Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

Çakmak; Turizm ve sanayiyi birlikte büyütebiliriz

Ordu Genç İş İnsanları Dernek Başkanı Sadık Bora Çakmak Ordu ve Karadeniz Bölgesi’nin geleceği, Ordu-Giresun Havalimanı’nın etkin kullanılamaması ve yeni projelere kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu. Başkan Çakmak, Ordu’nun sanayide ilerleme kaydetmesi için Karaağaç OSB’nin bir an önce aktif hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 9.08.2021

Çakmak; Turizm ve sanayiyi birlikte büyütebiliriz

Ordu Genç İş İnsanları Derneği (OGİD) Başkanı Sadık Bora Çakmak Youtube kanalımızda Haber Editörümüz Halil Yılmazer’in sorularını yanıtladı. Karadeniz-Akdeniz yolunun açılmasıyla İç Anadolu’nun Ordu bölgesine geleceğini ifade eden Sadık Bora Çakmak, Ordu’da kamulaştırma süreçleri devam eden Karaağaç OSB’nin de bir an önce yatırımcılara tahsis edilmesi gerektiğini söyledi. Çakmak; “Karadeniz’in batısında organize sanayi bölgelerinin kurulabilmesi için daha uygun araziler mevcut. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ise sanayi kuruluşları yeteri kadar yaygınlaşmış değil sebebi ise uygun arazilerin yaratılamaması. Karadeniz Bölgesi çok güzel bir coğrafya, Ordu Karadeniz’in incisidir. Ordu’nun geleceğini çok parlak ve çok daha geliştirilebilir olduğunu görüyorum. Ordu turizm ve sanayiyi aynı anda geliştirebilecek bir kent. Ancak Ordu’da yatırım yapılabilecek arazi tahsisi konusunda sıkıntımız var. Ordu OSB Türkiye’deki en küçük sanayi bölgelerinden biri. 600 dekar üzerine kurulmuş bir alan. Burada yeşil alan ve yol kısımlarını çıktığımız zaman 300 dekar gibi üretim yapabileceğimiz alan kalıyor. Bu alanlar çok küçük. İç Anadolu’da 500-600 dekar alan üzerine kurulmuş fabrikalar var. Bunun yanında turizm konusunda da önümüz çok açık. Avrupa’nın örnek kentlerinden biri olabilmemiz için kentimiz her türden doğal güzelliğe sahip. Akdeniz-Karadeniz yolunun Ordu’ya çok şey katacaktır. Turizm ve sanayi için yol çok önemlidir, yol var ise su gelir, elektrik gelir, yatırımcı gelir. İç Anadolu’nun sahillere, denizlere ve limanlara açılan penceresi olmaya aday olduğumuzu güçlüce dile getirip, icraatlarımız ortaya koymamız gerekiyor. Şehrimizin değerinin 10 yıl içerisinde, tahminimizden daha öte bir yere varacağına gönülden inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Genç kadın yöneticilerde aramıza katılıyor

OGİD’in yapısından bahseden Başkan Çakmak, gençlere yönetimde yer verdiklerini söyledi. Çakmak; “Olağan seçimler 2 yılda bir olur ve her iki yılda yeni bir başkan seçilir. Türkiye’de koltuklara kök salan bir gelenek var. Türkiye’ye örnek olması amacıyla her dönem taze kan olarak başkanımızı değiştiriyoruz. Sosyal, çevresel ve bilimsel değerlerle beslenerek Ordu’nun sosyal ve ekonomik gelişimine katkıda bulunarak global girişimcilik hareketlerine entegre olmak istiyoruz. Ordu’nun yerel ve ulusal ekonomik, sosyal ve kültürel ilişki, iletişim, temsil ve iş birliği ağlarının geliştirilmesi, yerel girişimcilerin ulusal pazarda iş geliştirmelerine destek olmayı amaç edindik. OGİD olarak kadın üyelerimizi de derneğimize katmayı başardık. Gelecek dönemlerde kadın başkanlarımızı derneğin başında görmek istiyoruz. Genç arkadaşları derneğimize alarak sivil toplum kuruluşlarının işleyişi hakkında bilgilendiriyoruz ve onları ilerde daha büyük sivil toplum kuruluşları için hazırlıyoruz. Ayrıca TÜRKONFED üyesiyiz. Bunun faydalarını zaman zaman görüyoruz” dedi.

Ordu’ya üvey evlat muamelesi yapılıyor

Havalimanı’nın Ordu ve Giresunlular için oldukça önemli olduğunu ifade eden Çakmak; “Ordu’ya üvey evlat muamelesi yapıldığını hissediyoruz. Samsun ve Trabzon Büyükşehirleri arasında Ordu ve Giresun sıkışmış birer il olarak göze çarpıyor. Trabzon Havalimanı’na yaz aylarında günlük 250’den fazla uçak seferleri yapılıyor. Ordu-Giresun Havalimanı’nda bu sayısı 25-30 civarında. Bunun izahı yok. Trabzon’un nüfusu bizim 10 katımız değil veyahut bunu ticaret olarak da kıyaslayabilirsiniz. Potansiyelimizin daha yüksek olduğunu görmekteyiz. Burada Ordulu milletvekillerimize iş düşüyor. Gerekli mecralara, talepler kararlılıkla iletilmeli devamında ise konuyla ilgili baskı kurulması gerekmektedir. İnsanlarımız yaz aylarında hamsinin tavaya dizilmesi gibi sıkış tıkış yolculuk yapıyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. Bu şehir için bir ihtiyaç. Ek olarak Yaz aylarında bazı destinasyonlara 3-4 aylık ek seferler konulabilir. Rakamların irdelenmesinin ardından, İzmir, Antalya, Kıbrıs, Almanya gibi ulaşım imkanları sunulmalı. Bizler bu uçakları doldurabilecek potansiyele sahibiz. Bu konuda adımlar atılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Sürdürülebilir büyümeye odaklanmalıyız”                                                                                          

Ordu’da mevcut yönetici kadrolarını rahatlıkla ulaşabildiklerini söyleyen Çakmak; “Bizlere kapıları daima açık. Şehre değer katacak, gelecek hakkındaki projelerini konuşuyoruz. Ordu’nun yükselişinde neler yapmalıyız diye konuşuyoruz. Belediyecilikte, projeler devamlılık gerektiren bir işlerdir. Kişilerden bağımsız olarak Projelerin sekteye uğramadan devam etmesi öncelik olmalı. Organik büyüme ve sürdürülebilir büyümeye odaklanmalıyız. Uzun vadede bizlere çok katkısı olacak şekilde hareket etmemiz gerekiyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi ile olan görüşmemizde, karşılıklı olarak ortak bir proje yapma iradesi mevcut. Bizler OGİD olarak kendi aramızda bazı yatırım grupları belirleyeceğiz. Önce konu tespiti, fizibilite çalışmaları ve yatırım grup ve kişilerinin belirlenmesini organize edeceğiz. Kendi aramızda yatırım grupları kurduğumuz zaman şehirdeki yerel yönetimlerle iş birliklerine girmek istiyoruz. Karadeniz Bölgesi’nin kültürel yapısı çok farklıdır. Burada toplu yaşam kültürü yok.  Boztepe’den baktığınız zaman her tepede birebirinden tamamen bağımsız evler görebilirsiniz. Biz gençler olarak, nesil değişimiyle beraber ileride bu konuda bazı değişimlerin olabileceğini ön görmekteyiz. Bu değişim yeni kuşakların gelmesiyle oluşacaktır ki biz buna zaten başladık. Dernek üyelerimiz Fatsa OSB’de yeni bir üretim tesisi kurdular. Zaman içerisinde bunların artarak devam edeceğini düşünüyorum. Bu ortaklıkları yaparken en çok üzerinde hassas olmamız gereken konu ise, kurumsal yapının başta kurulması ve şirket anayasalarının uzun vadede getirilerine inanarak başlanmasıdır. Kurumsal yapıya bakışımız müsbet, olumlu olduğu sürece, ülkemizde üreten, ürettiğini ihraç eden tüm firmalarımızı parlak bir gelecek bekliyor olacak” ifadelerini kullandı.   (ÖZEL HABER- HALİL YILMAZER)