Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

13.10.2019

“Sokaklar milletindir”

Anayasa öyle diyor.

Ama geçen hafta içersinde, parkomatçı firmanın görevlisi tarafından İstiklal caddesi üzerinde park etmiş bir aracın camına ceza makbuzu iliştiriliyordu.Saate baktım 12.03’tü.Oysa araç sahibi parkomat makinesinden fiş de almıştı, araca doğru eğilip baktım.fişte 12.01 yazıyordu.

Parkomatçıya göre süre iki dakika aşılmış.O makbuzu yazan arkadaş, kendisine verilen görevi yaptığı için ona söyleyecek bir sözüm olamaz elbette.Muhatabımız, Samsun sokaklarını kiralayan Büyükşehir olduğuna göre, parkomatçı firmaya da sözümüz olmaz elbette ama şu konuda eleştiririm kendilerini sadece.

İnsaf be kardeşim.

İki dakika için vatandaşı ne diye uğraştırırsınız.Suç işlememiş ki vatandaş, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının amir hükmüme dayanarak, kendi malı bildiği sokağa aracını park etmiş. Olan budur. Sokaklar halkındır. Samsun’da Bölge İdare Mahkemesi de buna dayanarak, Samsun Büyükşehir Belediyesinin, parkomat uygulamasını,“Bulvar, cadde ve sokaklarında parkomat makineleriyle otopark işletmeciliği yapılamaz” diyerek, parkomat makinelerinin sökülmesi gerektiği şeklinde hükme varmıştı.Parkomat makineleri sökülmedi tabi. Karşı davalar açıldı. Süreç işliyor hala. Parkomatçı dava açar elbette. Hakkı da var buna.

Büyükşehir o işi ihaleyle vermiş kendilerine. Bunun için yatırım da yapmış olmalılar.

Bu nedenle parkomatçı firmayı eleştiremeyiz. Sürecin uzaması can sıkıyor. Ama işler dava konusu olunca, mahkeme süreçleri uzuyor maalesef.

Bu duruma neden gelindi?

Asıl soru bu. Bu duruma iş bilmez yöneticiler ve bir de imar kanunundaki boşluk sayesinde gelindi.Yapılan her yeni bınanın altında otopark olmalı biliyorsunuz. Ama müteahhitlerin çok azı bu kurala uyuyor. Bunun bir yaptırımı olmalı değil mi.Ceza yani. Kurala uymayanlar için para cezası uygulanıyor. Hüküm böyle. Para alınıyor ama otopark yapmak için alınan paralar, maalesef başka kaynaklara harcanıyor. Hal böyle olunca şehir içinde trafik keşmekeşe dönüyor. Sorunu da milletin ortak malı olan sokaklar otopark olarak kullanılarak çözülüyor.

Samsun’da olduğu gibi sokaklar, bir çok şehirde parkomat makineleriyle otopark işletmeciliği yapan bir firmalara kiralanıyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Zihni Şahin döneminde, bazı caddelerde uygulamayı kaldırarak soruna çözüm bulmaya çalışmıştı ama bu uygulama soruna kökten bir çözüm bulmaktan çok uzaktı.

Halk sokakların kendi malı olduğu bilinciyle parkomat makinelerine ücret ödemese, sorun belki kendiliğinden çözülür ama bu da milleti parkomatçılarla karşı karşıya getirili bunun olmasını istemeyiz.

Halk bununla uğraşmaz.

Çözümü bulacak olan da aslında halk değil, bizatihi şehirleri yönetenlerdir.

Ama halk çözüm için bir şey yapabilir.

Binalarının altında otopark olmayanlar ve bunun için belediyeye ceza ödemiş olanlar belediyeden araçlarını park edebilecekleri otopark yeri gösterilmesini isteyebilirler.

 

ETİKETLER; anayasa firma