Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

Kırsal Kalkınma yatırımları ikiye katladı

2018 yılında 38 milyon lira hibe veren Ordu TKDK 2019 yılında bunu iki katına çıkararak 57 proje için 67 milyon liralık bir hibe sağladı.

info@karadenizekonomi.com / 5.12.2019

Kırsal Kalkınma yatırımları ikiye katladı

Kurulduğu 2009 yılından bu güne yaklaşık 410 tane projeye ödeme gerçekleştirerek 3 bin 668 kişiye istihdam sağlayan Ordu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 2019 yılında 5’inci ve 6’ıncı çağrı dönemlerinin tamamlanması neticesinde toplam 57 tane proje için 67 milyon liralık bir hibe sağladı. Konuyla ilgili Karadeniz Ekonomiye konuşan Ordu TKDK İl Koordinatörü Ethem Gözkonan, “2019 yılında 5’inci ve 6’ıncı çağrı dönemlerinin tamamlanması neticesinde toplam 57 tane proje için 67 milyon liralık bir yatırım tutarı söz konusu. Projelerin bir kısmını sözleşmeye bağladık bir kısmının ise incelemeleri hala devam ediyor. Uygun bulunması halinde hepsini sözleşmeye bağlamayı hedefliyoruz.” dedi.

2018’in iki katı yatırım

2018 yılının iki katı bir yatırım olduğunu vurgulayan Gözkonan, “ Geçen yıl proje yatırım tutarı 38 milyon liraydı. 2019 yılında ulaştığımız rakamlar ise 2018’in iki katına yakın. Bu durum bizi memnun etse de aslında hedeflerimiz daha da yüksekti. Ama bazı yatırımcılar tarafından yaşanan olumsuzluk nedeni ile 67 milyon seviyesinde kaldık. Bu rakamı önümüzdeki süreçlerde daha da yukarı taşımayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yüzde 100 hibe için son gün 12 Aralık

Herhangi bir bütçe sınırlaması olmadığını da belirten Gözkonan, “Biz yıllara göre bütçe sınırlaması ile çalışmıyoruz. Ne kadar çok başvuru alırsak o kadar çok bütçe tahsisine imkan buluyoruz. O nedenle 2020 yılı için hedefimiz 2019’un rakamlarının üzerine çıkmak. Şu an da içinde bulunduğumuz lider yaklaşımı dediğimiz sadece 12 ilde uygulanan bir çağrı ve 12 Aralıkta sona erecek. Yüzde 100 hibe ile toplum yararı projelerin desteklendiği ilçelerde kamunun da temsil edildiği dernekler kurulması şeklinde bir faaliyet bu. TKDK 42 ilde olmasına rağmen bu çağrı sadece 12 ilde gerçekleştiriliyor o yüzden bunu oldukça önemsiyoruz ve ciddi rakamlara ulaşmayı hedefliyoruz. Ayrıca Ocak ayının 28’ine kadar başvurularını alacağımız mevcut ya da yeni kurulacak işletmelerde frigo araçlar ve yenilenebilir enerji yatırımları da dahil olmak üzere bir makine ekipman çağrısına çıktık. Tesislerin ihtiyaç duydukları makine ekipmanların projelerinden uygun bulduklarımızı kabul edeceğiz. Bunu önümüzdeki ilkbaharda hayata geçirilecek projeler olarak değerlendirilebiliriz.” diye konuştu

Destek sağlarken 5 yıl şartı koyuyoruz

Sağladıkları destekte 5 yıl şartı bulunduğunu aktaran Gözkonan şunları söyledi “Biz geri ödemesiz bir destek sağlıyoruz. Tek şartımız bizden ödemeyi aldıktan sonra 5 yıl boyunca faaliyetin sürdürülmesi. 5 yıl sonunda faaliyeti terk edip etmediği yatırımcının kendine bağlı ama süre dolmadan önce yatırımın terk edilmesi, devredilmesi, satılması, kiraya verilmesi veya faaliyetinin durdurulması durumu söz konu olursa sağladığımız hibe desteğini geri alıyoruz.”

Yatırım fikri olan herkes müracaat edebilir

Gözkonan, belirlenen sektörlerde projeleri olan herkesin TKDK’ya başvurabileceğinin altını çizerek, “Hayvansal üretimden, soğuk hava depolarına, ambalajlı gıda ürünlerinden turizm yatırımlarına kadar  100’e yakın sektörde projesi olanlar bize başvuru yapabilir. Sadece yatırımcının ulusal vergi sistemine kayıtlı olması yeterli. Biz en ufak bir yatırım fikri olan herkesin bizden destek alsın veya almasın buraya gelmesini istiyoruz. Biz destek vermiyorsak bile onlara nereden destek alabileceklerini konusunda yardımcı olabiliriz.” dedi. NAZAN BEDİR / KARADENİZ EKONOMİ