Baş, ‘’Bizim beyannamelerimizin ve diğer belgelerimizin yüzde 99’u elektronik ortamda alınıyor, Avrupa da bu başarı yok’’
info@karadenizekonomi.com / 2.12.2019
Ordu Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Bahadır Baş, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Meclis üyeleri ile bir araya gelerek E Dönüşüm ve bunun iş dünyasına etkisi hakkında bilgilendirmede bulundu.
509 nolu tebliğ ile gelen bazı düzenlemeler olduğuna dikkat çeken Ordu SMMMO Başkanı Bahadır Baş, ‘’ Ticaret ve Sanayi Odası bizim en büyük partnerimiz ilin en büyük odası. Biz sizin üyelerinizin işlerini yapıyoruz, sizlerin sayesinde evimize ekmek götürüyoruz. Bu yüzden Ordu Ticaret ve Sanayi odası ile bir proje yaparak, hiçbir ücret almadan yeni üyelerinize 3 ayda bir eğitim vermek istiyoruz. Bundan sonra belirli periyotlarda bu odanın üyelerine bilgi transfer etmek istiyoruz. Bunu başarabilirsek size de katkı sağlamış oluruz. Ticari yaşam gelişiyor, hepimizin payına düşen bir durum var. Bütün odalar, bütün STK’lar, bütün ticaret işletmeleri artık dijital dönüşümde kendi payını almak zorunda. Eğer buna ayak uyduramazsanız, eğer buna dönüşüm sağlayamazsanız maalesef ticari yaşam hepimizi bu değişime uyum sağlayanların dışında bırakacak. Biz şu anda dijital dönüşümün, elektronik dönüşümün, yapay zekânın olduğu bir çağdayız. Özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Gelir İradesi Başkanlığı çok güzel çalışma içerisindeler. Bizim beyannamelerimizin ve diğer belgelerimizin yüzde 99’u elektronik ortamda alınıyor, Avrupa da bu başarı yok’’ ifadelerini kullandı.
‘’E-Defter 8 bin kişi ile başladı’’
Türkiye’de 2013 yılında 14 bin kişi ile E-Fatura uygulamasında başlandı, bugün bu sayı 121 bin kişiye ulaştı diyen Baş, ‘’ Yine E-Defter uygulaması 2013 yılında 8 bin kişi ile başlandı, şu an itibari ile 86 bin ülke genelinde. Yine bu düzenleme ile 509 nolu tebliğ ile 86 bin E-Defter 160 bine çıkacak. Yani aslında şunu söylemek istiyoruz. Bizim gelir ve kurumlar vergisini ödeyen yüzde 40’ı, bu 86 bin kişinin içerisinde. Devlet kim son dakika da hangi belgeyi veriyor anında biliyor. Sizleri denetleyen kurum her geçen gün kendine bir şeyler katarak yenileniyor. Bizim de süreci takip ederek hazırlıklı olmamız lazım. Bunlardan birincisi şu biz mali müşavirler şu konuda bir çalışma yapıyoruz. 2020 yılında hayata geçirmeyi planlanan vergi inceleme denetim programı ile elektronik defteri bir programa tabi tutacağız sorunlarımızı anında ortaya çıkartacağız. Bize diyecek ki şu hesaplarında problem var, bak bunlara dikkat et diyecek. Böylelikle incelemeye gitmeden muhasebeciniz sizin masanızda bir çalışma getirecek. 509 nolu tebliğ ile 5 bin TL’nin üzerindeki bütün satışların üzerine karekod koyacağım bilgi sahibi olacağım diyor. E- Uygulamalar ile devletin amacı kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmektir. Bu tebliğleri ile devlet idaresi kendini bir sisteme bir dönüşüme hazırlıyor bizlerde bu değişime ve dönüşüme hazır olmalıyız. Bu uygulamalarını devlete getireceği kolaylıklar ve bizlere getireceği sorumluluklar ve yükler var. Bu değişim ile bizim beyanname muhasebeciliğimiz bitiyor. Bizim size başka bir şekilde yardımımızın olması lazım. Sizinle oturup bazı konuları tartışmamız lazım. Sizin bizden fayda sağlamanız lazım. Al şu defteri devlete bitir sonra bakarız işi bitiyor. Bunları oturup bizim meslek taşlarımızla oturup tartışması gerekiyor” dedi.
‘’Belgelerin kapsamı genişledi’’
509 nolu tebliğinde yaşanan değişiklikler hakkında bilgilendirmede bulunan, Ordu SMMMO Oda Sekreteri Mehmet Ender Sönmez; “Son yayınlanan tebliğler ile elektronik olarak düzenlenmesi gereken belgelerin kapsamı daha da genişlemiştir. Aslında belirli hadleri aşan işletmeler e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Defter uygulamalarını gerçekleştirmekteydi. Birçok işletmelerin e-Uygulamalara geçişi ile belgeler, defter kayıtları elektronik ortama taşınmış olacaktır.” dedi. Konuşmasının devamında
Ordu SMMMO Başkanı Bahadır Baş’ın bilgilendirmede bulunduğu toplantıya Ordu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin, Meclis Başkanı Levent Yıldırım, Yönetim ve Meclis üyeleri katıldı.