Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Başkan Bölük, “Talihsiz bir açıklama olmuş”

Giresun TB Başkanı Bölük, “Fındığın yüzde 80'e yakını yurt dışına ihraç edilen bir ürün olup tamamı kayıt altına alınmaktadır. Karan'ın Ziraat Odası Başkanı olarak Fındık konusunu bilmemenizi, fındık ticareti konusunu bilmemenizi anlayışla karşılıyorum ama en azından fındık ticareti konusunda ve borsa kayıtları hususunda bilgi sahibi olabilirdi.”

info@karadenizekonomi.com / 21.10.2019

Başkan Bölük, “Talihsiz bir açıklama olmuş”

Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Bölük, Fındık Tacirlerini el altından fındık alıp satmakla suçlayan Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan'ın bilgisizce bir açıklama yaptığı söyleyerek şu açıklamalarda bulundu; “Özellikle fındık ihraç potansiyelimizin oldukça yoğun miktarlarda olduğu şu günlerde maalesef bulundukları konum itibariyle sorumluluk ve söylediklerinin nereye varacağını hesap ederek konuşması gerekenlerin toplumu istila ettiği bir dönemde talihsiz bir açıklama ile karşılaşmanın üzüntüsünü yaşamakta ve herkesin önüne geldiği gibi konuşabildiği ve kurumları zedeleyici ve yaralayıcı yaklaşımlarla hiç bir yere varamayacaklarını hatırlatarak değerlendirmede bulunacağımız konuya geçmek istiyorum. Fındığın yüzde  80'e yakını yurt dışına ihraç edilen bir ürün olup tamamı kayıt altına alınmaktadır. 2018-2019 Fındık Mahsulünün 559 Bin 864 ton olduğunu, ancak borsalarda işlem gören fındığın 329 Bin 557 ton gerçekleştiğini ifade etmektedir. Doğrudur. Aradaki fark 230 Bin 307 ton fındığın borsa sistemine ve vergi sistemine girmediğini ifade etmektedir. Bu yanlıştır. Devamla 2018-2019 ihraç sezonunda ise 239 Bin 119 Ton ihracat gerçekleştiğini (-ki 2018 ürünü miktarını kastetmektedir) bununla 478 Bin 228 ton kabuklu fındığa tekabül ettiği ifade edilmektedir. Doğrudur. Sayın Karan, İhracat yapılacak bir ürünün faturası olmadan ihracatının mümkün olmadığını bilemeyecek kadar cahil değilse, ifadesi kasıtlıdır. Stokta olmayan bir malın bir kilogram dahi bile olsa fatura tanzim edilmeden satılamayacağını bilmeyen birinin mali müşavirlik yaptığını düşünmek dahi istemiyorum. Bir mali müşavir olarak Fındık sektöründeki stok affı miktarını devletin kayıtlarından öğrenebilir araştırabilirdi. Oysa kolay bir yol seçip suçlamayı seçmiştir. Bu basiretsiz bir idarecilik, maslahatçılıktır. Ziraat Odası Başkanı olarak Fındık konusunu bilmemenizi, fındık ticareti konusunu bilmemenizi anlayışla karşılıyorum ama en azından Fiskobirlik Yönetim Kurulu Üyesi olarak Başkan Lütfi Bayraktar'a soramadığınız soruları Fiskobirlikte çalışan çok kıymetli bu konulara vakıf bürokratlara sorarak en azından fındık ticareti konusunda ve borsa kayıtları hususunda bilgi sahibi olabilirdiniz. Oysa ne araştırma ne de ticaret konusunda bilgi sahibi olmadığınız halde çıkıp bu konuda Ziraat Odası Başkanı sıfatıyla açıklamalarda bulunuyorsunuz. Bunu iyi niyetle bağdaştırmak mümkün değildir.” dedi.

 

“Konunun takipçisi olacağım”

 

Konunun takipçisi olacağını belirten Bölük konuşmasını şöyle sürdürdü, “Ülkemizin çok önemli bir dönemden geçtiği şu günlerde fındık ticaretine omuz vermiş ve bu ürünün kıymetlendirilmesine ömrünü adamış insanları, kurumları, kuruluşları, istihdam yaratmak için ticarette çok önemli zorluklara göğüs geren girişimcileri mesnetsiz, okuduğunu anlamayan, analiz ve sentez yapamayan, konuştuğundan sorumsuz olduğunu zanneden şahsınızın söylemleriyle zedelemenize, kurumları bu şekilde aşağı çekmeye matuf söylemlerinize artık dur diyeceğiz ve buna izin vermeyeceğiz. Yaptığınız iş eleştirmeden öte iftira atmaktır. İspatlayamadığınız iştede müfterisiniz. İddia ettiğiniz konular Devletin Maliyesi tarafından kayıt altına alınmış ve vergisi yatırılmış hususlardır. Aksini ispat edemezsen tekrar söylüyorum o koltukta oturmayacaksın. Bu konuyla ilgili mücadeleyi her platformda yapmayı bundan sonrasında kendimize görev vaad ediyoruz.”  HABER MERKEZİ