Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

“Hamsi 10 günde mi büyüyecek?”

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan yazılı yazılı açıklamaya göre, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce, sektör paydaşları, bilim insanları ve çok sayıda balıkçı ve balıkçılık örgütleri temsilcileriyle yapılan istişareler sonucunda, hamsi avcılığının kısmi olarak durdurulması kararı alındı. Özellikle bu yıl yaşanan çevresel ve iklimsel faktörlerin etkisine bağlı olarak gerçekleşen bu durum nedeniyle gerek balığın avlanabilir yasal boy uzunluğuna, gerekse de balığın biyolojik yapısına uygun olmayan avcılığın giderek artış gösterdiğine işaret edildi. Yasal avlanabilir hamsi boy uzunluğu ise 9 cm. Biz de hamsi avlama yasağını ve hamsinin akıbetini işin içinde olan isimlere soralım dedik.

info@karadenizekonomi.com / 20.01.2021

“Hamsi 10 günde mi büyüyecek?”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz Su Ürünleri Başkanı Ahmet Mutlu, “Bu seneki tebliğde bu yayınlanmıştı. 10 gün yasağın olabileceğini, bakanlığın buna müdahale edebileceğini önceden duyurmuşlardı. Ufak çaplı ince hamsiler var ancak zaten bunu fabrikalar almıyor. Fakat şu çarpıklığı ortadan kaldırmak istiyorum: Balıklar 10 günde büyüyecekse yasağı 20 gün yapalım balıkların hepsi büyüsün. Bir balık 10 günde ekonomik boyuta ulaşamaz. O balığın 10 günde bizim suları terk edeceğine inanıyorum. Aslında bütün Karadeniz ülkelerinde işbirliği yapılmalıydı. Eğer hamsi tutulmayacaksa Yunanistan’da Bulgaristan’da Romanya’da Ukrayna’da Gürcistan’da da tutulmaması lazım. Lakin bahsi geçen ülkelere karışma gibi bir yetki olmadığı için orada 5,6,7 santimetre boyutundaki balıkları avlayabiliyorlar. Bu durum bizi de etkiliyor. 10 günde büyüme hesabını yapıyoruz ancak hangi bilimsel veriye bakarak yapıyoruz o da şaibeli. Burada balığı tutturmuyorsunuz, daha sonra bahsettiğim ülkelerden ithal edip onların ekonomisine katkı sağlıyorsunuz. Bu gibi kararların bilimsel araştırmaya dayalı olması gerekiyor. Hamsinin anatomisine göre 10 günde mi büyüyor bir balık? Kimse kimseyi kandırmasın. Tedbir amaçlı alınabilir bir karar fakat biz zaten küçük balığın avlanmasını da satılmasını da istemiyoruz. Bu 10 gün yasak tedbir midir? Tedbirdir. Balıkçıya ikaz mıdır? İkazdır. Bunun asıl amacı budur.” dedi.

“Hamsi fabrikaları en az bir sene kapatılsın”

Ordu Kumbaşı Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Mehmet Çalış da kararın yanlış olduğunu çünkü bir balığın 10 günde büyümeyeceğini ifade ederek, “Gürcistan’da Azerbeycan’da ince hamsiler tutulup, fabrikalara veriliyor. Bizim de hamsimiz olmayınca o ülkelerden ithal edeceğiz. Ben denizde kıyı balıkçılığı yapıyorum ve hep ince hamsi olduğunu görüyorum. Küçük hamsinin tutulmasını desteklemiyorum, piyasaya sürülmemesi lazım. Bunun için en iyi çözüm, havuz balıkçılığına bir çare bulunsun, hamsi fabrikaları en az bir seneliğine kapatılsın ondan sonra böyle bir sorun daha yaşanmaz. Balığın 10 gün içinde büyümesinin imkânı yok.”