Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

‘Yerel’de yerimizi alacağız

Bir mega kent olan İstanbul’da Sivas ve Kastamonu’dan sonra nüfus yoğunluğu en fazla olan Ordulular tıpkı genel siyasette olduğu gibi yerel siyasette de yeterince temsil edilememenin sıkıntısını yaşıyorlar ve bu durumu her platformda dile getiriyorlar.

info@karadenizekonomi.com / 19.12.2018

‘Yerel’de yerimizi alacağız

İstanbul’daki Ordulular..

Bu seçim döneminde İstanbul yerel siyasetinde öne çıkan Ordululara şöyle bir baktığımızda, Beşiktaş Belediye Başkanlığı için adaylığı yeniden gündeme gelen CHP’li Murat Hazinedar, Beylikdüzü ilçesinden Ak Parti adına yarışa katılacak olan Velittin Küçük dışında sayabileceğimiz isimler ancak iki elin parmakları kadar. Pendik’ten Ak Parti için adı geçen Ahmet Cin, CHP’den Çekmeköy için Seyfettin Yıldırım ve Ak Parti’den Yücel Yalçınkaya, Kağıthane’den Temel Başalan ve Eyüp ilçesi için Ak Parti’den adaylığı gündemde olan Enis Köken sayabileceğimiz isimler arasında. Ataşehir ilçesinde ise CHP adayları çetin bir yarış içindeler. Yetkileri elinden alınmış olsa bile Ataşehir Belediye Başkanı olan Battal İlgezdi ve yine aynı partiden aday adayı olan Aysemin Gülmez İstanbul yerel siyasetinde söz sahibi olmak istiyorlar. Genel nüfus yoğunluğunda Orduluların ağırlıkta olduğu Ataşehir’de CHP’den Belediye Meclis Üyeliği için uğraş veren Necip Öztürk de yerel siyasete farklı bir üslup getirmek için ilk aşamayı geçmeyi bekliyor.

MURAT HAZİNEDAR (Beşiktaş-CHP)

Bir önceki yerel seçimlerde 10 Şubat 2014 tarihinde CHP Parti Meclis Kararı ile Beşiktaş Belediye Başkanlığı'na aday gösterilen ve Mart 2014 yerel seçimlerinde yüzde 77'lik rekor oyla Beşiktaş Belediye Başkanlığı’na seçilen Hazinedar, aynı zamanda Cumhuriyet Halk Fırkası'nı Ordu ilinde kuran ve başkanlığını da yapan Hazinedarzade Mustafa Bey'in torunlarındandır. Yaşadığı son süreçte, İçişleri Bakanlığı tarafından yaklaşık bir yıl önce görevden uzaklaştırılan Hazinedar, kaldığı yerden devam etmek için partisinden gelecek karara odaklanmış durumda.

VELİTTİN KÜÇÜK (Beylikdüzü-AK Parti)

1953 yılında Ordu ili Gülyalı ilçesinde doğan Velittin Küçük, ilk, orta ve lise eğitimlerini Ordu'da tamamladıktan sonra iş hayatına atılmak için İstanbul'a gelmiş ve Gürpınar beldesine yerleştikten sonra iş yaşamına inşaat sektörüne hızlı bir giriş yapmış bir isimdir. Siyaset deneyiminde 2009 yerel seçimlerinde Büyükçekmece Belediye Başkanlığı için girdiği yarışı yüzde 4’lük bir oy farkıyla kaybeden Küçük’e bu seçimde Beylikdüzü Belediye Başkanlığı için Orduluların büyük desteği gözlemlenmekte. Yoğun katılımla gerçekleşen bir kahvaltı programında hemşerilerinin desteğinden oldukça memnun kalan Küçük, yaptığı konuşmada “İnsanlar tek başına hiç bir şey değildir. Bu halkayı büyütmek zorundayız” diyerek birlik ve beraberliğin önemine değindi ve ilk hedefinin Beylikdüzü’ndeki Ordululara ulaşmak olduğunu ifade etti.

BATTAL İLGEZDİ (Ataşehir-CHP)

Beşiktaş’ın CHP’li belediye başkanı Murat Hazinedar ile bir anlamda benzer bir kaderi paylaşan ve İçişleri Bakanlığı kararıyla İstanbul Ataşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Battal İlgezdi, “dostlarım” dediği destekçilerinin yoğun ilgisi ile yarışa hazırlanıyor. Mesudiyeli olan eşi CHP İstanbul milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi kontenjanından Ordulu olan Battal başkan, bugünlerde ayrıca bir davadan daha aklanmanın huzuru ile anlatıyor: İlçemiz bizden çok şey bekliyor. Hemen her gün olduğu gibi Ataşehir’in farklı farklı mahallelerinden ve farklı dostlar ziyarete gelmiş. Koltuklar gelip geçicidir. En büyük eksiğimiz ve tek sorunumuz imar planıdır. Bizim için neredeyse ilçe olduğu günden bu yana bir ambargo konuldu. Bu seçimde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni de alarak bu ambargoyu kıracağımıza inanıyorum. İlk tek ve öncelikli sorun. Burada sadece Ordulu yok. Sivas, Kastamonu ve Kars gibi yurdun değişik bölgelerinden gelen ve farklı dünya görüşünde olan vatandaşlarımız var. Dolayısıyla, seçilene kadar siyasi parti adayıyız sonrasında tüm halkın belediye başkanıyız.”

Yenisahra’dan Barbaros Mahallesi’ne Mustafa Kemal Mahallesi’nden Aşık Veysel ve Yeni Çamlıca’ya kadar oldukça geniş bir coğrafyada hizmet vermeye devam edeceklerini söyleyen İlgezdi’nin genel siyasete ilişkin sözleri de çarpıcıydı. İlgezdi, “Ülkemiz gerçek anlamda çok zor bir dönemden geçiyor. Ben halktan toplanan paralarla sorunları çözmeye çalışıyorum. Ama genel siyasete baktığımızda ülkede bir güven eksikliği var. Bu sorun aşılırsa her şey yerine oturacaktır” ifadelerini kullandı.

AYSEMİN GÜLMEZ (Ataşehir Belediye Başkan Aday Adayı –CHP)

Mesleği avukatlık olan Aysemin Gülmez Ordu Mesudiye doğumlu. Sivil toplum kuruluşlarının yerel yönetimlere katkılarını çok önemsediğini sık sık ifade ettiği için STK’larla bir araya gelip sorunları ve çözüm önerilerini not ediyor. Bir kadın zerafeti ile “Bu süreci diğer aday adayı arkadaşlarımla karşı karşıya değil, yan yana yürüyerek geçireceğiz” ifadelerini kullanan Gülmez’in hayali de “daha güzel” bir Ataşehir. Bu arzusunu da şu sözlerle yansıtıyor: “Belediyemiz tarafından yapılan hizmetleri büyütmek ve çığ gibi büyümek gayesindeyiz. Yüzünüzü gece Ay’a, gündüz Güneş’e dönün, aydınlık yarınlar için hayalinizdeki Atasehir’i isteyin.”


NECİP ÖZTÜRK (Ataşehir Belediye Meclis Aday Adayı CHP)

Aslen Ordulu olan ve yüksek inşaat mühendisi olarak uzun yıllar yurtdışındaki uluslararası şirketlerde üst düzey yöneticilik görev yapan Necip Öztürk, deneyimlerini yaşadığı ilçeye yansıtmak için Ataşehir’de yarışa girenlerden bir başka isim. Her ne kadar dünya görüşü olarak CHP’li olsa da işin daha çok teknik yönüyle ilgili olduğu hissediliyor. Bu anlamda karar vericilere yön vereceğine inandığı projesi hazır. Doğduğu kente aidiyetinin dışında yaşadığı şehir için neler yapılması gerektiğini anlatmak için Belediye meclis aday adayı olmaya karar vermiş. Her zaman çantasında bulundurduğunu söylediği Ataşehir haritası üzerinden anlatıyor yapmak istediklerini: “Ümraniye, Kadıköy ve Kartal’dan alınan mahallelerle bil ilçe görünümüne kavuşturulan Ataşehir’de birbirinden çok farklı dünya görüşünden insanlara rastlamanız mümkündür. Yanı sıra mahalleler arasında da farklı standartlar var. Ataşehir’in üç önemli sorunu var. Ulaşım, kentsel dönüşüm ve altyapı öncelikleri olmalı bu ilçenin. Hemen hemen tüm mahallelerde kentsel dönüşüm zorunluluğu var. İnsanlar buraya kontrolsüz yerleşmiş. Bu dönüşüm için ciddi bir kentleşme planı şart. Bunu yaparken ticaret bölgeleri, iskan alanları, sağlık ve eğitim alanları da düşünülmeli. Mesela Ataşehir’de bir hükümet konağı yok. Kamuya ilişkin sorunların çözüleceği bir merkeze ihtiyacı var. 2008’de ilçe olan Ataşehir’de 10 yılda bunun düşünülmesi gerekiyordu.” REŞAT GÜNGÖR/KARADENİZ EKONOMİ