Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

​OSB’ler yerel yönetimin konusudur

2011 yılından beri Ordu’da yatırım danışmanlığı yapan, sağlıktan turizme, gıdadan endüstriyel yatırımlar ve tekstile kadar birçok projeye imza atan Emre Demiröz yerel ve bölgesel kalkınmaya yönelik sorularımız yanıtladı.

info@karadenizekonomi.com / 18.02.2019

​OSB’ler yerel yönetimin konusudur

Gittik stat yaptık!

MHP adına yerel yönetim projesi de hazırlayan Ar-Ge ve yatırım danışmanı Muhsin Emre Demiröz, “Ordu 3 tane Organize Sanayi Bölgesi’ni tamamlamış olsaydı eğer şimdi istihdam konusunda iyi bir yere gelmiş olacaktı. Birçok yatırımcıya arazi tahsisi yapabilecekti. Ama gittik bunun yerine 150 milyon liraya stat yaptık” dedi.

Ordu’da yatırımcıların dört gözle beklediği OSB’lerin yatırıma bir an önce açılması gerektiğini savunan Demiröz, konunun yerel yönetimi ilgilendirdiğini ifade etti. Demiröz, “Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili yerel yönetim inisiyatif alıp çözümü hızlandıracak. OSB alt yapısını hazırlayacak. Kimse bu iş yerel yönetimin konusu değil diyemez. Maalesef şehrin siyasileri bu anlamda çok yetersiz. Bugün Ordu’da Cemal Enginyurt dışında OSB ile ilgili tek cümle kuran yok” diye konuştu.

3 OSB tamamlansa binlerce istihdam olur

“Dünyanın hiçbir yerinde akıllı sanayici, akıllı yatırımcı, tüccar basireti olan kişiler yapacağı yatırımın yüzde 90’nını arsaya vermez. İşte Ordu üç tane Organize Sanayi Bölgesi’ni tamamlamış olsaydı eğer demiş olduğum noktaya gelmiştik çoktan. Biz çok arazi tahsisi yapabilecektik. Ama gittik bunun yerine 150 milyon liraya stat yaptık. Milletvekilimiz Cemal Enginyurt’un“Ya Barcelona- Real Madrid maç mı yapacak orada” diye sorması haklı. Üç Organize Sanayi Bölgesi’nde 20 istihdam yeri olurdu 100 kişiye ekmek demekti. Bunu herkes biliyor artık.”

Destek kuruluşları fonksiyonlarını yitirdi”

“Destekleme yapan kurumlar fonksiyonlarını büyük oranda yitirdi. Mesela KOSGEB. Bu kurumlar bundan 10 yıl önce tanımlanmış olan görev ve sorumluluklarını bugüne kadar bir şekilde başarılı hale getirdiler. Ama günün gerçekleri, ekonominin gerçekleri dünyanın gittiği nokta artık bu kurumların kendini dönüştürmesi, değiştirmesi gerektirdiğine çok fazla ihtiyaç duyulan bir andayız. Vizyon anlamında da yenilenmesi lazım. Buna dair söylemler var. Sanayi Bakanı çıkıyor diyor ki bu kurumları yenileyeceğiz, geliştireceğiz, vizyonlarını değiştireceğiz tamam ama gel gelelim saha uygulamasında buna dair pek bir şey göremiyorsun.”

Turizm Ordu için doğru bir yatırım noktası

“Ben burada şunu da görüyorum kamu kaynakları da çok kısıtlı. Büyük beklenti var. Hibe desteklemeleri yapılsın iş koluna dair ama bunu finanse edecek kamu kaynakları artık eskisi kadar bol değil. Hatta yok belki de. Kurumlar kısmen fonksiyonlarını yitirdiler. İkincisi Ordu’da yatırım yapılabilecek sektörde ben Avrupa’nın birçok ülkesini gezdim. Turizm nerede olur? Kumu, denizi, güneşi olan yerde olur bize göre değil mi? Almanya’da deniz, kum, güneş yok sadece fuar turizminden yılda 55-60 milyon turist ağırlayan bir ülke. Oteldeki konaklama maliyetleri bize çok astronomik gelir belki de. Yüksek fiyatlarla kalıyorsun, gitme amacında ticari olduğu için, gitmen katma değeri yüksek bir sebep. Verdiğin parayı gözün görmüyor. Bizde burada deniz, kum, güneşe endeksli bir şey yapamayacağımıza göre doğa turizmine ağırlık veriliyor. Doğru da yapılıyor. Mesela ben Ordu’da önümüzdeki yıllarda otel sayısının 100’ü geçeceğini düşünüyorum. Belki 100-150 ‘de olur olması da gerekir. Buna da ihtiyaç var ve bu ihtiyaca gören yatırımcılar bence şimdiden pozisyon almalılar. Turizm Ordu için doğru bir yatırım yeri.” KARADENİZ EKONOMİ

ETİKETLER; OSB yönetim vizyon maliyet