması için çaba gösterdiklerini vurgulayan Coşkun, “Finansal kaynak sıkıntısı sadece teşvikle giderilemez, ilçe bazlı teşvik sistemine geçilmesine ihtiyaç var. İlçe sanayisini geliştirmek için gıda endüstrisi yatırımları ve toprak sanayisinin OSB’ye taşınarak ürün gamının genişletilmesi ve hazır giyim sanayinde kapasite artırımının desteklenmesi gerek. Tokat’ın en çok ihracat yapan ilçesi olan Erbaa’yı tuğla üretimi, hazır giyim, orman ve gıda endüstrisi, seracılık ve hayvancılık sektörlerinde ülkenin en önemli kentleri sıralamasında ilk 10’a taşımayı hedefliyoruz.”ifadelerini kullandı.

“AYLIK 2 MİLYONA YAKIN PENYE ÜRETİM KAPASİTESİ”

 

1993 yılında kurulan ülkenin en büyük ilk 500 firması arasında yer alan 2013 yılından sonra lüks sektörde konumlanmış çok ürünlü bir marka olarak WtR'yi piyasaya kazandıran, uluslararası üretim yatırımlarıyla yıllık cirosu 100 milyon Euro'yu geçen ve sektörde Türkiye'de en büyük 10 ihracatçıdan biri olarak tanınan Aster Tekstil, Türkiye ve Sırbistan'daki üretim tesislerinin yanı sıra İstanbul ve Londra'daki İş Geliştirme Merkezleri’nden, Uzak Doğu'daki yatırım ortaklıklarına kadar yaratıcılık, yenilik ve kalite konusunda modaya yön veren uluslararası partnerlerine iyi hizmeti sunmayı ilke edinen bir firma olarak pazarda yer alıyor.

“250 milyon euro gibi bir hedefimiz var”

30’a yakın uluslararası firma ile işbirliği yaptıklarını söyleyen Aster Tekstil Fabrika Direktörü Mahir Koçali, “İstanbul merkezli bir firmayız. 30’a yakın uluslararası markayla üst segment çalışıyoruz. Erbaa fabrikamızda 550 kişi çalışıyor. Toplam çalışan sayımız ise 2 bin 500 kişi Fason çalışanlarımızla bu sayı 10 bin kişiye kadar çıkıyor. Aylık 2 milyona yakın penye ürün üretim kapasitesi var. İstanbul merkez ve Erbaa dışında Baba eski’debir fabrikamız var. Sırbistan ve Bangladeş’te üretimlerimiz var. M&S veEsprit gibi markalarla çalışıyoruz. Seçimler dolayısıyla ülke olarak sıkıntılı bir süreçten geçtiğimiz için istikrar önceliğimizi her zaman vurguluyoruz. Zira, en ufak bir istikrarsızlıkta siparişler anında kesiliyor. Geçen yıl 100 milyon Euro hedefleyip 85 bin Euro’da kaldık. Yine aynı oranları hedefliyoruz. İstikrar olursa ilk 5 yıl sonunda 250 milyon euro gibi bir hedefimiz var” dedi.

YAPRAK SARMASINDAN BASINÇLI ELEKTRİK ÜRETİMİNE

Erbaa ile bütünleşen bir başka ekonomik değer de asma yaprağı. Aslında bu verimli topraklar üzerinde bağcılık üzüm yetiştirmek için değil yaprak üretmek için yapılıyor. Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmesiyle Narince Üzüm Yaprağı bugün 15’ten fazla ülkeye gerçekleştirilen ihracatla Erbaa ekonomisine yön veriyor. Coğrafi işaret alınması ve çiftçilerin bilinçli üretimleri sayesinde ünü tüm dünyaya yayılan bu ürün başta Almanya, Belçika, Hollanda ve Fransa olmak üzere 15'ten fazla ülkeye gönderiliyor.

Erbaa Organize Sanayi Bölgesi’nde 2 bin 150 metrekare ve bin 500 metrekarelik iki ayrı alanda faaliyet gösteren Mis Yaprak da narince yaprağının ününün yurtdışına yayılmasında oldukça önemli bir paya sahip. Bölgenin tüm tarım ürünlerine talip olduğunu olduğunu belirten Mis Yaprak İşletmenin sahibi Çetin Temiz, “ “İşletmemiz 1992 yılında kuruldu. 2003 yılında ilk ihracatımızı yaptık. O zamanlar hayalim -zararına da olsa- 1 konteyner ürün ihraç etmekti. Şu anda geldiğimiz noktada 30 tır ürün çıkarttığımızda hayıflanıyoruz. Narince yaprağını üreticiden alıp çeşitli Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Belçika’da deposu, Hollanda’da dağıtım ofisi bulunan bir işletmeyiz. Mis Yaprak İşletmesi tesislerinde 50 kişilik istihdam ile yılda ortalama 500 ton ihracat gerçekleşiyor. Yıllık ürün kapasitemiz 800 ton civarında. 1000 tonu hedefliyoruz.” diye konuştu.

“Yaprağı sağlık alanında da kullanacağız”

Temiz, “ Asma yaprağı haşlanma aşamasından sonra fermantasyona uğruyor ve bu süreçte etilen gazı üretiliyor. 1000 ton yaprağın gazını şırınga ve hortumlarla bir tankta toplayıp basınçlı elektrik üretimi planlıyoruz. Sağlık alanında kullanılmak üzere yoğunlaştırılarak etil alkol oluşturmak gibi yaprakla ilgili bir başka projemde var.”

TAMAMEN İHRACATA ODAKLIYIZ

Tokat’ın Erbaa ilçesinde ekonomiye can veren sektörlerden biri de orman ürünleri sanayi olarak bilinmekte. Ülkenin okul sıra tahtası üretiminin yarıdan fazlasını karşılayan Erbaa’da faaliyette olan 5 fabrikadan biri olan Erbaa Kaplama Sanayi A.Ş., aynı zamanda Türkiye’nin en büyük plywood tesisi olma kimliğini taşıyor. Yüzde yüz yerli üretim ile yıllık 41 bin metreküp kapasite ile hem Erbaa hem de Romanya’daki fabrikalarında kapı sereni, kasa dolgu paneli ve inşaat kerestesi imalatı gerçekleştiren 24 üretim bandında çalışanlarına sürekli eğitimler veriyor. Erbaa Kaplama Yönetim Kurulu başkanı Selçuk Barsbay gösterdikleri gelişimi şu sözlerle ifade etti. “Tamamen ihracata odaklıyız. Ürünlerimiz mobilya, ambalaj, ulaştırma ve taşıma, inşaat sektöründe; kalıp, iskele platformları, iç bölme ve çatı kaplama, zemin yükseltme ve ara kat kapatmalarında, parke altlarında, reklam panolarında, ahşap oyuncaklarda, enstrüman ve kolonlar gibi çok sayıda farklı sektörde kullanılmaktadır. Amacımız; yeni makine yatırımımızı artırıp üretim kapasitemizi ve istihdamımızı artırarak, söz konusu sektörde hem mevcut müşterilerimizin talep ettikleri miktarları karşılayıp hemde ulusal ve uluslararası pazarda rekabet etmemizi sağlayacak seviyeye ulaştırmaktır.” REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ  EKONOMİ