Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

ŞEHİR MİLLİYETÇİLİĞİNE KARŞIYIM!

Ordu Valisi Seddar Yavuz: “Şehir milliyetçiliğine karşıyım. Karadeniz topyekûn bir destinasyon olmalı.Biz Trabzon’dan da, Samsun’dan da çok mutluyuz. Trabzon bilinmezse Ordu da bilinmezdi.

info@karadenizekonomi.com / 15.10.2018

ŞEHİR MİLLİYETÇİLİĞİNE KARŞIYIM!

Giresun’u tamamlayıcımız bir kent olarak görmekteyim. Dolayısıyla kamu yöneticileri ve siyasiler böyle bakarsa bölge birlikte kalkınır.”

Yaklaşık bir buçuk yıldır Ordu Valiliği görevinde bulunan Seddar Yavuz, Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne çarpıcı açıklamalarda bulundu. Karadeniz Ekonomi Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Gürsoy, Yazı İşleri Müdürü Kemal Çeküç ve Dış Haberler Sorumlusu Reşat Güngör’ü makamında konuk eden Vali Yavuz, kentin kalkınmasının bölgesel kalkınmaya paralel gerçekleşmesine vurgu yaptı. Özellikle turizm konusunda bölgesel bütünlükten yana olduğunu ifade eden Yavuz, “Şehir milliyetçiliğine karşıyım. Karadeniz topyekun bir destinasyon olmalı. Trabzon’dan çok mutluyuz çünkü oraya gelen turist Ordu’yu da görme gereksinimi duyuyor. Trabzon bilinmese Ordu bilinmezdi. Aynı şekilde Giresun’u bizim tamamlayıcımız olarak görmekteyim. Kamu yöneticileri ve siyasetçiler bu olaya böyle bakarsa bölge topyekûn gelişir. Trabzon ve Samsun gerçekten önemli ve büyük merkezler. O nedenle bölgeyi bütünsel bir pazar olarak görmekteyim” dedi.

Hedef 3 milyon turist

İlk 9 ayda kente gelen yabancı turist sayısının yüzde 50 arttığını ve hedef büyüttüklerini belirten Yavuz, “Yılsonunda bir milyon turist sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. Şehrin nereye gittiği konusunda bir kanaatimiz var. Önümüzdeki beş yıl içinde üç milyon turist hedefi koyduk. Tarım ve diğer alanlardaki eksiklik turizmle giderilecektir. Şehrin ekonomisi başka bir düzeye gelecektir. Bu ivmenin sebebi havaalanıdır. Havaalanı ile birlikte Ordu ekonomisi değişti. Şu ana kadar 3 milyon yolcu taşındı. Bu sayıyı artırmak için 5 ülkeye tarifeli veya charter uçuş ayarlamalıyız. Ortadoğu ülkelerine direkt uçuş seferleri planlıyoruz. İnsanlar bu şehri gördükçe tekrar gelecekler. Çok ciddi avantajlarımız var henüz bakir ve kirlenmemiş bir şehirdeyiz” ifadelerini kullandı.

Tarım yetmez sanayi gelişmeli

Açıklamalarında Ordu’nun “göç sorununu” bir an önce çözmesi gerektiğinin altını çizen Vali Yavuz, bu anlamda istihdam artışına yapılacak her türlü katkıyı önemsediğini belirterek “En fazla göç veren illerin başında geliyoruz. İstanbul’da 600 bin civarında hemşehrimiz yaşıyor. Tarım ve tarıma dayalı sanayi içinde fındık önemli bir yer tutuyor. Ciddi bir gelir elde ediliyoruz. Buna rağmen fındık ağaçlarının yaşlanmasıyla birim alandan alınan verimde meydana gelen düşüş, rekabet koşullarının aleyhimize işlemesine yol açıyor. Tarımda gençleştirmenin yanı sıra yeni türlerin bölgeye girişini sağlayacak modern tarım uygulamaları gerçekleştirmeliyiz. Bunun için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın öncülüğünde DOKA ve DOKAP gibi ajanslarla yapılan çalışmalarda 300 kiloya kadar verimliği sağlayan örnek bahçeler geliştirildi. Ancak, şehir sadece tarımla kalkınmaz. Yani tek başına tarım yetmez sanayi gelişmeli. Ancak bu çevreye uyumlu bir sanayi olmalı ve bu alanlarda yeni istihdamlar yaratılmalı” şeklinde konuştu.

OSB’ler için 100 milyon kaynağa ihtiyaç var

İstihdam artışı konusunda kurulacak Organize Sanayi Bölgeleri’ni önemsediğini vurgulayan Yavuz, 700 bin nüfuslu bir kentte sadece 7 bin kişinin OSB’lerde çalışıyor olmasının başlı başına bir sorun olduğunu söyledi ve ekledi. “ Üç OSB’nin yapımına karar verildi, yer tespiti yapıldı ve kamulaştırma işlemleri devam ediyor. Şu ana kadar 22 milyon lira kamulaştırma bedeli ödendi. Tamamlanması için şu an 100 milyon lira civarında bir kaynağa ihtiyaç var. Tamamlandığında 15 bin kişilik ilave istihdam demek. Böylece, genç nüfusu burada tutmayı amaçlıyoruz. Zira kent nüfusu hızla yaşlanıyor.”

Ordu’enun öncelikleri

Ordu’nun önceliklerinin “tarım, sanayi, turizm ve bilim şehri ordu” olarak belirlendiğini söyleyen Ordu Üniversitesi’nin işlevselliği konusunda da şu değerlendirmelerde bulundu: “Ordu Üniversitesi’nde öğrenci sayımızı 50 bin kişiye çıkarmanın yollarını aramalıyız. Şehirle bütünleşmiş ve şehrin sorunlarıyla ilgilenen bir üniversite olmalı. Bu anlamda akademisyenler dört duvarın dışına çıkmalı. Ulusal ölçekte değil bölgesel sorunlarla ilgilenmeli. Fındıkla ilgili çalışmalı, turizm ile ilgili çalışmalı. Kaldı ki; Ordu Üniversitesi’nin ben Boğaziçi Üniversitesi ile yarışacağım demesi gerçekçi değil. Bilim şehri olmasını planladığımız Ordu’nun bir Teknokent’e sahip olması için çalışmalarımız sürüyor. Yeni dünyanın en önemli alanı yazılım olacak. Biz de Teknokent projesinde bilişim ve yazılım ağırlıklı çalışmalar yapmayı hedef olarak belirledik.” KARADENİZ EKONOMİ

KUTU KUTU KUTU

Karadeniz-Akdeniz Otoyolu açıldığında ne olacak?

  • ·Bir yıl sonra açılması planlanan Karadeniz-Akdeniz Otoyolu mal ve hizmetlerin ve insanların Ordu’ya daha kolay ulaşmasını sağlayacak. Karadeniz ekonomisi Ordu’dan beslenecek. Karadeniz’deki sebze-meyve trafiğine Ordu yön verecek

Çevre Yolu’nun tamamlanmasıyla ne amaçlanıyor?

  • ·Başta şehir içi trafik rahatlayacak. Kent nefes alacak ve Karadeniz trafiği hızlanacak. Ordu çevreyolunda 500 metrelik kısımda 65 km fore kazık çalışması yapıldı ama heyelan bir türlü engellenemedi. Şu anda 11 km. daha yapılıyor. 1 milyar 950 milyon lira bedeli olan projenin toplam uzunluğu 20.4 kilometre olacak.

Ulaşım ve imar yatırımlarının sonuçları şehre nasıl yansır?

  • ·Turizmin gelişiminin önündeki en büyük engel olarak görünen ulaşım için Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Ordu genelinde 3.6 milyar liralık ulaşım yatırımı var. Çambaşı Yaylası, Perşembe Yaylası, Yason Burnu ve Ulugöl’de imar planı çalışmalarının tamamlanmasıyla şehrin turizm destinasyon ağı genişleyecek.

Müze ile arkeolojik gelişime katkı sağlanır mı?

  • ·Halen projesi biten ve 750 kişilik bir konferans salonunu da içinde barındıran Ordu Müzesi, yapım aşaması tamamlandığında kentteki 4 bin 500 civarında buluntunun sergilendiği bir mekan olacak. 3 bin 500 buluntu ile son zamanlarda arkeoloji dünyasının gündeminde olan Kurul Kayalıkları ile şehir bir arkeoloji kenti kimliğine kavuşacak.