Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Çakmak; “5 yıl içinde ihraç fazlası veren bir ülke haline geleceğiz”

Turan Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Çakmak Türkiye ekonomisi üzerine önemli açıklamalar yaptı Türkiye’nin bir ateş çemberi içinden geçtiğini söyleyen Çakmak 5 yıl içinde Türkiye’nin ihracat fazlası veren bir ülke haline geleceğini söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 11.10.2021

Çakmak; “5 yıl içinde ihraç fazlası veren bir ülke haline geleceğiz”

Türkiye hiç olmadığı kadar karar alma konusunda zor bir dönemi bugüne kadar yaşamadığını söyleyen Burhan Çakmak; “Aslında en büyük eksiğimiz güven. Hiç kimsenin piyasalara ve ülke kaynaklarına güveni kalmadı. İlan edilen, açıklanan istatistiklere rakamlara güven kalmadı. Kurun ne olacağı hakkında kimsenin bilgisi ve güveni yok. Bizler sanayiciler olarak uzun vadeli sözleşmeler yapmakta zorlanıyoruz. Maliyetlerimiz günlük artıyor. Hem tedarik zincirindeki bozulmalar hem de lojistikteki zorluklar birde bunun üzerine Dünya’da emtia fiyatlarının her geçen gün artıyor olması bizi maliyetlerimizde altından çıkamayacağımız bir noktaya taşıdı. Bizde ister istemez bu maliyetlerimizi fiyatlarımıza kısmen de olsa yansıtmaya çalışıyoruz. Ancak geldiğimiz noktada esaslı bir ayarlama ve revizyona gitmek zorundayız. Bu şartlar altında sanayicilik yürümez. Çünkü sanayicilik yapan insanların önünde en büyük yapacağı iş yatırımdır. Bizim yatırım yapabilmemiz için sistemin bize para kazandırması gerekiyor. Kazandığımız paralarla işletmemizi modernize etme, genişleme ve üretim miktarlarımızı daha yüksek seviyelere çıkartıp mevcut ihracatımızı arttırmaktır” dedi.

“Özel sektör Türkiye’yi ayağa kaldıracaktır”

Yıl başına kadar bir gözlem içeresinde olacaklarını söyleyen Çakmak; “Günlük hesap yapıyoruz. Devamlı olarak tedarikçilerimiz yeni liste ve fiyatla geliyor. Yurt dışı satışlarla ayakta durmaya çalıştık. Tablolarımızla ilgili negatif bir durum yok. Çalışanlarımızın aldığı ücretten memnun değiliz. Epey çalışanımız asgari ücretle çalışıyoruz. Yıl başından sonra çalışanlarımızın ücretlerini asgari ücretin üzerine çıkartarak onları motive etmek istiyoruz. İhracat yapabiliyorsanız işlemenizi sürdürmek daha kolay oluyor. İç piyasa bakıp yatırım yapma konusunda kolay karar veremiyoruz. Şirketimizin şu an endişe edilebilir bir borç yükü olmaması bizler için kötü bir durum. Sanayi işletmesinin sermayesinin belli bir varlığının belli bir bölümünü borçlanarak iş yapması lazım. Önümüzü göremiyoruz. Sisli bir havadayız ve yavaş gitmeliyiz. Sanayicilik bizim için bir yaşam şeklidir. Çalışıyor ve uğraşıyoruz. Bunun altından da kalkacağız. Türkiye’de reel sektör, çok güçlü önümüzdeki 5 yıl boyunca ülkemizin makus tarihinin bir daha terse dönmemek üzere iyiye gideceğine inancım tam. Türkiye 5 yıl içinde ihracat fazlası veren bir ülke haline gelecek. Bu Türkiye’deki kur riskini hemen hemen azaltıp bitirecek. Merkez Bankası kaynaklarımız güçlenecek. Bankalar sendikasyon kredilerini Merkez Bankası’ndan temin edecekler. Tekrar ediyorum, özel sektör çok güçlü ve Türkiye’yi ayağa kaldıracaktır” açıklamalarını yaptı.

HALİL YILMAZER/KARADENİZ EKONOMİ