Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

“Girişimci” şehir Tokat

Girişimci şehir olma yolunda ilerleyen Tokat,  Ankara İkinci Coğrafi İşaretli Ürünler Fuarı’nda 6 tescilli ürün ile katılarak bunların üretim, satış, pazarlama ve turizm değerine dönüşmesi noktasında önemli bir adım attı.

info@karadenizekonomi.com / 26.09.2019

“Girişimci” şehir Tokat

-----ANALİZ

 

İlk durağımız olan Tokat’ın Erbaa ilçesinde gördük ki; Anadolu’nun bir üretim merkezi olmasına çalışılıyor. Bu amaçla teşvik tedbirleri uygulanıyor. Anadolu’da yerel sermaye ile kurulmuş çok sayıda ihracata dönük üretim yapan fabrika var. Bunlar şahıs işletmeleri. Tokat’ta Erbaa Organize Sanayi Bölgesi’nde atıl durumda olan Ayener Tekstil’in adeta küllerinden yeniden doğuşuna tanıklık ettik. Ayrıntılarına birazdan gireceğimiz açılışta gördük ki ciddi bir yatırım ve istihdam yaratılmış tesiste. Yine Erbaa’da bu defa eğitim alanında atılan bir adıma daha tanıklık ettik. Erbaa’da bu iki açılış sonrasında durağımız Tokat merkezdeki Tarım Fuarı oldu. Yüzlerce firmanın katılımı ile açılan fuar, gerek katılım gerek ziyaretçi açısından işlerin istenirse yoluna gireceğini gösterir gibiydi. Fuarın yıldızı ise Şahinler Traktör olmuştu. Genç ve başarılı bir işadamı olan Murat Şahin, kardeşi Rıza Şahin ve ekip arkadaşları işlerinin büyüklüğüne rağmen mütevazı kişilikleri ile takdir topladılar. Burada bir başka önemli isim Tokat Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Dr. Ali Çelik’e bir parantez açmak gerekir. Kendisini önce Erbaa ilçesinde ardından Tokat merkezdeki fuarda görmüştük ki hemen bu organizasyonların ardından soluğu Ankara’da Coğrafi İşaretli Ürünler Fuarı’nda almıştı başarılı başkan. Orta Karadeniz’in bereketli topraklarında ikinci durağımız olan Amasya’da da belediye başkanı sayın Mehmet Sarı’ya konuk olduk. Mesai kavramı olmayan başarılı başkanın hızına yetişmek zor olsa gerek diye düşündük. Öyle ki 10.sayfamızda haberini okuyacağınız gibi Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, kente yeni bir soluk getirmeye kararlı ve verdiği sözleri birer birer yerine getirmeye kararlı. İşte bir güne sığdırdığımız Tokat, Erbaa ve Amasya izlenimlerinin ayrıntıları…

Tekstil ve eğitim noktasında önemli girişimleri bulunan Erbaa ilçesinde de 550 kişiye iş imkanı sağlayacak Ayener Tekstil fabrikası ve Erbaa Özel Açı Anadolu Lisesi açıldı.

 

Ayener Tekstil’de 550 kişi ile başlayan istihdam 750 kişiye çıkacak

Erbaa Organize Sanayi Bölgesi’nde açılışı gerçekleştirilen Ayener Tekstil, aslında küllerinden yeniden doğan bir işletme gibiydi. 12 yıl önce bir başka işletme adı altında faaliyet gösteren ve kapanan ardından Halkbank’ın mülkiyetine geçen tesis, yaklaşık 10 yıl atıl durumda bekledikten sonra özellikle Erbaa Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Gökalp Coşkun’un gayretleri ile yeniden üretime başladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı RifatHisarcıklıoğlu’nun Erbaa’da olmasına rağmen rahatsızlığı dolayısıyla katılamadığı açılış törene Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, Halk Bankası Factoring Genel Müdürü Selahattin Süleymanoğlu, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Dr. Ali Çevik, Erbaa Kaymakamı Bülent Karacan, Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl de katıldı. Toplantının açılışında konuşan Ayener Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Ali Hançerli, 550 kişiye iş olanağı sağlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken istihdam sayısını kısa sürede 750 kişiye çıkaracaklarının müjdesini de verdi.Açılışta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) adına bir konuşma yapan Arif Parmaksız, TOBB Başkanı RifatHisarcıklıoğlu’nun rahatsızlığı nedeniyle programa katılamadığını belirterek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü.  “Türkiye ekonomisi üzerinde olumsuz arzuların söz konusu edildiği bir dönemde böyle bir tesisin hayata geçmesinin takdire değer. Ülkemize inanan, güvenen ve yatırım yapan hiç kimse pişman olmamıştır.”

Erbaa Özel Açı Anadolu Lisesi

Girişimciliği ile öne çıkan Tokat’ın Erbaa ilçesinde bir başka ekonomik etkinlik de Özel Açı Lisesi’nin açılışıydı. Aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetiminde aldığı görevlerle dikkat çeken Erbaa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gökalp Coşkun’un da girişimcilerinden biri olduğu Erbaa Özel Açı Anadolu Lisesi, ilçenin zaten üst düzeyde olan eğitim gücüne önemli katkı sağlayacağı kesin görünüyor. Açılışta konuşan Coşkun, Erbaa Açı Okullarının güçlü eğitim anlayışının yanı sıra ilçenin sosyal hayatına sunacağı katkıya işaret ettiği konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Kendine güvenen, yarına umutla bakan bireyler yetiştireceğiz. Kurucu Müdürümüz Volkan Selçuk ve diğer ortağımız Okan Selçuk ile beraber Erbaa eğitimine önemli katkılar sunacağız.”

Tokat’ın tescilli ürünleri Ankara’da görücüye çıktı.

Bu yıl 8’ncisi düzenlenen fuara Tokat ve çevre illerden yaklaşık 200 firma katıldı. Tokat Valiliği ve Tokat Belediyesi ile Tokat Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteğiyle düzenlenen fuarın açılışında konuşan Tokat TSO başkanı Dr. Ali Çevik, “fuar kapsamına gıda hayvancılık ve yöresel ürünleri de ekledik. Bunlar bizim için çok önemli şeyler” dedi. Başarılı başkan, fuar açılışından sonra soluğu Ankara’da aldı. Zira, Ankara İkinci Coğrafi İşaretli Ürünler Fuarı’nda Tokat da görücüye çıkmıştı. Ankara Ticaret Odası’nın düzenlediği fuara Tokat tescilli ürünleriyle damga vurdu. Fuara Tokat’tan 6 tescilli ürün ve 5 tane de tescil yolundaki ürünle katılım sağlandı. Fuarda Tokat Kebabı, Erbaa Narince Bağ Yaprağı, Niksar Cevizi, Turhal Yoğurtmacı, Zile Kömesi ve Zile Pekmezi’nin yanı sıra tescil için bekleyen Tokat Bez Sucuğu, Acukası ve Çemeni ile bileziği ve Tokat Yazması ile yer aldı. REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ