10.03.2019
Ülke olarak çok bereketli topraklara sahibiz.
Yakın geçmişe kadar tarımda kendi kendine yeten bir ülke iken bugün birçok ürünü dışarıdan ithal eder duruma geldik. Konya kadar olan Hollanda bugün hayvancılıkta dünya lideri olurken biz ülke ve bölge olarak hayvancılıkta ve tarımda tehlike çanları çalmasının nedeni hızla üretimden uzaklaşmamızdan kaynaklanıyor. Bu nedenle özellikle Karadeniz Ekonomi gazetesi olarak her alanda üretmemiz gerektiğini vurguluyoruz. Yeni seçilecek yerel yönetimlerin önceliğinin ülkemiz de tarımı ve hayvancılığı canlandıracak projeler olmasını öneriyoruz. Böylece köye dönüşlerin başlamasını adına bekliyoruz.
Trabzon’da hafta için önemli bir toplantılar yapıldı.
Coğrafi ürünlerin sayısını artırmalıyız. Uzmanların dediği gibi, “Son yıllarda ülkemizde bu konuda hem patent kurumu, hem de bu ürünlerin bulunduğu yöredeki müteşebbisler olarak iyi bir çaba gösteriyoruz. Ama bizim 20’de birimiz kadar bile olmayan ülkelerdeki coğrafi işaretli ürün sayısının fazlalığını göz önüne getirirsek, bizim çok daha fazla çaba sarf etmemiz gerektiği anlaşılacaktır. Köyü, ili, bölgesi ve ülkesi ile özdeşleşmiş ürünlerimizi, sanatımızı mutlaka uluslararası arenada gerek duyulan tescile ve işaretlendirmeye kavuşturmalıyız. Özellikle ekonomide acımasız bir rekabetin yaşandığı günümüz koşullarında ülke olarak sahip olduğumuz tüm avantajları en verimli şekilde değerlendirmeliyiz”
DOKA’nın önemli çalışmaları var. Doğu Karadeniz’de şimdiye kadar 25 ürünün coğrafi işaret aldığını önümüzdeki dönemde sayının daha da artması için çalışmaların sürdüğünü DOKA başkanı açıkladı.
Genel anlamda olduğu gibi Doğu Karadeniz bölgesi de gücünü ortaya çıkarmalı. Samsun kendisini tarım kenti olarak özellikle Bafra ve Çarşamba ovalarımızla ön plana çıkıyor. Samsun geçmişte ve şimdi bu iki ovalardan çok ekmek yedi. Bu iki ova sayesinde çevresinde bugün çok farklı bir yere geldi. Bu ovalardan daha çok yararlanma konusunda arayışlarına devam ediyor.
Bu anlam da TKDK, Tarım İl Müdürlüğü ve Tarım Bakanlığımızın çalışmaları büyük önem arz ediyor.. Sadece ilkel yöntemlerle üretim yaparak kalkınmayı sağlayıp dünya yarışındaki yerimizi koruyamayız. Yöremiz insanlarının DOKAP’ın, TKDK’nın, Tarım Bakanlığı’nın kaynaklarını ve imkânlarını çok iyi araştırarak bundan yararlanması lazım. Samsun, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize tarım gerçeği olan illerdir.
“TKDK’nın, DOKAP’ın, DOKA’nın OKA’nın ve Tarım Bakanlığı’nın yardımları ve destekleri gerçekten illerin önünü açacaktır. IPARD II 5. başvuru çağrı döneminde 250 milyon euro hibe desteği verilecek. Karadeniz çiftçilerimiz bu desteklerin en iyi şekilde kullanılması konusunda gayret sarf edelim. Bu projeye sahip çıkalım. Bütün ilçelerde toplantı yaparak köylülerimize ve çiftçilerimize bunu duyuralım ve daha çok alana yayalım.
Diğer taraftan ülkemiz ve bölgemiz için sanayi yatırımlarında büyük önem arz ediyor.Biz ciddi manada sanayi tesislerini bölgemize, illerimize kuramazsak, gerçek manda kalkınamayız.
Tarımdan elde ettiğimiz gelirleri sanayiye aktarmak durumundayız. Malatya, Kayseri, Gaziantep ve Konya illeri aslında tarımsal desteklerden elde ettikleri gelirleri kullanarak sanayide güçlendiler. Bölge olarak biz de tarımsal üretimden elde ettiğimiz birikimi sanayiye aktarmak durumundayız.
Özetle sanayide, tarımda, bilim ve teknolojide üreten TÜRKİYE olmak durumundayız. Başka çıkış yok!