Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

BORSAMIZ 90 YAŞINDA…

3 Haziran 1926 tarihinde kurulan Trabzon Ticaret Borsası, 90 sektörde ve hizmette 90 yılı geride bıraktı.

info@karadenizekonomi.com / 4.07.2016

BORSAMIZ 90 YAŞINDA…

Aslında borsa için ilk adım 1909 yılında atılmıştı. Osmanlı Salnameleri’nde yer alan belgelere göre, 9 Haziran 1909 tarihinde Dahiliye Nazırı tarafından Trabzon Valisi’ne gönderilen yazıda şöyle deniliyordu:

-“Trabzon’un Karadeniz’in en mühim şehirlerinden biri ve Erzurum yolunun başlangıcında önemli bir ticaret limanı olması sebebiyle, layık olduğu gelişmeye ulaşmak üzere bir zahire borsası kurulması Trabzon Vilayet Meclisi’nden talep edildiğinden bunun için hükümetin izni gerektiği ve izin çıktığında İzmir’de kurulmuş olan borsanın nizamnamesi uygulanmak üzere gereğinin yapılması.”

Ancak, Osmanlı Devleti’nin son döneminde yaşadığı sıkıntılar ve araya giren Birinci Dünya Savaşı nedeniyle gerçekleştirilemeyen borsa kuruluşu Cumhuriyet’ten hemen sonra hayata geçirilmiştir.

Trabzon’un tarihten gelen bir liman kenti ve ticaret merkezi olmasının da etkisiyle, bugün ülkemizin en önemli tarımsal ihraç ürünü olan fındığın Avrupa ülkelerine satışı ve nakliyatındaki önem geçmişte de vardı.

İşte geçmişten günümüze üretimden ziyade ticareti ön plana çıkaran Trabzon, borsamızın da çabalarıyla fındıkta söz ve etki sahibi kentler arasında ilk sıraya yerleşmiştir.

Öyle ki bugün üretim içindeki payı yüzde 8-9 civarında olan Trabzon’un ticaretteki oranı, yüzde 40’lara yaklaşmaktadır.

Borsamız da ticaret gerçeğinin üzerine odaklanmış olmasına rağmen, fındığı üretimden tüketim aşamasına kadar bir bütün olarak kabul ederek hareket etmiştir. Son yıllarda fındık üretimi ve üreticilere yönelik uyguladığımız ve başarıyla gerçekleşen projeler buna en büyük örnektir.

Kaliteli Fındık Projesi, Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi, Daldan Değil Yerden Toplayın Projesi gibi üretime yönelik olanlar, Fındıklı Ekmek Projesi, Fındık Tanıtım Projesi, Trabzonspor’un Resmi Yiyeceği Fındık Projesi gibi tüketimi artırmaya yönelik olanlar da eklenerek üretim-tüketim faaliyetleri birlikte ve başa baş sürdürülmüştür.

Fındığı çalışmalarının merkezine oturtmasının yanı sıra, çay, süt ve mamulleri, çeşitli gıda maddeleri sektörlerinde de etkin ve kazandırıcı çalışmalar yaparken, başta Trabzon olmak üzere, bölgemizin ve ülkemizin her türlü sorununun çözümünde de üzerimize düşeni yerine getirmek için işbirliği içinde katkılarda bulunduk.

Tüm bunları yaparken, çalışmanın yapıldığı, projenin uygulandığı sektörde yer alan kuruluşlarla birlikte hareket etmeyi, paylaşarak sorunu çözmeyi ve kazanmayı yol ve yöntem olarak seçtik.

Çünkü, biliyor ve inanıyorduk ki, birlikte olmak, birlikte hareket etmek ve birlikte kazanmak, her konuda birliği ve beraberliği güçlendirmektedir.

Biz bu güçlenmenin temeline çok çalışmayı ve çok üreterek kazanmayı koyduk. Onun için her alanda üretimi teşvik etmenin, üretene sahip çıkmanın ve bu konuda örnek olmanın çabası içinde olduk.

Başta çatı örgütümüz olan TOBB olmak üzere, elimizi attığımız her yerden destek gördük. Uzatılan her eli tuttuk. Tutmaya da devem edeceğiz.

Çünkü, birlik ve beraberlik içinde üretmek ve kazanmak günümüz dünyasında en büyük güçtür. Biz de güçlü olacak ve güçlü bir Türkiye yaratmanın çabasından asla geri kalmayacağız. Şimdiye kadar kalmadığımız gibi…